Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Co brání rozšíření Linuxu do škol? od Pavel Kysilka - zdravim, osobne zacinam mit pomalu pocit, ze „propagace Linuxu...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 19. 11. 2009 9:34

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    zdravim,

    osobne zacinam mit pomalu pocit, ze „propagace Linuxu do skol“ a „propagace Linuxu do statni spravy“ je diagnoza.

    To, ze Windows obcas nechodi a jeste se za to plati je bezna vec. V pripade Linuxu je tech nechodivych veci hodne.

    Bohuzel tak nejak nevidim za posledni dobu ty zmeny, ktere by uzivatele primely k prechodu na jinou platformu. Chybi funkcionalita a je hodne chyb. Chybi nejaka pridana hodnota oproti stavajicimu systemu.

    Co je slyset, tak je to, jak je Linux a open-source skvely.

    Propagatori by se meli spise zamerit na opravy a shanet penize na vyvoj. Jinak je to podobne jako hrazeni hrachu na zed.

    Zacnete kancelarskym balikem.

    Mimojine, kdyz uz se sehnalo 70.000Kc na datove schranky a na ostatni dulezitejsi veci takove prispevky nejsou, tak nekde bude chyba.

    Pokud nekteri mate pocit, ze si delam srandu a ze jsem opet urazil pulku republiky, tak neco na zamysleni je zde:

    http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php?…

    Uzivatele zajima funkcnost. A kdo to nepochopil, tak pro nej IT neni moc dobra zivotni volba. Jina vec je, pokud si nekde doma sedi nejaky redaktor, pise PR clanky a spravuje si sve webove CMS. A z rozhovoru s par takovymi propagatory jsem pochopil, ze jsou dost mimo. Minimalne by se mely treba par veci naucit od Ivana Bibra, ktery je clovek na svem miste. V praxi jsou trochu jine pozadavky a hodne lidi okolo open-source ma na ocich „ruzove bryle“.

    Pavel Kysilka
    www.linuxsoft.cz

  • 19. 11. 2009 11:35

    Lovap (neregistrovaný)

    No … niečo k tej štátnej správe a open source: podľa mňa by štátna správa mala pri komunikácii s občanom používať VÝHRADNE také prostriedky, ktoré zabezpečia, že občan nebude musieť vynaložiť svoje prachy na zakúpenie vhodného prostriedku na komunikáciu s nimi.- Prevedené do bežnej reči: prosto by mali všetky tlačivá v el. forme posielať výhradne v slobodných formátoch. A to prosím z jednoduchého dôvodu – keď štátna správa vydá niečo v .doc/.xls formáte (najlepšie nejaký zložito štruktúrovaný dokument/tabuľku), občan musí vlastne na to aby s tým mohol vôbec pracovať platiť DVAKRÁT – raz úradníkovy kúpia MS Office (z daní občanov) a druhýkrát si MS Office (a k tomu Windows) musí kúpiť občan za svoje. A TO je choré.

  • 19. 11. 2009 13:27

    SB (neregistrovaný)

    Zabezpečit, že nevydáte žádné peníze, abyste si dokument přečetl, se nedá (i počítač si koupit musíte), ale výměnu v otevřených formátech považuju za samozřejmost, jinak to minimálně smrdí korupcí nebo nekalou hospodářskou soutěží. Kde sou všichni velcí zastánci toho skvělého konkurenčního trhu, když se mluví o otevřenosti formátů???

  • 19. 11. 2009 13:33

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    To posilani dat ve svobodnych formatech v soucasnosti nejde a ani nejaky cas nepujde.

    Protoze:
    - neexistuje temer bezeztratovy prevadec z nesvobodnych formatu do svobodnych
    - k tem svobodnym formatum musite mit i reseni. Je sice pekne, ze mame XForms specifikaci, ale uz nemame treba mimo 602 formularu nejake pouzitelne a cenove prijatelne reseni.

    Takze se z principu plati dvakrat.

  • 19. 11. 2009 16:46

    Zrzka

    neexistuje temer bezeztratovy prevadec z nesvobodnych formatu do svobodnych

    Ten nebude existovat nikdy, protože:

    a) nabízené funkce alternativních programů nejsou stejné (viz. ohraničení buněk OO.o vs MSO, atd.),
    b) ať už je nějaký standard otevřený / zavřený (za peníze), vždy budou rozdíly v implementaci,
    c) a mnoho dalších důvodů.

    k tem svobodnym formatum musite mit i reseni. Je sice pekne, ze mame XForms specifikaci, ale uz nemame treba mimo 602 formularu nejake pouzitelne a cenove prijatelne reseni.

    Narážíte-li na datové schránky tak mi vysvětlete co ten 602XML balast přináší tak světoborného, že tam musí být? Nic. Na desktopu mám Mac OS X a 602XML Filler pro Mac je děs a běs a to nemluvím o tom, že stejně nefunguje. Takže DS řeším ve Fusion. Ale to je už mírně mimo téma …

  • 20. 11. 2009 15:25

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    \\add 602 software

    Jsou 2 uhly pohledu. Prvni je v tom, ze bezne clovek vidi formulare a ten vyplnuje. OK.

    Druhy uhel je v tom, ze mate nejake editory struktur, spravu transformaci, spravu ciselniku, atd… A to uz je trochu neco slozitejsiho. Od dob, co jsem delal nejakou prvni verzi software na spravu dokumentu a jejich struktur, tak jsem trochu zmenil nazor.

    Pravda, implementace od 602-jky nejsou nejlepsi. A datove schranky se dali resit IMAP-em a zabezpecenou dorucenkou + casovym razitkem v certifikatu.

  • 19. 11. 2009 21:06

    Jarda_P

    Nevidim, proc by veskere dokumenty ze statni spravy nemohly byt ve svobodnem formatu. Uzivatel Widli si muze zadarmo doinstalovat OO. Uzivatel Linuxu si MS Office zadarmo nenainstaluje. Musel by to koupit a pak se s tim mordovat ve Wine (kdo vi, jestli to licence povoluje). A jsou i uzivatele Widli, kteri MS Office nemaji a tez by je museli koupit jenom proto, aby si mohli precist vyplody uredniku statni spravy nebo vyplnit nejaky dementni formular, ktery by v OO sel udelat take. Nevidim, proc by se statni urednici nemohli ucit pouzivat OO. Jsou placeni z dani, tak at stat nevyhazuje penize za licence na MS Office. Opravdu nevidim duvodu, proc by statni sprava nemohla jet na OO, i kdyby treba dokumenty mely byt o neco mene „krasne“. V cem jsou dokumenty statni spravy tak jedinecne, aby to OO nezvladly? Leda tak v tom, ze je delaji v MS Office a pak se vymlouvaji, ze to do OO prevest nejde.

  • 20. 11. 2009 15:27

    gilhad (neregistrovaný)

    Ja zatim s organy komunikuju pisemne a zatim mi neposlali nic, co by neslo bez problemu poslat i v cistem textu, obdobne i ja jim posilal veci, ktere by preckaly i konverzi do cisteho textu – cili pokud bychom si zacali dopisovat prez pocitace, tak by nas pouziti svobodnych formatu nijak neomezovalo.

    (Pravda je, ze nektere dopisy mely cast textu tucne, ale 1. by to fungovalo i bez zvyrazneni, 2. i tucne pismo jde vyjadrit ve svobodnem formatu.)

    (Na druhou stranu spousta vypisu co jsem dostal vypadala, jako z jehlickove tiskarny v DOSu v dobach, kdy to jeste byl moderni system …)

  • 19. 11. 2009 11:57

    Praclovek (neregistrovaný)

    Víte co je na vašem příspěvku nejhorší?
    Že máte vpodstatě pravdu.
    Chyb a nedodělků je v současných distribucích obrovské množství. Místo aby se řešily, vše se neustále rozvrtává a nasazují se nové blbosti o které uživatel nestojí.
    Pokud na tento otřesný stav upozorníte, je vám odpovědí řev fanatických OSS politruků, kteři v praxi mezi uživateli nikdy nebyli.
    A tak místo toho aby byla vydána nová verze distribuce, opravující problémy té aktuální, objeví se zpravidla další šmejd, plný dalších nedodělků, kde dostanete jako bonus rozvrtané to co dosud bez problémů fungovalo…pocho­pitelně nekompatibilní s předchozí verzí.
    Tato cesta nevede nikam a chápu, že politruci teď budou zuřivě klikat na „-“. Linuxu tím nepomohou.
    Nedivím se, že se komerční firmy do podpory tohoto bordelu nijak moc nehrnou…

    Je to smutné, ale zbývá již velmi málo komunitních dister, která jsou skutečně použitelná: stabilní Debian a CentOS. Poslední Mohykáni.

  • 19. 11. 2009 13:31

    SB (neregistrovaný)

    Teď, když už tedy máme tu použitelnou distribuci, je problém kde?
    Vím, že to tak jednoduché asi není, ale z vašeho příspěvku se taková reakce přímo nabízí.

  • 19. 11. 2009 14:14

    x (neregistrovaný)

    a) kdyz jednou rozhodim neco na Ruxovi, tak to chodi naveky a furt stejne (pokud se do toho nikdo nevrta) kdyz udelam totez na widlich tak to samo casem vyhnije a prestane fungovat (a to i kdyz na to nikdo ani nesahne)

    b) nesetkal jsem se za posledni roky s tim, ze by na linuxu neco vyrazne nechodilo a pokud nekdo touzi po nejake funkcionalite trebas do OO, tak kdo mu brani vzit $ a najit si programatora ktery mu to udela ? Vzdyt M$ taky kazdy dva roky plati znovu a casto za totez, protoze nove funkce nepotrebuje.

  • 19. 11. 2009 14:53

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    add b\

    Kdybych mel udelat, to co by bylo treba, aby se to dalo bez problemu pouzivat, tak je to zhruba na 1–2 roky prace fulltime.
    Nemluvim ted o jedne chybe nebo o par chybach. Praktickemu pouziti spise brani desitky chyb a nejaka mensi desitka nedodelku.

    Bohuzel par set tisic Kc nemam. Ted se nebavime o tom, ze by to stalo par desitek dolaru.

    Bohuzel delam(delal jsem) spise aplikace, ktere lidi potrebuji pro komunikaci a lidi vedle pouzivani aplikaci potrebuji i vymenovat nejaka data.

    To co potrebuji je: aby jely veci do organizeru a vymena kancelarskych dokumentu mezi svetem Linuxu a MS Windows.
    S tim, ze kdyz se najde jeden, dva dokumenty za mesic, co nejdou, tak to zase tak moc nevadi.

    Zda se Vam jeste, ze to je prace za par $ ?

  • 19. 11. 2009 21:09

    Jarda_P

    Nezda se vam, ze problem je take v tom, ze treba o vymenu kancelarskych dokumentu mezi svetem Linuxu a MS Windows se jaksi snazi jen jedna strana?

  • 20. 11. 2009 9:54

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    V soucasnosti ani moc ne.

    Specifikace jsou otevrene. Akorat implementace vazne.

  • 19. 11. 2009 16:57

    Zrzka

    http://forum.openoffice.cz/viewtopic.php

    Co je u toho k zamyšlení?

    a) návod existuje (Developer's Guide a dost podrobný popis API)

    www.openoffice.org → I want to participate in OpenOffice.org → Programming a už tu jsou odkazy na Developer's Guide, jednotlivé projekty, API, …

    b) dostupné zdrojové kódy import/export filtrů,
    c) mailing listy pro specifické účely, kde se může ptát a to i dost konkrétně, protože to čtou vývojáři,
    d) má nahlásit chybu do IZ (IssueZilla) a on by to někdo opravil, protože zrovna na importním / exportním filtru se opravuje poměrně dost chyb.

    Je potřeba si uvědomit jednu věc – OS programátoři nemají čas pročítat různá fóra a hledat co uživatele trápí a už vůbec ne lokální mutace těchto fór. Člověk dostane OS program zdarma a pokud se mu něco nelíbí tak a) si to může opravit, b) pokud na to nemá, musí to nějakým způsobem doručit vývojářům a ti to opraví. Jinak to bohužel nejde.

  • 19. 11. 2009 22:20

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    dekuji. Odpovedel jste mi jako vetsina lidi.

    Vite, ja mozna umim programovat, znam nejake algoritmy, delam parsery a editory.

    Ale nemam zajem travit dny tim, ze budu cekat minuty/hodiny za kazdym prekladem, budu psat v textovem editoru(a pokouset se v nem orientovat v tisicich souborech) a spoustet make/dmake a podobne. Nebo budu nekolik dnu/tydnu po vecerech rozjizdet buildy, aby to vubec jelo.
    Ja proste chci opravit par radek. Ciste jen programovat.

    Me tak nejak nezajima moc API. Nebo, jak ovladat pres nejaky program (treba Javu) openoffice knihovny. Ja potrebuju delat neco vevnitr.

    A s takovymto pristupem, jak Vy popisujete, se na to muzu vykaslat a udela to vetsina lidi.

    Uprimne receno, mimo standartniho(a kupodivu podobne informace jsem uz od nekoho znalejsiho obdrzel) navodu jsem se toho moc nedozvedel.

    Rozjedte build OpenOffice v nejakem IDE jako u lidi. Pak se ozvete. Mate-li neco uz hotoveho, tak sem s tim.

    Jinak varite z vody.

  • 19. 11. 2009 23:16

    Zrzka

    Ale nemam zajem travit dny tim, ze budu cekat minuty/hodiny za kazdym prekladem, budu psat v textovem editoru (a pokouset se v nem orientovat v tisicich souborech) a spoustet make/dmake a podobne. Nebo budu nekolik dnu/tydnu po vecerech rozjizdet buildy, aby to vubec jelo.
    Ja proste chci opravit par radek. Ciste jen programovat.

    OpenOffice.org je komplexní projekt. Má samozřejmě svoje nedostatky, jako všechno. Ale tak se pojďme bavit konkrétně.

    Build není potřeba rozjíždět několik dnů / týdnů po večerech. Build máte připraven za 30 minut a to včetně instalace potřebných vývojových balíčků. Pokud použijete go-ooo.org, což je součástí takřka všech Linuxových distribucí, máte k dispozici klasickou kombinaci ./configure && make. Pokud použijete zdrojové kódy z OpenOffice.org, není to o moc složitější.

    Ad orientace v tisících souborech. To je samozřejmě nesmysl. Celý OpenOffice.org je rozdělen na desítky (více než 100) modulů a každý modul je pro něco určen. Pokud chcete upravovat jednu věc, většinou vám stačí orientace v jednom modulu a ten tisíc souborů nemá.

    Ad čekání při buildu. Opět nesmysl. Po buildu je možné OpenOffice.org nainstalovat do specifického adresáře kdy instalace je provedena tak, že knihovny a další věci jsou nalinkovány přímo do stromu ze zdrojáky. Takže po změně v jednom modulu spustíte dmake, deliver a můžete rovnou spustit OpenOffice.org a zkoušet svoje změny. To je otázka několika vteřin. Jestli se vám nelíbí dmake, deliver, vytvořte si pro to alias. Myslíte, že ostatní programy nepoužívají make? Používají. A jaký je tedy rozdíl mezi dmake a make? Z hlediska jeho spuštění a použití žádný.

    Me tak nejak nezajima moc API. Nebo, jak ovladat pres nejaky program (treba Javu) openoffice knihovny. Ja potrebuju delat neco vevnitr.

    Já se bavím o vnitřku. A tam se používá API úplně stejně jako v externím programu, atp. Takže to je trochu mimo. Samozřejmě jsou tam občas nějaké prasárny, ale kde nejsou?

    Uprimne receno, mimo standartniho (a kupodivu podobne informace jsem uz od nekoho znalejsiho obdrzel) navodu jsem se toho moc nedozvedel.

    Nevíte jaké mám znalosti o OpenOffice.org, tak to nekomentujte.

    Dále, špatně hledáte. Když jsem začal vyvíjet věci pro OpenOffice.org, nemyslím teď externí balíčky jako doplňky, atp., tak jsem to ze začátku rozjížděl podle návodu a build byl hotov včetně speciální instalace do 2h. Potom jsem se už věnoval pouze tomu co jsem chtěl opravit, přidat, …

    Zdají se vám 2h, nebo klidně i celý den, na rozjetí kancelářského balíku ze zdrojových kódů moc? Mě teda ne.

    Rozjedte build OpenOffice v nejakem IDE jako u lidi. Pak se ozvete. Mate-li neco uz hotoveho, tak sem s tim.

    Až bude IDE, které bude podporované na všech podporovaných platformách, někdo to určitě udělá. Ukažte mi nějaké IDE na Linuxu? Nebo to snad chcete v nějaké IDE na Mac OS X? Třeba Xcode? A k čemu to bude dobré? Máte představu co by to znamenalo z hlediska údržby celého stromu a všech těch projektových souborů s metadaty? Když někdo s Linuxem něco přidá, změní a ten kdo provede update na Windows tak má smůlu, protože ten na Linuxu nebyl schopen změnit soubor s projektem pro další platformy? A co potom Mac OS X, Solaris a další?

    Nehledě na to, že při troše snahy to otevřete v každém rozumném IDE. Nebo si snad myslíte, že to všichni programují ve vi?

    Jinak varite z vody.

    Váš názor a já vám ho neberu.

    Jenom si myslím, že chcete až moc jednoduše dělat úpravy v projektu, který má miliony řádků zdrojového kódu. Ano, OpenOffice.org není modulární jak by mohl být, ale na to se neustále pracuje. Pokud máte pocit, že se v této oblasti nic neděje, mýlíte se.

    Jinak ta debata sklouzává mírně jinam. Původní téma bylo – co brání rozšíření Linuxu do škol a ne zdrojový kód OpenOffice.org, jeho modularita a způsob buildu :-)

  • 20. 11. 2009 9:51

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    zdravim,

    k nejakym informacim jsme se dobrali. OK. Z nejakych odkazu se da neco pobrat. Mrknu se na to. A ve svych 80–100 hodinach volneho casu mesicne to zkusim nejak zakomponovat.

    >>Nehledě na to, že při troše snahy to otevřete v každém >rozumném IDE. Nebo si snad myslíte, že to všichni programují ve vi?

    K cemu jsme se nedobrali je presto, nejaky postup, jak to rozjet v IDE.

    At nevypadam tak zle, tak pred par mesici jsem vypsal bounty 500Kc na popis buildu v Eclipse IDE (ci jinem).

    Tak nejak neverim moc vecem, ze nekdo rekne, ze „by to melo jet“. Obzvlaste u vetsich projektu.

    Sam asi vidite, ze je nekde problem, kdyz dejme tomu najdete do hodiny chybu, 2 dny = 16 hodin minimalne rozjizdite build (i s dohledavanim informaci) a hodinu delate opravu i s testem. Neco je nekde hodne spatne. Spatne je, ze toto „kolecko“ si musi pak vybehat vsichni programatori, kteri chteji necim prispet.

    Reknete mi: v cem OO vyvijite ? V jakem IDE nebo nastrojich ?

    Jinak debata sklouzava jinam. Ano. Ale sirit dalsi nefunkcni soft do skol nema smysl. I kdyby to byl opensource.

    diky
    Pavel Kysilka

  • 20. 11. 2009 10:44

    dustin (neregistrovaný)

    Ano, sklouzává do velice zajímavého a užitečného offtopicu, které by si zasloužilo vlastní vlákno. Pokud by byl jednoduchý postup, jak rozjet build OOffice, sám bych se v tom rád vrtal, některé věci by možná nebylo tak těžké opravit.

  • 20. 11. 2009 15:28

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    zdravim Pavle,

    nekdy dame na toto tema rec. Jinak jsem delal pred casem nejake (zatim) interni texty kompatibility mezi MS/Open Office a vcelku to moc nedopadlo dobre.

  • 20. 11. 2009 10:52

    Zrzka

    k nejakym informacim jsme se dobrali. OK. Z nejakych odkazu se da neco pobrat. Mrknu se na to. A ve svych 80–100 hodinach volneho casu mesicne to zkusim nejak zakomponovat.

    Jakmile to jednou rozjedete, jde to potom už samo. Na začátek doporučuji go-oo.org. Podívejte se na:

    http://svn.gnome.org/…build/trunk/

    Tam nejdete všechno potřebné pro build a ještě si můžete buildnout stejnou verzi, kterou máte v distribuci.

    K cemu jsme se nedobrali je presto, nejaky postup, jak to rozjet v IDE.

    Záleží na tom jaké IDE používáte. Zvolte IDE, které podporuje externí buildovací nástroje jako Makefile, dmake, … a v něm naimportujte soubory z vybraného modulu. Zní to jednoduše, ale je to trochu složitější, protože hlavičkové soubory jsou nejenom v adresáři modulu, ale i jinde (pokud daný modul používá jiné moduly), ale takto to lze.

    At nevypadam tak zle, tak pred par mesici jsem vypsal bounty 500Kc na popis buildu v Eclipse IDE (ci jinem).

    Nikdo netvrdí, že vypadáte zle. Já jsem jenom chtěl poukázat na fakt, že všechno není jenom černobílé a občas je potřeba nadlidského úsilí a trpělivosti k dosažení změn.

    Tak nejak neverim moc vecem, ze nekdo rekne, ze „by to melo jet“. Obzvlaste u vetsich projektu.

    Samozřejmě, že to nepojede jenom tak, že to člověk otevře.

    Sam asi vidite, ze je nekde problem, kdyz dejme tomu najdete do hodiny chybu, 2 dny = 16 hodin minimalne rozjizdite build (i s dohledavanim informaci) a hodinu delate opravu i s testem. Neco je nekde hodne spatne. Spatne je, ze toto „kolecko“ si musi pak vybehat vsichni programatori, kteri chteji necim prispet.

    Ale to už je druhá rovina problému. První je funkcionalita z hlediska uživatele a toho zdrojové kódy nezajímají.

    Druhá rovina je samotný zdrojový kód. Ten je potřeba v současné době brát jako bonus k aplikaci, která je zdarma. Zdrojový kód k Microsoft Office také nemáte. A to už nesouvisí s tím, proč není Linux, nebo jiné alternativy, nasazen ve školách. Nikdo z té potenciální masy ten zdrojový kód upravovat nikdy nebude. Možná velmi velmi malý zlomek.

    Ale zpět k vývoji – pokud chcete upravit například filtr, stačí si nainstalovat SDK, vypreparovat filtr ze zdrojových kódů OO.o a upravovat ho jako modul. To lze. Nejde to sice tak jednoduše jak si představujete, ale lze to.

    Obecně řečeno – ano, OpenOffice.org není ideální. Na druhou stranu se za tu dobu co byl otevřen zdrojový kód posunul tak dopředu, že nerad slyším, že se na něm nic nedělá, že to stojí za starou bačkoru, atd. Má to pod palcem Sun, ten má jistá pravidla a není možné tyto změny propagovat rychleji. V podstatě můžeme být rádi, že se to posouvá tam, kam se to posouvá a že se něco děje. Sice pomalu, ale děje.

    A když se podíváte na kernel nebo další věci obdobné velikosti, mají skoro stejné problémy. Taky to neotevřete v nějakém IDE jenom tak. Taky to za pět minut neopravíte. Nehledě na fakt, že pořádné IDE (v tom správném slova smyslu) pro Linux neexistuje. A pokud něco existuje, tak se to stejně Visual Studiu nebo Xcode nevyrovná.

    Z tohoto a dalších důvodů je jeden z hlavních argumentů open source – mám zdrojové kódy, vím co ta aplikace dělá, opravím si to sám, … – ptákovina. Nikdo to kromě několika nadšenců nedělá a dělat nebude. Takže když slyším tento argument, tak odcházím :-) A to jsem zastáncem open source.

    Reknete mi: v cem OO vyvijite ? V jakem IDE nebo nastrojich ?

    Emacs a Xcode (Mac OS X). Občas jsem používal NetBeans a Eclipse. Záleží na tom co jsem dělal.

    Jinak debata sklouzava jinam. Ano. Ale sirit dalsi nefunkcni soft do skol nema smysl. I kdyby to byl opensource.

    To nemá, to je pravda a to také nikdo nevyvrací. A je úplně jedno jestli je to můj milovaný program nebo ne, jestli je open source, komerční nebo jinak šířen. Nefunkční věci nepatří do počítače :-)

  • 20. 11. 2009 15:45

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    zdravim,

    OK, na dane veci se v „nejakem“ volnem case mrknu.

    Osobne pouzivam Eclipse. Specielne v Eclipse CDT se da behem nejake chvile rozjet i AbiWord(bohuzel jedna z jeho chyb je jejich vlastni a interni format a jeho male moznosti).

    Co se tyce dokumentace k buildum:

    Mam nazor, ze chcete -li usetrit ve firme nebo v tymu cas, tak je idealni napsat nejakou dokumentaci. Par zkusenosti s firem, kdy instalace firemniho softu nebo buildu byla na par dni jiz mam. Idealne je k tomu potreba jeste dalsi znaly clovek, aby nekoho zaskolil.

    Nedelam si iluze, ze v pripade nejake dokumentace by se rapidne zvysilo mnozstvi prispevku od programatoru/do­brovolniku. Ale presto by to mohlo byt uzitecne.
    Podle me mame v OO vzdy nejakou procentickou podporu nejakeho formatu, ale nikdy to neni z vetsiny hotove. A vim, ze soucasny tym je vcelky vysilen programovani veci ohledne OpenXML.

    Ono je tu jeden vetsi problem. K tomu, aby se zacal podle me pouzivat nejak vice open-source/linux/veci na nem/klidne binarky, tak k tomu chybi dost funkcionality. Psal jsem ruzny soft. Kupodivu mohl bezet po par upravach i na jine platforme nez na nejrozsirenejsi. Bohuzel vymena platformy vetsinou skoncila na tom, ze chybi pouzitelny kancelarsky balik a organizer s emailovym klientem. A to je podle me prvotni vec, co by se nejak mela resit. Cesta pres webovy prohlizec vse nespasi, i kdyz to tak hodne lidem bude pripadat.

    Vice asi nekdy jindy. V jine diskuzi. Ne -li v jine hospode/restauraci. A po vice zkusenostech.

    gf

  • 20. 11. 2009 16:18

    Zrzka

    Mam nazor, ze chcete -li usetrit ve firme nebo v tymu cas, tak je idealni napsat nejakou dokumentaci. Par zkusenosti s firem, kdy instalace firemniho softu nebo buildu byla na par dni jiz mam. Idealne je k tomu potreba jeste dalsi znaly clovek, aby nekoho zaskolil.

    Pokud chcete zaškolení, určitě se nějaký dobrovolník najde. A pokud ne osobně, v mailing listu a na IRC probíhá čilý ruch. Většinou je to i tak, že vedoucí jednotlivých modulů/projektů/… jsou dost ochotní pomoci. Ideální je pokud jim člověk napíše, že by chtěl opravit to a to a oni pomohou, vysvětlí, ukážou, …

    Nedelam si iluze, ze v pripade nejake dokumentace by se rapidne zvysilo mnozstvi prispevku od programatoru/do brovolniku. Ale presto by to mohlo byt uzitecne.

    Pokud se tomu chcete věnovat, tak tady máte pár odkazů.

    Podle me mame v OO vzdy nejakou procentickou podporu nejakeho formatu, ale nikdy to neni z vetsiny hotove. A vim, ze soucasny tym je vcelky vysilen programovani veci ohledne OpenXML.

    Bohužel, nejen OpenXML.

    Ono je tu jeden vetsi problem. K tomu, aby se zacal podle me pouzivat nejak vice open-source/linux/veci na nem/klidne binarky, tak k tomu chybi dost funkcionality. Psal jsem ruzny soft. Kupodivu mohl bezet po par upravach i na jine platforme nez na nejrozsirenejsi. Bohuzel vymena platformy vetsinou skoncila na tom, ze chybi pouzitelny kancelarsky balik a organizer s emailovym klientem. A to je podle me prvotni vec, co by se nejak mela resit. Cesta pres webovy prohlizec vse nespasi, i kdyz to tak hodne lidem bude pripadat.

    Je pravda, že mám na Mac OS X s kancelářským balíkem také problémy. OO.o není plně funkční, Microsoft Office sice je, ale ten si také neporadí se vším a tak mám VMWare Fusion a v nich Windows XP. Ne všichni ale mají tyto možnosti (dostatečně výkonný stroj pro virtuální mašiny, atd.).

    Vice asi nekdy jindy. V jine diskuzi. Ne -li v jine hospode/restauraci. A po vice zkusenostech.

    Pokud se do toho chcete pustit, tak se klidně zeptejte. Budu se vám snažit v rámci svých časových možností poradit.

  • 21. 11. 2009 16:48

    Pavel Kysilka (neregistrovaný)

    zdravim,

    tak Vam musim dat v par vecech za pravdu (lepsi je to priznat).

    Mrknul jsem se na stranky www.go-oo.org/ (+git rozhrani) a skutecne je tam dost zmen a je to videt. Zejmena me zaujaly nektere opravy v importu dokumentu.
    Osobne jsem spise vychazel z toho, co je videt u Sun-u na openoffice.org. A z toho, co je vice videt na ceskych linuxovych portalech.

    Na dane odkazy a informace od Vas se mrknu behem par tydnu. Mel jsem asi mesic zdravotni vypadek, tak to ted dohanim. Pripadne zkontaktuju osobne.

    diky
    Pavel Kysilka

  • 21. 11. 2009 17:50

    Zrzka

    Mrknul jsem se na stranky www.go-oo.org/ (+git rozhrani) a skutecne je tam dost zmen a je to videt. Zejmena me zaujaly nektere opravy v importu dokumentu.

    Přístup Novell/SuSE je úplně jiný než přístup Sunu. V buildu Novellu jsou věci opravovány rychleji a jsou tam i patche, které Sun z různých důvodů odmítá. Prostě ooo-build je k programátorovi mnohem vstřicnější.

    Má to i své nevýhody. Může se vám stát, že vaše oprava nebude začleněna v hlavním stromu OO.o (Sun). Na druhou stranu bude ve všech distribucích Linuxu.

    Osobne jsem spise vychazel z toho, co je videt u Sun-u na openoffice.org. A z toho, co je vice videt na ceskych linuxovych portalech.

    Na české portály se nedívejte, tady nic nenajdete :-) Abychom Sunu nekřivdili, aktivita je i tam, ale mají toho prostě moc a Sun má trochu jiné priority než komunita.

    Na dane odkazy a informace od Vas se mrknu behem par tydnu. Mel jsem asi mesic zdravotni vypadek, tak to ted dohanim. Pripadne zkontaktuju osobne.

    Pokud něco budete chtít vědět, napište mi raději osobně. Mail určitě najdete :-)

  • 19. 11. 2009 17:21

    David Grudl (neregistrovaný)

    Díky za přesný a výstižný komentář