Hlavní navigace

Debian 7 Wheezy LTS podporuje kromě i386 a amd64 také armel a armhf

2. 6. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Tým projektu Debian LTS rozšířil podporu pro verzi Wheezy 7 na dvě další architektury. Kromě i386 a amd64 tak poběží dvouletá rozšířená podpora také na armel a armhf

Vývojář Markus Koschany oznámil, že se díky sponzorům projektu Debian LTS podařilo přidat dvě další platformy. Až do 31. května 2018 tak bude Debian 7 Wheezy podporován pro platformy i386, amd64, armel a armhf.

Port armel (ARM EABI) míří na starší 32bitové procesory ARM, které nalezneme zejména v různých NAS boxech či nejrůznějších malých počítačích. Novější armhf (ARM hard-float) pak běží na modernějších 32bitových ARMech od verze 7.

Prodloužená podpora pro Debian 7 Wheezy byla oznámena počátkem roku a oficiálně se rozeběhla 25. dubna. Na vývoji se nepodílí běžný Debian Security Team, ale samostatná skupina dobrovolníků a firem, které na vývoj přispívají.

Vývojáři jsou placeni společností Freexian, kterou založil Raphaël Hertzog – klíčový vývojář Debianu. Společnost se stará o získávání peněz a výplatu odměn za hodiny strávené na práci pro projekt. O fungování projektu jsme psali v článku Debian LTS: pětiletá podpora v číslech.


Autor: Freexian

Distribuce peněz na LTS

Cílem projektu je prodloužit celkovou podporu vydání alespoň na pět let. Jelikož je obvykle Debian vydáván jednou za dva roky a po každém vydání ještě další rok běží podpora starší verze, zbývá na projekt LTS přibližně dvouletá práce. Nejsou však podporovány všechny platformy ani úplně všechny balíky.

UX DAy - tip 2


Autor: Freexian

Běžná a prodloužená podpora u jednotlivých vydání

Prodloužená podpora Debianu 7 Wheezy běží přibližně měsíc a už bylo oznámeno více než třicet oprav. Týkaly se například OpenSSL, Asterisk, Mplayer, Icedove, PHPMyAdmin či PostgreSQL.

Pokud Wheezy na podporovaných LTS platformách stále používáte, nemusíte dělat vůbec nic. Repozitáře nejsou nijak speciálně označeny a na rozdíl od staršího vydání už k nim není potřeba přidávat žádné  -lts.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.