Hlavní navigace

Co nového v doménách začátkem roku 2000?

27. 1. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Po delší (no pořádně dlouhé :) pauze se dnes vracíme k našemu (ne)pravidelném seriálu o zajímavých doménách na českém a slovenském Internetu. Pozor, obsahuje jednu vtipnou příhodu zcela zdarma :).

Jak už naši stálí čtenáři vědí, zveřejňujeme v tomto seriálu zajímavé adresy, které nás nějakým způsobem zaujaly (pozitivně či negativně). V uvádění domén nehledejte žádný systém, protože neexistuje. Tu adresu, kterou někdo zná již dlouho, nemusíme znát my a naopak.

Bezesporu nejzajímavějším událostí v doméně .cz posledních týdnů je zrušení cca 10.000 domén, za které jejich majitelé nezaplatili udržovací poplatek 800,– Kč. O tom, že NIC zvolil dosti nešťastný způsob zasílaní výzev k zaplacení, toho již bylo napsáno dost a dost a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že spousta firem prostě jejich e-mailovou výzvu hodilo do koše s tím, že poslat mail s oznámením ‚zaplať nebo máš smůlu‘ může kdokoliv a tudíž nic platit nebudou. K dobru je třeba NICu přičíst to, že definitivní zrušení domén a jejich následné uvolnění k nové registraci neustále odsouval tak, aby měl šanci nápravy opravdu každý. Pokud teď zkoušíte funkčnost své domény a ona nefunguje, máte ještě naději. Doporučuji ale donést 800,– Kč do NICu osobně, bankou by se to nemuselo stihnou a po 1.2.2000 už vaší doménu nezachrání ani svěcená voda. V lepším případě budete muset registrovat doménu znovu (za 1600,– Kč), v horším případě si jí zaregistruje někdo jiný a vám zbudou oči pro pláč.

A teď už pojďme na zajímavosti poslední doby.

http://www.li­nuxshop.cz/ není úplně nejnovější věc, ale určitě si zmínku zaslouží. Je to on-line obchod se vším, co by mohl potřebovat ke štěstí váš počítač a se speciálním důrazem na Linux – všechny komponenty by měly bez problému pod Linuxem fungovat. Lákavá je rovněž možnost sestavit si počítač podle vlastního přání a začátečníci jistě ocení, že počítač může (ale samozřejmě nemusí) být dodán s předinstalovaným Linuxem (Debian), čímž odpadá strach z instalace, který nemálo lidí odrazuje. Pokud byste přeci jen měli nějaký problém nebo chcete do Linuxu proniknout hlouběji, koupíte v linuxshopu i odbornou literaturu. No a na závěr zakoupíte plyšového tučňáka a jste kompletní :)

harddisky.cz – je informační zdroj o pevných discích pro rozhraní IDE. Najdete zde technické parametry disků značek IBM, Maxtor, Quantum, Seagate a WD, další značky by měly postupně přibývat. Pokud si nejste jisti co znamenají všechny ty zkratky v parametrech disků, je pro vás připraven i slovníček pojmů. K dispozici je i moderované diskuzní fórum (které sice moc nežije, ale snad se to časem změní).

www.digitaltv.cz je ta pravá adresa pro všechny, kteří se zajímají o digitální TV vysílání. Pokud vůbec nevíte o co jde, najdete zde vysvětlení základních pojmů, výhled do budoucna a odkazy na zahraniční zdroje. Věděli jste například, že všechny tři naše televizní stanice vysílají digitálně? Zatím pouze přes satelit, ale i to je pokrok, ne? Nedávno byl zahájen i zkušební projekt pozemního digitálního vysílání České televize,

Na digitální TV si ještě asi nějaký ten pátek počkáme, DVD je však už realita. www.dvdexpress.cz je shop s DVD tituly honosící se přívlastkem největší v ČR – obsahuje prý 350 titulů. S českým dabingem jich je sice jen něco okolo padesátky (s českými titulky cca 150), ale i tak je to slušný výběr. Koneckonců přesvědčte se sami.

www.castrol.cz patří sice firmě Castrol ČR, spol. s r.o., tudíž nejde o žádnou spekulativní registraci, nicméně obsah je otřesný, zvláště v porovnání s mateřskou www.castrol.com. Cituji ze zdrojáku stránky <META NAME=„Generator“ CONTENT=„Microsoft Word 97“> – je třeba něco dodávat? Nikdy nepochopím myšlení managementu takovéto firmy, nepředpokládám, že by neměli pár tisícovek na solidní prezentaci a být na místě mateřské firmy, tak jim snad zakážu prezentovat se na webu.

www.majak.cz – že by stránky populárního komunistického pořadu, kde nám ukazovali chrabré pohraničníky, kteří chytají zlé imperialisty a chrání výdobytky socialismu? Nic takového, jen ‚obyčejná‘ firemní prezentace firmy Maják software.

www.kscm.cz není samozřejmě nová. Jen mě zaujalo, že ‚Page is under construction‘ a je komplet v angličtině. Ruštinu bych ještě pochopil, ale angličtinu? Jazyk zlých kapitalistů? Každopádně z jejich blábolů se většině lidí musí zvedat žaludek, ať jsou česky, anglicky nebo čínsky…

www.snowmania.sk šílenci řítící se dolů po sjezdovce na horských kolech – to je RED BULL SNOWMANIA 2000. Máte-li 5.2.2000 cestu do Pezinku, nenechte si ujít. Možná padne i slovenský rychlostní rekord, který je zatím 96,53 km/hod (jel jsem něco kolem 65 Km/hod. na asfaltu a neměl jsem příjemné pocity)

A teď ta slíbená prémie:

root_podpora

Pred dvemi hodinami jsem se vratil z rozhovoru z potencionalni klientkou. Obeslala par webdesign firem ze zlatych stranek mailem, ale nejak nikdo nic zvlastniho neodpovedel. Jedno web design studio odpovedelo pouze anglicky. Tak zvedla telefon a zavolala k nam. Jelikoz jsem zvedavej, tak sem se zni snazil opatrne vytahnout, kdo to s ni komunikoval vyhradne anglicky. Po chvilce vrtani se ve svem outloku povida s viteznym tonem v hlase: ‚Tady – to je on… nejaky – m a i l e r   d e m o n – znate ho?‘
zažil a sepsal kenya@kenya.cz

A takoví lidé mají volební právo…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.