Hlavní navigace

Co se děje s Netbeans?

22. 6. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Všichni, kteří rádi pijí kávu (mám na mysli vývojáře používající Javu :), si určitě všimli, že 5. června 2000 vydal Sun Microsystems produkt Netbeans (aka Forte for Java) jako Open Source. Teď už člověk neví, co je co, zdali jsou to Netbeans 3.0 nebo FfJ 1.0. Přiznám se, že i já v tom mám teď zmatek. Pokusím se do toho vnést trochu světla a také představit verzi IE...

Začalo to všechno v roce 1996 studentským projektem v České Republice. Cílem bylo udělat prostředí pro tvorbu javovských úloh v Javě v moderním stylu. Velmi brzy byla vytvořena společnost Netbeans, která dodávala komerční produkty Netbeans 2.0 a 2.1. Když se ale na jaře roku 1999 vývoj blížil verzi 3.0, tak někdy ve fázi betatestování Sun Microsystems Netbeans spolkl. Po téměř roce vývoje Sun vydává Forte for Java CE 1.0 (viz. recenze) a zároveň oznamuje, že bude dodávat Internet Edition a Enterprise Edition (které již nebudou zdarma). No a nedávno Sun oznámil, že vydává celou Forte for Java 1.0 CE jako Open Source (kromě dvou modulů: browser a compiler – jejich binární buildy jsou samozřejmě k dispozici). Zřídil doménu netbeans.org a přesunul tam „wish list“ :-). Sun samozřemě produkty znovu nerozdělil, jenom se „podělil“ se svými zdrojovými kódy s Open Source komunitou. Díky CVS na Netbeans mohou pracovat jak vývojáři od Sunu, tak všichni ostatní.

Update Center, obrázek

Dle mého názoru Sun jistě sází na to, že si Open Source vývojáři hlavně budou přebírat práci z „wish listu“ (je tam opravdu hodně zajímavých věcí, který by programátorovi hodně usnadnily život) a budou vytvářet nové moduly. Sun i nadále samosebou vyvíjí jejich IE/EE moduly jako jsou CORBA či RMI. Ty jsou k dispozisi přes Early Access a jak už jsem psal, budou součástí Internet a Enterprise verzí. Jak mi potvrdil pracovník z firmy Netbeans, Forte for Java Internet Edition a Enterprise Edition budou komerční produkty (cena ještě nebyla stanovena a stejně tak se neví, zda se bude platit za jednotlivé moduly nebo za celek), avšak nevyloučil, že je docela možné, že některé moduly budou uvolněny jako Open Source a budou např. nahrazeny moduly novějšími nebo že může dojít ke sloučení modulu z IE/EE s OpenSource modulem (pokud bude dobrý samozřejmě). Firma doufá, že spolupráce s Open Source komunitou přispěje k tvorbě tohoto produktu.

Wizard, obrázek

Nyní se pokusím sepsat, co bude Sun nabízet ve verzi Internet Edition. Není to úplný seznam, jen to, co mě zaujalo:

JDBC

Je pravděpodobně nejzajímavější modul, protože databázi potřebujeme velmi často. Jedná se o Database Explorer, SQL Executor a samozřejmě beansy. Zajímavá je možnost monitorování SQL příkazů či uložení struktury databáze do souboru a následného převodu do databáze jiné.

i18n

Modul slouží k internaciona­lizaci (počešťování) již hotových (!) nebo i nových programů. Protože Java je na všechno skvěle vybavená, tyto moduly využívají na 100% právě těchto vlastností. Práce s nimi je velmi snadná.

Jar packager

Slouží k finálnímu distribuování JAR souborů. Nechybí možnost vytvářet manifesty.

CORBA

  • šablony a šamani
  • možnost přímé editace a kompilace IDL souborů
  • distribuované odlaďování
  • vytváření implementací v Javě
  • podporovány nejpoužívanější ORB systémy (VisiBroker, ORBacus, JavaORB…)

VCS

Community Edition obsahuje „pouze“ CVS modul. Tento nový modul umožňuje použít téměř jakýkoliv command-line VCS nástroj, který je k dispozici, jako např. StarTeam, PVCS, CVS, SourceSafe nebo ClearCase.

XML

Tento modul obohacuje editor o možnost editace XML a DTD souborů a browser o možnost zobrazení struktury takových dokumentů. V modulu nechybí ani XML parser, který kontroluje správnost XML dat.

root_podpora

Ostatní

K dispozici máte dále JNDI browser, JPDA debugger (vzdálený debugging), podporu RMI (šamani, šablony a RMIC preprocesor), Servlety/JSP (šablony, šamani, možnost testování servletů s vestavěným mini-http servrem) či File Copy, který umožňuje kopírovat soubory i na FTP servery.

Trošku mě mrzí, že např. Jar packager, i18n či Resource Bundles již nebudou v Community Edition (nebudou zdarma), ale podle mě se určitě brzy najdou jejich Open Source protějšky (a doufám že je trumfnou ;-). Zbývá než popřát projektu Sun-Netbeans úspěch.

Byl pro vás článek přínosný?