Hlavní navigace

CETIN nabídne 250 Mbit, vysunuté DSLAM napájí dálkově

6. 12. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

CETIN představil další vylepšení datových služeb na měděných linkách původně určených pro hlas. Na krátké vzdálenosti nabídne až 250 Mbit, ale bude stavět také další vysunuté DSLAM.

Společnost CETIN provozuje v Česku klasické metalické telefonní vedení. Na mnoha místech jde o nejdostupnější telekomunikační infrastrukturu, celkem jsou takto vedeny čtyři miliony linek a přibližně milion z nich je dnes používán pro datové služby.

Nejrychleji až 250 Mbit

Také v tomto segmentu probíhá postupný vývoj a rychlosti narůstají. CETIN nyní představil další novinku, kterou marketingově označuje jako „VDSL3“. Technicky jde o rychlostní profil VDSL2 35b. Na nejkratších linkách dokáže nabídnout rychlost až 250 Mbit. Koncoví zákazníci se mohou na novinku těšit v řádu šesti měsíců, říká Robert Pešta ze společnosti CETIN.


Reálná rychlost na 200metrovém vedení

CETIN staví své nabídky velkoobchodně a koncovým zákazníkům prodává služby prostřednictvím partnerů. Naše současné portfolio zahrnuje rychlosti od 20 Mbit nabízené na velkém území, poté 50 Mbit a vrcholem naší nabídky jsou rychlosti 80 až 100 Mbit. Nejvyšší rychlosti jsou ovšem nabízeny pouze tam, kde má CETIN optiku dovedenou až ke koncovému zákazníkovi.

V tuto chvíli probíhají poslední přípravy na spuštění nového produktu, který bude prodáván pod značkou Superfast. Technologii už máme k dispozici, zákazníkům chceme novinku nabídnout od 1. května 2017. CETIN už má technologii zapojenou v síti a má naměřené konkrétní rychlosti, kterých je možné dosáhnout. Reálně máme naměřené dvou až dvou a půl násobky rychlostí, kterých dosahujeme s VDSL2.


Porovnání VDSL2, „VDSL3“ a G.fast

Další technologií zmíněnou v prezentaci je G.fast, která na extrémně krátkých linkách dokáže nabídnout ještě vyšší rychlosti. Je to cesta vpřed, my se jí zabýváme, ale v následujícím půlroce se v naší nabídce určitě neobjeví, řekl Pešta.

V současné době se tedy nabídkový strop pohybuje okolo 80 Mbit, se spuštěním „VDSL3“ bude horní hranice posunuta až k 250 Mbit. Tuto rychlost si mohou užívat naši zákazníci, kteří jsou do 350metrové vzdálenosti od našeho DSLAM. Pak rychlost klesá a okolo půl kilometru mizí rozdíl mezi VDSL2 s vectoringem a VDSL3. Konkrétně se tato nabídka dotýká přibližně 5 % zákazníků s nejkratšími linkami. Upload bude stále nastaven v poměru 10:1.

Technologie bude podle Pešty nasazována primárně do hustě osídlených oblastí, kde je možné dosáhnout na maximum uživatelů po krátkých linkách. Obchodním partnerům v této oblasti nabídneme kompletní technologii až ke koncovému zákazníkovi. Partneři dostávají průběžně informace o vylepšování sítě, veřejně jsou informace dostupné ve webovém nástroji, kde je možné hledat podle adres. Zatím se na nejkratších linkách dozvíte, že dosáhnete maximálně na 80 Mbit, později tam bude poznámka o tom, že pro vás brzy spustíme i vyšší rychlosti.


Historie (a budoucnost) navyšování rychlosti

Novinka při nasazování vyžaduje doplnění karty do DSLAM, což je ale možné podle Pešty udělat velmi rychle v rámci jednoho zásahu technika. Technik dorazí, přidá kartu a zapojí vaši linku. Udělá se to velmi rychle s prvním zákazníkem na VDSL3. Karty je možné v DSLAM kombinovat, takže CETIN má v plánu podle oblasti a zákazníků kombinovat v jednom DSLAM také VDSL2 a VDSL3. Uživatel bude samozřejmě také potřebovat správný modem, v tuto chvíli jsou k dispozici dva typy: jednoportový modem od společnosti Nokia (Alcatel) a čtyřportový modem od Comtrend.

DSLAM musí blíž

Opět platí, že pro nabídku nejvyšších rychlostí je nutné, aby byl zákazník velmi blízko zařízení na druhé straně linky. Ideální je být blíže než půl kilometru, ale ne všichni uživatelé mají to štěstí. Příští rok budeme schopni VDSL3 nabídnout 170 tisícům zákazníků, chceme se ale přibližovat i dalším.

CETIN má výstavbový plán do roku 2020, kdy má postavit několik tisíc dalších vysunutých DSLAM, kterými se výrazně přiblíží k dalším uživatelům. K zařízení vede optika, od něj pak už směřují metalická vedení k jednotlivým uživatelům. Náš plán zahrnuje ekonomická hlediska, pokrytí a další. Tam to dává smysl. Chtěli jsme na některých místech dostat technologii třeba až do vchodů, aby měli zákazníci vedení jen několik desítek metrů. Ale je to finančně tak náročné, že teď hledáme jiný způsob, jak vedení zkrátit, říká Pešta. Dostat se blíž jednoduše naráží na ekonomické limity.


Vysunutý DSLAM nad rozvaděčem

Vysunutý DSLAM je možné poměrně jednoduše postavit na stávající rozvaděč a doplnit tak pasivní část sítě o aktivní prvek. Největší překážkou je tu pak napájecí část, protože přivedení elektrické energie vyžaduje další zemní práce a stavební povolení. Proto se CETIN začal zabývat systémem dálkového napájení, kdy dokáže využít stávající metalické vedení nejen k přenosu hlasu a dat, ale i k předání energie z ústředny do vysunutého DSLAM.

Systém dálkového napájení

Princip je poměrně jednoduchý: na straně datacentra je měnič ze standardních telekomunikačních 48 V na 8× 380 V stejnosměrných s maximálním proudem 58 mA. Potřebujeme přenášet poměrně velký výkon a kvůli izolaci, kontaktům a prohřívání musíme takto uměle snížit proud, vysvětluje Vladimír Fabíni ze společnosti CETIN. Energie je pak vedena osmi páry metalických vodičů, které jsou ve vedení vyhrazeny jen pro toto napájení.


Napájecí sestava, vlevo je řídicí a měřicí karta

Na rohu ulice pak stojí skříň s vysunutým DSLAM, do které je přiveden celý kabel včetně osmi napájecích žil. Tady se pomocí modulů dálkového napájení z 8× 380 V vyrobí opět 48 V. Každá tato jednotka nám může vyrobit až 120 W, paralelně můžeme do jednoho DSLAM umístit až šest takových jednotek a přenést si tak až 720 W energie, vysvětluje Fabíni.

Je o velmi flexibilní způsob napájení, při kterém odpadá boj se stavebními úřady, čekání na územní rozhodnutí a výkopové práce. Je to velmi finančně a časově náročné, pokud to jde dobře, dá se to stihnout za devět měsíců, obvykle to ale trvá rok a výjimkou není nutnost získání 90 razítek, vysvětluje Fabíni důvody, proč se CETIN začal dálkovým napájením zabývat. Tady stačí jen nakoupit technologii a zapojit.

ict ve školství 24


DSLAM (levá polovina) a druhá část dálkového napájení

Napájení podle Fabíniho plně odpovídá české legislativě, zařízení má revize a celé vedení od ústředny až po koncové zařízení musí být správně označeno. K těmto zařízením mají přístup jen osoby způsobilé k práci podle vyhlášky 50, řekl Fabíni. Zařízení má také celou řadu ochran a při přerušení páru nebo úniku energie z některého vodiče dojde k odpojení napájení. Dálkové napájení není ani v rozporu s požárními předpisy, už teď můžete mít kdekoliv vlastní generátor nebo fotovoltaiku a máte zařízení pod proudem i při odpojení od vnější sítě, dodává Fabíni.

V současné době už je takto zapojeno 1160 vysunutých DSLAM po celé republice. Je to pro nás velká pomoc a má to navíc velkou výhodu v možnosti centrálního zálohování. V centrále máme napájení zajištěné bateriemi a diesel agregáty, takže tím vlastně vylepšujeme službu pro uživatele.

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.