Hlavní navigace

Cogs: konstruktérem „snadno“ a rychle

2. 9. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Leonardo da Vinci by mohl závidět. Tolik roztodivných vynálezů, které jako by vypadly z knih Julese Verna určitě nikdy neviděl a vy také jistě ne. Zahrajte si tedy na geniálního vynálezce a stvořte létající stroje, pohyblivé tanky a další podivuhodné stroje v netradiční logické hře Cogs.

Doba, kdy všestranní géniové jako například Leonardo da Vinci pracovali ve své utajené dílničce na fantastických vynálezcích, již dávno minula. Dnes osvícené renezanční kutily nahradili vědci v bílých pláštích a dílničky schované mezi domy starobylých velkoměst obrovské laboratorní komplexy. O to větší budí netradiční logická hra Cogs nadšení. Nejen, že na vás dýchne atmosféra, kterou znáte jen z knížek nebo historických filmů, ale také si zkusíte sestavit stroje, jež jdou za hranici samotné lidské fantazie.

Zahrajte si na mechanika v století páry

Přitom se vlastně jedná o klasické puzzle, stylizované do jednoduchých strojů. Zařízení jsou poháněny mnoha netradičními způsoby od páry, fosilních paliv, až třeba po klasická ozubená kola. Zhruba v padesáti úrovních se stoupající obtížností, se snažíte nefungující přístroje uvést do použitelného stavu.

Přístroj se vždy skládá z dílků, které můžete posouvat do čtyř směrů. Tento pohyb je umožněn jedním vynechaným kouskem. Úkoly se liší téměř v každé misi. Někdy se snažíte donutit zvonek zacinkat či zahrát jednoduchou melodii. Jindy rozvádíte za pomocí trubek palivo do motorů futuristické rakety. Každý vynález je ničím unikátní, a tak mise neupadají do stereotypu. Spíše naopak, těšíte se, co pro vás v další úrovni vývojáři připravili.

Velké množství obsahu s pekelnou obtížností

Nové levely se vám odemykají po nasbírání určitého počtu bodů. Body získáváte nejen za úspěšné dokončení hádanky, ale i za rychlé řešení nebo použití co nejmenšího množství tahů. Kromě klasické kampaně můžete v již úspěšně absolvovaných misích otestovat své mozkové závity ve hře na čas nebo omezením pohybů kamenů na pouhých deset tahů. Tato omezení dokáží i zkušeným řešitelům hlavolamů pořádně přehřát mozky, až jim z uší bude kouřit pára.

Cogs je totiž velmi obtížná hra a sváteční hráč může mít s řešením již nějakého desátého levelu vážné potíže – a teď si vezměte, že jich je padesát! Naštěstí systémem, který odemyká další tratě po dosažení určitého počtu bodů, do jisté míry zabraňuje zaseknutí na jedné úrovni. V menu hry naleznete výčet všech misí. Není proto problém se vrátit a dokončit nějaký vynález rychleji a inkasovat tak lepší bodové ohodnocení. O zbytek se postarají již zmiňované další dva módy.

Třetí rozměr není jen pro parádu

Hra je kompletně ve 3D a s třetím prostorem dokonce velmi obratně pracuje. S přístroji rotujete za pomocí myši. Některé dílky mohou být ukryty na druhé straně, nebo na ně musíte nějakým způsobem navázat. To vše je navíc doplněno a hezkou steampunkovou grafiku. Takže, se odvážné vynálezy hemží trubkami, ozubenými koly a při rozpohybování se vše nádherně točí a celý stroj působí dojmem, že by mohl fungovat i v reálném světě.

V designu samotných levelů se vývojáři nedrželi zkrátka. Zpočátku sestavujete hrací skříňky a končíte tankem, létajícím strojem nebo teleportem. Musím říct, že je opravdu úžasné vidět, jak helikoptéra po dosazení posledního dílku skládačky vzlétne nebo dělo vystřelí. Vše je podkresleno jednoduchou hudbou, která neruší a hlavně nerozptyluje. Mimo hudby se sem tam ozve syčení páry, vrzání koleček atp. Prostě široká plejáda zvuků.

Jen pár drobných vad na kráse

V mechanizmech hry jsem nenalezl téměř žádnou chybičku. Jediné, co mě malinko zarazilo, byl rozvod páry do motorů rakety, které se pak zažehly. Je sice možné namítnout, že se mohlo jednat o plyn, ale na mě graficky vycházející kouř jako plyn rozhodně nepůsobil. Další výtku lze mít k někdy nepřiměřeně narůstající obtížnosti. Na relaxační hraní Cogs rozhodně není.

Závěr a konečné hodnocení

Kdo by si kdy pomyslel, že mohou být puzzle tak atmosférické. Sestavovat stroje, které jako by vypadly z knih Julese Verna, mě i přes velkou obtížnost velmi bavilo. Když připočtu množství obsahu a dva další herní módy, nemohu Cogs jinak než doporučit. Nakonec se musím ještě přiznat, že jsem všechny vynálezy úspěšně nesestrojil, ale copak se většinu strojů podařilo vynaleznout na poprvé a během pár minut?

P.S.: Hra byla součásti třetího balíku Humble Indie Bundle.

Oficiální stránka: www.cogsgame.com

CS24_early

Výhody:

  • Grafika
  • Herní prvky
  • Množství obsahu
  • Steampunková stylizace

Nevýhody (?)

  • Obtížnost
  • Šíleně návykové!

Byl pro vás článek přínosný?