Hlavní navigace

Co přinesl nový Root - statistiky

31. 5. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Už jsou to čtyři měsíce, co jsme vám představili nový design a služby na serveru Root.cz. Při té příležitosti jsme slíbili, že za nějaký čas vydáme článek, ve kterém shrneme, co tato změna způsobila. Seznamte se tedy s našimi podrobnými statistikami.

Ten čas ale letí. Už čtyři měsíce máme nový design. Při jeho zvřejnění se objevila řada bouřlivých reakcí. Tím spíš, že se tvář Roota nezměnila pět let. Root tak byl jedním z nejkonzerva­tivnějších českých zpravodajských serverů vůbec. Až s odstupem času můžeme hodnotit, jestli se všechno povedlo a jak jste na změnu zareagovali vy – čtenáři.

Většina statistických údajů je získána ze serveru NAVRCHOLU.cz, který se zabývá monitoringem návštěvnosti. Ostatní informace pocházejí z logů a databáze samotného serveru Root.cz.

Hodnocení

Jednou z důležitých novinek, kterou jsme zavedli, je možnost hodnocení příspěvků v diskusích. Každý registrovaný uživatel může známkovat názory ostatních. Při jejich čtení si pak lze zobrazit jen ty, které byly označeny za kvalitní. Práh, který dělí příspěvky na kvalitní a méně kvalitní, si každý čtenář může ve svém profilu nastavit podle svého uvážení — na stupnici jedna až deset.

Algoritmus, který známky následně vyhodnocuje, je velmi složitý a jeho vývoj trval poměrně dlouho. Známkovány nejsou jen samotné příspěvky, ale odvozeně se od celkové „hodnoty“ příspěvků odvíjí i aktuální pozice jejich autora. A následně takto vypočtená úroveň autora pak určuje výchozí známku nově zadaného příspěvku.

Tato funkce je na českém Internetu unikátní a byla na začátku označována za velmi kontroverzní. Jedni byli naprosto uneseni a nadšeni, jiní naopak předvídali její rychlý konec pro nezájem. Jsme velmi rádi, že se tyto předpovědi nenaplnily a hodnocení je opravdu využíváno naplno.

Denně je v průměru ohodnoceno 200 příspěvků. To ve spojení s velmi sofistikovaným algoritmem zabraňuje zneužití známkování jedním uživatelem, kterého se na počátku čtenáři tolik báli.

Dále nás zajímalo, kolik čtenářů využívá možnosti číst jen kladně hodnocené názory. Přibližně 59 procent čtenářů si zobrazuje jen kvalitní příspěvky a 41 procent si čte rovnou všechny. Rozlišení příspěvků podle kvality je hojně využíváno a funkce hodnocení tedy má smysl.

Jednotlivé známky

Hodnocení příspěvků čtenáři je v takto komplexním pojetí v České republice jedinečné. Proto nebylo od začátku jasné, jak širokou známkovací škálu máme nabídnout. Hrozilo, že při zbytečně vysokém počtu různých známek budou využívány jen krajní hodnoty. I přesto jsme se ale rozhodli pro deset stupňů kvality.

Statistiky - známkování

Samozřejmě, že jsou vidět určité extrémy, ale čyři měsíce používání ukázaly, že takto široký výběr je jen ku prospěchu věci a využívány jsou velkou měrou všechny možnosti.

Hodnocení příspěvků dává čtenářům možnost podílet se na kvalitě diskusí a komentářů a zároveň je nutí psát kvalitní příspěvky, které získají vysoké hodnocení. Odpadá tak nutnost eliminace urážlivých nebo vulgárních příspěvků.

Světlý vs. tmavý design

Původní Root byl vyveden v tmavých barvách a při představení světlejší varianty se zvedla velká vlna reakcí. Zvyk je holt železná košile. Protože ohlasů v tomto směru bylo opravdu hodně, vytvořili jsme pro vás tmavý design.

Ten přesně převzal barvy původního a umožnil čtenářům vrátit se ke klasickému a konzervativnějšímu vzhledu Roota. Při uvedení tmavého stylu jsme slíbili, že časem oznámíme, kolik z vás jej zapnulo ve svém profilu.

Zatím to udělalo téměř 15 procent registrovaných uživatelů, takže černý design je poměrně slušně využíván. Údaj je samozřejmě ovlivněn tím, že světlejší design je nastaven standardně. Jsme ale rádi, že jsme pro vás úpravy nedělali zbytečně.

Diskuse

Další zavedenou službou pro čtenáře jsou diskuse. Ty nabízejí možnost debatovat nad libovolným tématem, které vás zajímá. Za čtyři měsíce bylo založeno více než 180 témat a ohodnoceno bylo asi 63 % reakcí. Svou známku mají ale všechny příspěvky. Jak již bylo zmíněno, nehodnocené texty mají výchozí známku, která odpovídá aktuální známce jejich autora.

Ta je zpětně ovlivňována hodnocením jeho příspěvků. Čím kvalitnější příspěvky tedy uživatel píše, tím více se zlepšuje také jeho známka a výchozí hodnocení nových příspěvků.

V poslední době jsme také v diskusích zavedli rubriku „Téma týdne”, která dává pravidelně prostor k vyjádření názoru a k diskusi nad daným probémem.

Prohlížeče

Poměrně sledovanou kategorií, která vás často zajímá, je poměr zastoupení jednotlivých prohlížečů. Platí, že konkrétní čísla závisí na zaměření serveru a jeho čtenářské obce. Na Rootu budou čísla jistě zkreslená proti internetovým průměrům, protože jej čtou převážně odborníci.

Design samotný je vytvořen podle standardů a nediskriminuje žádný prohlížeč. Jeho volba je tak plně v rukou čtenářů.

Každopádně s přehledem vedou prohlížeče s jádrem Gecko (Firefox, Mozilla Suite atp.) se svými 63,8 procenty. V dalekém závěsu je pak Internet Explorer s 25,3 procenty, dále Opera s 7,7 procenty a nakonec KHTML prohlížeče (Konqueror) s 2,5 procenty. Ostatní prohlížeče jako Netscape Navigator, Links, Lynx a AvantGo nemají dohromady ani jedno procento.

Statistiky - prohlížeče

Operační systémy

Poměr systémů je rozložen velmi podobně, jako je tomu u prohlížečů. Máme několik dominantních, které mají na své straně většinu uživatelů, a pak několik dalších s minimálním zastoupením. V tomto případě je ale poměr pro svobodný software nepříznivý. 70 procent z vás čte Roota z operačních systémů firmy Microsoft a 28 procent z Linuxu. Ostatní systémy zabírají zbylá dvě procenta. Jsou mezi nimi (podle pořadí) FreeBSD, MAC OS X, SunOS, AIX, NetBSD, IRIX a MAC OS Classic.

Překvapivé převládnutí systémů z rodiny MS Windows můžeme přičíst faktu, že řada čtenářů čte Roota ze zaměstnání nebo ze školy, kde není k dispozici jiný operační systém.

UX DAy - tip 2

Způsob připojení

Jako lahůdku na konec jsme si nechali statistiky způsobu připojení k Internetu. Je na nich vidět, že doba již pokročila, alternativních metod připojení je i u nás dostatek a je z čeho vybírat. Vytáčenému připojení už pravděpodobně odzvonilo.

Celých 50 procent z vás je připojeno pevnou linkou, bezdrátové připojení používá 8 procent, ADSL má 6,4 procent a kabelovou televizi 4,5 procenta. Dial-up se krčí někde u jednoho procenta. Kolem něj jsou ještě rozptýleny CDMA, GPRS a část neidentifikova­telných připojení.

Statistiky - připojení

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.