Hlavní navigace

CESNET pořádá seminář o IPv6

11. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Šestého června slaví svět mimo jiné den IPv6. Sdružení CESNET se k oslavě připojuje pořádáním již druhého ročníku celodenního semináře, který je věnován internetovému protokolu nové generace.

Sdružení CESNET po roce opět pořádá 6. června 2017 seminář věnovaný protokolu IPv6. Na základě ohlasů z předchozího ročníku bude více zohledňovat začátečníky, kteří doposud s IPv6 nemají mnoho zkušeností. Pro ty bude určen dopolední tutoriál „Úvod do IPv6,“ přímo od Pavla Satrapy, českého IPv6 guru, autora známé publikace o IPv6.

Zkrátka nepřijdou ani pokročilejší uživatelé IPv6. Tomáš Hlaváček, který před lety zprovozňoval český PoP služby SixXS, přednese situaci o tunelování IPv6 dříve a nyní. Právě v den konání semináře totiž SixXS vypne IPv6 tunely. Kromě situace u služby SixXS bude také hodnocen provoz tunelovacích serverů obecných technologií Teredo a 6to4, které mimo jiné provozuje sdružení CZ.NIC.

Že IPv6 není jen akademická záležitost předvede Michal Táborský, technický ředitel skupiny Mall Group. Tato skupina elektronických obchodů je již víc než rok plně dostupná prostřednictvím IPv6. V příspěvku budou shrnuty zkušenosti se zaváděním i aktuální statistiky IPv4/IPv6 provozu v zemích, kde skupina působí.

Ondřej Caletka ze sdružení CESNET přinese informace o zajímavém dokumentu, který může sloužit jako návod pro poskytovatele přístupu k Internetu, kteří chtějí zavádět IPv6. Ačkoli jsou protokoly do jisté míry podobné, slepé přebírání zvyklostí ze světa IPv4 nemusí z nejrůznějších důvodů vždy vést k úspěchu. Pracovní skupina zaměřená na nejlepší současnou provozní praxi proto připravila krátký dokument plný doporučení, jak správně IPv6 nasadit a čeho se naopak vyvarovat.

V současné době také probíhá v rámci IETF snaha základní specifikaci IPv6 aktualizovat, aby mohl protokol dostat nejvyšší status – Internetový standard. Matěj Grégr se ve své prezentaci zaměří na problémy, které se při této snaze vynořují a přiblíží, jaký je současný stav celého procesu. 

Závěrečný blok semináře bude celý věnován nasazování IPv6 v sítích poskytovatelů připojení, kteří se pomalu začínají probouzet. O technických problémech nasazování IPv6 v malých sítích komunitního charakteru bude přednášet Martin Huněk ze spolku Freenet Liberec.

V letošním roce se také začalo něco dít v síti UPC Česká Republika. Tato společnost nabízí IPv6 komerčním zákazníkům od roku 2011, pro rezidentní zákazníky však zprovoznění stále odkládá. Změny si všimli nejprve na Slovensku, později i v českém ISP fóru. Jak však zjistil server Lupa.cz, jednalo se prozatím spíše o první testy a technickou přípravu. Na semináři nám detaily zprovozňování IPv6 prozradí osoba nejpovolanější – Martin Krautwurst, ředitel pro strategické programy přístupových sítí skupiny Liberty Global.

ict ve školství 24

Závěr semináře bude patřit Radku Zajícovi, člověku, který se výrazným způsobem podílel mimo jiné na zavádění IPv6 v DSL síti operátora T-Mobile. Ve své přednášce se podívá trochu do budoucnosti a ukáže, jak bude s největší pravděpodobností vypadat nasazení IPv6 v sítích mobilních operátorů a proč to nejspíše nebude Dual Stack. Padne také pár slov o tom, proč IPv6 určitě chcete nasadit – z pohledu manažera zodpovědného za provoz sítě, i z pohledu běžného uživatele.

Seminář se koná v posluchárně T2:D2-256 na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze. Seminář je otevřen veřejnosti. Účast je bezplatná, je však třeba se zaregistrovat. Root.cz je partnerem akce.