Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku CETIN nabídne 250 Mbit, vysunuté DSLAM napájí dálkově od Radek Zajíc - Chtěli jsme na některých místech dostat technologii třeba...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 12. 2016 11:12

    Radek Zajíc

    Chtěli jsme na některých místech dostat technologii třeba až do vchodů, aby měli zákazníci vedení jen několik desítek metrů.
    Do vchodů nepatří technologie pro převod optiky na metaliku. Do vchodů patří PON splitter a optika až do bytů (=ušetří se za energii, ušetří se za aktivní prvky a zákazník dostane kvalitnější službu).

    Dokud tohle v CETINu nepochopí a nezačnou takové sítě stavět alespoň v lukrativních oblastech, budou jim zákazníci pořád jen odcházet (počet DSL linek už přes rok setrvale klesá, služba na dlouhém vedení už nestačí poptávce a ve městech je k dispozici často rychlejší a levnější služba pro koncové zákazníky od konkurence, která nepoužívá metalické vedení CETINu).

  • 7. 12. 2016 17:24

    j (neregistrovaný)

    Ale voni site nestavej, oni tak maximalne porad dokola flikujou to, co tu postavil jeste franta krizik ... Vzhledem k cene nema smysl budovat (pokud neco budujes) nic jinyho, nez vlakna primo k lidem, zadny split, na tom nic neusetris, pokud tu optiku musis stejne nekam zafoukat, tak je uplne jedno, jestli tam das 1 vlakno, nebo tisicovku. Cena za metr ciste kabelu per vlakno te vyjde hluboko pod 1Kc.

    Podivej, priklad http://www.aspa.cz/kabel-opticky-5x1-5-48vl-09-125-pe-z019-mlt-z107005 za 3 petky metr 48 vlaken, a je to 5mm tlustej kabel. Do bezny chranicky takovych naladujes hromadu (nebo samo vicevlaknovy).

    Ve skutecnosti usetris hned nekolikrat, protoze na obe strany ti staci sfpcko za kilo.

  • 13. 12. 2016 21:10

    Trident (neregistrovaný)

    Za éry krizika se do telekomunikací silné investovalo vcetne dálkových kabelu. Za 1. Republiky byla větší šance na pevnou linku než za následující éry komunismu a normalizace. Náklady na 1 metr kabelu jsou 1000kc, v praze I 2000kc. Podél koncových metalickych vedení nejsou vetsinou chranicky a kabely jsou uložené na přímo. Musely by se vypálit buzirky( draha technologie s dlouhým vypadkem sluzby). Náklady na koncaka moho být i 8kkc metr za koncové vedení. Naproti tomu na střední mili se může jednat o desetikoruny.

  • 7. 12. 2016 19:39

    Trident (neregistrovaný)

    Pokud je někdo tlemejs , nepochopí že tohle jen mezifaze.. kdy se z prebudovane technologie si uhrazuje technologie samotna...
    1. V predsunutych dslamech je mozno zaměnit vdsl3 kartu za PON kartu.
    2. Cetin tam kde je to optimalni- nové vystavby,lte btska na baraku, optika pár metrů natahuje přímo optiku pro kocaky jiz nyni. Kastliky jsou na to pripraveny a I na kombinace PON, VDSL
    3. V městech fakt alternativy nejsou, kde zijes?
    4. Pane tlemejs. Ono není zrovna legrace řešit polomery ohybu až ke koncakovi do bytu. Minimálně by se musela použít plastová optická vlákna místo skleněných. A někdo to musí instalovat. Vem si jak dlouho se budovala ptistupova telefonní sit.
    5. Jak bys etapizoval za zachování finacni vynosnosti rozvoj sítě na tak obrovské celorepublikové instalaci? Neřeš nějaké lokální miniisp s pouhou tisicovkou zakosu. Oni pouze dohaneji to co se mělo dělat už za telefonicy.

  • 8. 12. 2016 9:22

    j (neregistrovaný)

    jj, telecum byl vzdycky odbornik na ty mezifaze ... kdyz zacal nasazovat isdn, v dobe, kdy se vsude jinde hromadne likvidovalo ... ono je urcite uzasne vyhodny mit v siti tisice aktivnich prvku rozesetych vzdude mozne a neustale resit, do ceho kde natekla voda.

    Zajimavy, ze ti pidiisp s tisicovkou zakosu a s o nekolik radu mensimy prostredky tu optiku postavej, a zjevne se jim to zaplati, jinak by to nedelali.