Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku ČNI vítá Open XML - má ale řadu připomínek od Mm - Chápu to správně, že smysl formátu OOXML je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 7. 2007 15:41

    Mm (neregistrovaný)
    Chápu to správně, že smysl formátu OOXML je to, aby byl odstraněn jeden z nejzávažnějších argumentů proti monopolu Microsoftu ve státní správě, totiž ten, že .doc je uzavřený, netransparentní a proprietární formát?

    Nebo to chápu chybně?

    Bude i po standardizaci OOXML nadále považován formát ODF za standard, nebo půjde o nějaký "druhořadý standard"? Nemůžeme pak ve výběrových řízeních očekávat podmínku na "kompatibilitu s OOXML", které by znevýhodňovaly ty, kteří podporují pouze ODF?
  • 11. 7. 2007 18:18

    Anonym (neregistrovaný)
    O monopol Microsoftu vůbec nejde a nechápu, proč si to tolik lidí spojuje dohromady. Samozřejmě by bylo fajn ušetřit pár chechtáků do státní kasy použitím OSS, ale pro občana neni překážkou samotný využívání konkrétního softwaru úřadama, pro občana je překážkou používání uzavřenejch formátů dokumentů.

    A pokud opravdu platí, že ODF neumí implementovat některý běžně používaný prvky dokumentů (a já bych se tomu nedivil), co je na zmiňovaný podmínce špatnýho? Koupíte si snad gril, na kterym se nedá dělat vepřový maso?
  • 11. 7. 2007 19:25

    anonymní
    Co to jsou "běžně používané prvky dokumentů", které ODF neumí implementovat? A jak často se vyskytují v DOC, XLS, PPT a spol. dokumentech veřejné správy? Ptám se proto, že jsem zatím na takového "exota" nenarazil a kloním se k názoru, že ODF české veřejné správě více než dostačuje.

    Já rozumím obavě, že OOXML v MSO jako standard bude Microsoftem dodržován stejně důsledně, jako třeba HTML v IE. "Lock-in" efekt používaných kancelářských formátů je pro Microsoft velmi významnou konkurenční výhodou a vždy ji striktně dodržoval i mezi svými produkty (přenos dat Office <> Works byla vždy lahůdka), je pro mě velmi obtížné uvěřit, že dnes najednou je všechno jinak a formát MSO se otevře všem.