Hlavní navigace

České Type1 fonty pod GPL

21. 8. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na základě dohody mezi firmami SuSE CR s.r.o. a URW++ Design and Development GmbH byla k volnému používaní uvolněna sada českých řezů vektorových písem v profesionální kvalitě.

Jedná se celkem o osm písem v třiceti třech řezech. Písma jsou poskytována ve formátu Adobe Type1, v kódování ISO-8859–2 (Latin 2) a je možné je používat ve všech aplikacích, které pracují s Type1 fonty. Mezi ně patří např. Netscape Navigator, Mozilla, StarOffice, Ghostscript, PDFTeX, Dvips a jiné.

Firma SuSE nyní intenzivně pracuje na podpoře těchto písem stávajícími balíky. Prvním z upravených balíků je CSTeX, který poskytneme ke stažení na našich Internetových stránkách při příležitosti uvedení SuSE Linux 7.0 na český trh.

Všeobecně lze říci, že fonty naleznou uplatnění ve všech aplikacích, které vytvářejí tiskový výstup v jazyce Postscript. A takových je v Linuxu valná většina.

Písma jsou distribuována pod GNU General Public Licence, která mj. zaručuje komukoliv právo k bezplatnému použití.

Dosud ve střední a východní Evropě de facto neexistovala písma obsahující znaky východních abeced, které by bylo možné bezplatně použít bez porušení autorských práv. To byl velký problém například pro linuxové distribuce, které nemohly spolu s programy šířit i písma, se kterými programy pracovaly. Uživatel tak byl nucen si buď písma koupit zvlášť (přesto je ale nesměl šířit dál) nebo používat nekvalitní písma vzniklá konverzí z písem používaných systémem Windows.

Firma URW++ Design and Development poskytla tyto fonty již před několika lety projektu Ghostscript. Bohužel ale jen v západoevropské znakové stránce. Proto byly pro psaní například českých textů nepoužitelné.

Nyní je však situace jiná. Firma SuSE poskytuje tyto fonty jako součást své české distribuce a také jsou k dispozici k volnému stažení na Internetové adrese http://www.su­se.cz/cz/downlo­ad.

Popis fontů:

Fonty pokrývají sadu definovanou standardem Adobe Postscript Level 2.

Jména řezů jsou:

URW Gothic L EE Book
URW Gothic L EE Demi
URW Gothic L EE Book Oblique
URW Gothic L EE Demi Oblique
URW Bookman L EE Light
URW Bookman L EE Demi Bold
URW Bookman L EE Light Italic
URW Bookman L EE Demi Bold Italic
Century Schoolbook L EE Roman
Century Schoolbook L EE Bold
Century Schoolbook L EE Italic
Century Schoolbook L EE Bold Italic
Nimbus Sans L EE Regular
Nimbus Sans L EE Bold
Nimbus Sans L EE Regular Italic
Nimbus Sans L EE Bold Italic
Nimbus Sans L EE Regular Condensed
Nimbus Sans L EE Bold Condensed
Nimbus Sans L EE Regular Condensed Italic
Nimbus Sans L EE Bold Condensed Italic
Nimbus Roman No9 L EE Regular
Nimbus Roman No9 L EE Medium
Nimbus Roman No9 L EE Regular Italic
Nimbus Roman No9 L EE Medium Italic
Nimbus Mono L EE Regular
Nimbus Mono L EE Bold
Nimbus Mono L EE Regular Oblique
Nimbus Mono L EE Bold Oblique
URW Palladio L EE Roman
URW Palladio L EE Bold
URW Palladio L EE Italic
URW Palladio L EE Bold Italic
URW Chancery L EE Medium Italic

Nimbus Sans odpovídá písmu Helvetica, Nimbus Roman No9 písmu Times a Nimbus Mono písmu Courier.

Informace o SuSE

root_podpora

SuSE, firma s více než 450 zaměstnanci patří mezi přední mezinárodní linuxové společnosti. SuSE je zastoupena všude v Německu a další evropská zastoupení jsou v České republice, Velké Británii, Itálii a Francii. Mimo Evropu v USA, Indii a ve Venezuele. Díky stabilitě a vysoké kvalitě využívá SuSE Linux celosvětově přes 50 000 uživatelů v podnikové sféře. A mnoho dalších v ostatních odvětvích, např. školství.

SuSE nabízí širokou paletu kvalifikovaných služeb a podpory pro použití Linuxu v podnikovém prostředí, tak dobře jako komerční linuxový software a kompletní linuxové systémy. SuSE značně přispívá k linuxovým vývojovým projektům jako Linux kernel, glibc, Xfree86[tm], KDE, ISDN4Linux, ALSA (Advanced Linux Sound Architecture) a USB (Universal Serial Bus).Bližší informace naleznete na http://www.su­se.cz/.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku