Hlavní navigace

Critter Mass

18. 3. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ve svitu slunečního paprsku, který se propašoval do herny, se leskne kovový žeton. Naposledy se na něj podíváš a poté jej nemilosrdně házíš do bezedného úzkého prostoru hracího automatu. Ruce se ti už třepou počínajícím Parkinsonem, ale pokládáš je na vyznačená tlačítka a chopíš se joystiku.

Láhev naplněná vodou, nejdražším pitím, které si můžeš dovolit, je zpola prázdná a výplata pouhou vzpomínkou. Tak právě tato léta se vám mohou vrátit se zástupcem starých dobrých stříleček. Představujeme vám hru Critter Mass.

Critter Mass

Critter Mass, jak jsem již výše nastínil, je obdobou celé ságy her dnů minulých. Vlastníte malou, zato však vysoce ozbrojenou raketu, která je pohybově omezena na pouhý směr doleva a doprava. Proti vám postupně přilétají nové a nové roje hvězdných lodí všeho druhu a prapodivných tvarů. Tvoří na vás nálety a hlavně neustále posílají vlny střel. Chvílemi se nějaká letka odpojí a rozhodne se pro tradiční japonský hrdinný božský vítr. To potom nestačíte uhýbat a kolize se stává nevyhnutelnou. Vaše loď je samosebou opatřena štítem, kterému však stačí opravdu málo a jaký byl. Autoři neopomněli na kolonku highscore, tudíž ve hře je vše bodováno. Sbírejte vše, co vypadává ze sestřelených lodí, a získávejte tak bonusy. Můžete natrefit třeba na Energy (trochu vám zvedne kolonku života), Shield (obnoví zničený štít), Armor, zmíněné body a další. Hru Critter Mass máte možnost projet na celkové čtyři úrovně. Jsou to Rookie (Bažant), Normal, Expert, Insane (dá se přeložit jako choromyslný). Od zvolené obtížnosti se odvíjejí také typy střel, které máte k dispozici. Od základní přímé rakety přes boční dvojité křídlové uragány, boční vlnové čističe po pětisměrové paprsky zkázy. Střílíte pomocí myši. Levé tlačítko je obyčejná střela, střední jsou boční a pravé je nejúčinnější. Vyznáte-li se ve směsici střel, vyplatí se ponechat prst rotovat na tlačítku fire či si v menu zatrhnout políčko Autofire. Je totiž možné sundat z oblohy také střely vašich nelítostných oponentů. Tato okolnost se dosti hodí a zachrání vám nejednou vesmírnou kocábku.

Critter Mass

Vzhledově se mi zdá Critter Mass uspokojivý. Milý nenucený dojem, plno veselých barviček, pěkně zpracované hlavní menu i ostatní nabídky. Poskytuje také možnost dnes klasických rozlišení od 512×384 po 1600×1200. Což mi stejně jako asi většině čtenářům vyhovuje. Samotné detaily ve hře jsou ucházející, nemůžu říci, že bych našel nějakou zrůdnou výtku, pro kterou bych hru nechal znovu vysvětit a zakopal. Zvukový doprovod je dynamický. Už během úvodní nabídky je na nás vychrlena akční hudba, která nás po malých vláknech táhne do akce. Ostatní zvuky rovněž nejsou voleny ve stylu dechovky a sladkých pomalých arií z Noci dvou milenců. Hra Critter Mass je zvolena přesně, jak jsem od ní očekával. Má za úkol vás svou jednoduchostí a příjemným prožitkem pohltit. Počnete na ní býti závislí, zkoušíte ji stále znovu a znovu, a i když ji dohrajete, hrajete dál. Ideální typ na odreagování ve dnech, kdy se potřebujete před vším schovat, prostě v momentech, které jsou pořád.

root_podpora

Critter Mass

Je pravdou, že hra Critter Mass je do jisté míry vymývárnou mozku. Rozhodně bych ji však nesrovnával s Xrickem, oproti němu je to logická hra. Vytkl bych Critter Mass, že v podstatě nepřináší nic nového, naopak se vrací do minulosti, a zapovídá tak pokroky, které se v tomto typu her objevily. Čekal jsem složitější pohyb, nahoru a dolů by bylo fajn. Zbraňové módy, přídavné pohony, různé typy štítů. Vzbuďte se a dejte průchod pohnutým myšlenkám a nenaplněné fantazii. Tento argument považuji za oprávněný a znamená pro mě veliké mínus. Krom něj je však řada opačných znamének, pro které musím říci tento verdikt. Nevadí-li vám návrat do počínající éry automatů, bude se vám hra Critter Mass zaručeně líbit. Zkuste a uvidíte. Přeci jen jednoduchost je dnes žádaným zbožím.

Critter Mass

Instalace je snadná převelice, ze stránek projektu si stáhněte .bz2 archiv (aktuální verze v době psaní recenze je 0.9.10), rozbalte a zkompilujte pomocí klasické svaté trojice, tj. ./configure; make; make install. Žádné obskurní dodatečné knihovny netřeba, pouze SDL, ostatní by měly být ve vaší distribuci. Po instalaci se hra spouští příkazem critter. K dispozici jsou mimo Linux i verze pro Windows a Mac OS X.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku