Hlavní navigace

Čím nás překvapí budoucí verze Ubuntu?

15. 11. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulý týden se uskutečnilo velké setkání vývojářů Ubuntu s názvem Ubuntu Developer Summit. Cílem bylo, aby se sešli všichni důležití lidé, kteří mají s projektem něco společného a pohovořili společně nad novou verzí Ubuntu, na které se pracuje. Na co se můžeme v příští verzi těšit? Co se na nás chystá?

Co a pro koho?

Konference Ubuntu Developer Summit se konala od neděle 5. až do pátku 10. listopadu. Vše probíhalo v Mountain View v Kalifornii, v sídle společnosti Google. Pozváni byli všichni důležití účastnící projektu a nejen ti.

Nakonec se sešlo více než 140 lidí, z toho asi 30 ze společnosti Canonical, která projekt Ubuntu sponzoruje. Někteří účastníci se také účastnili jen části konference a zabývali se jen konkrétními tématy.

Setkání je zaměřeno především na vývojáře, kteří na něm mohou prodiskutovat své nápady, připravit návrhy nových funkcí a vytvořit plány pro další vydání. Začátek a konec dne byl vždy vyhrazen oznámením a krátkým prezentacím.

Většina příspěvků se samozřejmě točila okolo budoucí verze Feisty Fawn a následujících vydání. Připomínám, že vývojový cyklus Feisty by měl skončit v dubnu 2007. Ze setkání je k dispozici několik zásadních výstupů, které jistě stojí za představení. Kompletní seznam chystaných změn zatím k dispozici neni, ale už teď toho víme docela dost.

Audio a video kodeky

Asi dvacítka vývojářů se zabývala audio/video kodeky. Ty samozřejmě trápí mnoho uživatelů. Velkou část z nich nedostanou kvůli licencím se samotnou distribucí a jejich přidání nemusí být pro běžného uživatele zrovna triviální operací. Je proto potřeba nabídnout jednoduché řešení, které bude odpovídat licenčním požadavkům všech zúčastněných stran. Zabalení kodeků společně s distribucí je proto nepřípustné.

Do Feisty Fawn by proto mělo být navrženo nové řešení, které umožní snadné doplnění požadovaných kodeků už za běhu systému. Licenční problematika tak bude přenesena na uživatele. Řešení je potřeba připravit minimálně pro prostředí GNOME, KDE a Xfce.

Úpravy X.org

Protože je Ubuntu zaměřeno na uživatele desktopu, je X.org server jednou z jeho nejdůležitějších součástí. Při problémech s jeho během se ovšem uživatel může dostat do nepříjemných problémů. Proto se vývojáři zabývali otázkou režimu, ve kterém by mohly být chyby opraveny.

Pravděpodobně tak bude GRUB nabízet zvláštní záchranný mód, ve kterém systém nastartuje do rozlišení VESA 800×600 s 256 barvami, které by mělo být provozovatelné na veškerém dostupném hardware. V tomto režimu pak bude možno napravit škody a vrátit se do plného provozu.

Setkání se zúčastnil také Keith Packard z projektu X.org, který pohovořil o novinkách chystaných do X.org. Ty jsou samozřejmě důležité nejen pro projekt Ubuntu. Podle Packarda se blíží vydání X.org 7.2 a vývoj se začíná zaměřovat na 7.3. Bohužel vydání 7.3 proběhne až po Feisty, takže se důležitých novinek dočkáme až v následujícím Ubuntu. O to ale budou zajímavější.

Nový X.org 7.3 už nebude potřebovat konfigurační soubory a vše podstatné bude nadetekováno při spouštění serveru. Mnoho věcí bude možno měnit dynamicky za běhu, bude vylepšena podpora hotplug, takže uživatelé budou moci během práce přidávat další zařízení (jak vstupní, tak i výstupní) a podobně.

To se dotkne například uživatelů, kteří budou chtít během prezentace ke svému notebooku připojit dataprojektor. Nebude potřeba nic nastavovat ani konfigurovat a X.org by měl vše automaticky nastavit a zprovoznit. Zároveň by měla být přidána řada vylepšených ovladačů.

Compiz nebo Beryl

Mark Shuttleworth řekl, že Feisty bude dodáván s akcelerovaným desktopem a především se všemi efekty, které nabízí. Otázkou ale stále zůstává, zda bude použit projekt Compiz, nebo jeho relativně mladý fork Beryl.

Zatím to vypadá tak, že se většina vývojářů přiklání spíše k Beryl. Jeho hlavními výhodami proti Compiz je především větší otevřenost, a to jak směrem k vývojářům a jejich novým kódům, tak i k uživatelům a jejich přáním.

Nová verze Beryl 0.2 by měla být k dispozici v únoru 2007 a pokud vše půjde dobře, bude začleněna do repozitářů Ubuntu.

Binární ovladače grafických karet

V souvislosti s akcelerovaným desktopem se objevila také otázka hardwarové akcelerace, se kterou jsou velmi úzce spojeny binární ovladače ke grafickým kartám, které nahánějí hrůzu řadě distributorů.

Otázka binárních ovladačů nedává spát mnoha vývojářům a uživatelům. Čas od času se dokonce rozvíří jinak relativně klidné vody v tomto kraji a dějí se velké věci. Vzpomeňte na nedávnou kauzu kolem distribuce Koroaa, která musela binární ovladače ze systému odstranit.

Ubuntu v současné době obsahuje některé binární ovladače kvůli provozu bezdrátových karet, které nejsou s open-source ovladači funkční. Ovladače grafických karet jsou ale v Edgy tabu.

Mark Shuttleworth ale překvapivě oznámil, že Feisty už bude standardně binární ovladače grafiky obsahovat, aby nabídl co nejlepší výkon. Zároveň ale chce uživatelům nabízet informace o alternativních ovladačích a hardware, který ty binární ovladače nepotřebuje.

Jak chce Shuttleworth vyřešit problematiku licencí, to zatím jasné není. Přestože běžní uživatelé pohodlí jistě uvítají, už se ozývají nesouhlasné názory části vývojářů, kterým se balení binárních ovladačů do distribucí vůbec nelíbí.

Závěrem

Když se podíváme, čím se vývojáři na Ubuntu Developer Summit zabývali, je jasné, že šlo především o koncové uživatele a zjednodušení práce se systémem a jeho součástmi. Je to pochopitelné, protože Ubuntu od začátku cílí hlavně na koncové uživatele, které nezajímají technické problémy ani licenční politika desítky společností. Koncový uživatel chce, aby po instalaci chodila akcelerace, aby si mohl pustit jednoduše film a aby všechno prostě fungovalo.

ict ve školství 24

Dle mého názoru se tento plán Ubuntu daří naplnit velmi dobře. Vynikající zprávou také je, že vývojáři neusínají na vavřínech a snaží se ty nejpalčivější problémy stále řešit. Nezbývá se než jen těšit na další a lepší verze Ubuntu.


Čerpáno bylo především z článku na Linux.com.

Chcete po instalaci automaticky funkční binární ovladače grafiky?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.