Hlavní navigace

Debian Squeeze končí, Wheezy přechází do LTS

5. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po pěti letech nás opouští Debian 6.0 Squeeze, jehož životní cyklus byl prodloužen novým typem LTS podpory. Do tohoto prodlouženého období zároveň vstupuje Debian 7 zvaný Wheezy, který má před sebou ještě dva roky.

Debian 6.0 Squeeze se s námi loučí. Pět let od vydání mu 6. února nadobro končí prodloužená podpora. Původně mu měla podpora skončit už 31. května 2014, ale právě v té době vznikl projekt LTS a život Squeeze byl prodloužen o další dva roky. Pokud Debian používáte na platformě i386 nebo amd64, mohli jste doposud provozovat pět let staré vydání, které stále dostávalo bezpečnostní záplaty.

O ty se staral projekt Debian LTS, který tvoří samostatná pracovní skupina vydávající balíčky pro distribuci s prodlouženou podporou. Drtivá většina členů je placených různými firmami nebo společností Freexian, kterou vlastní Raphaël Hertzog. Ta má za úkol získávat finance od firemních přispěvatelů a rozdělovat je mezi vývojáře LTS.

Vydání jsou pojmenována podle postaviček z filmů Toy Story

Doba plné podpory každého vydání Debianu je rok od vydání následujícího. Jelikož se projekt snaží vydávat každý lichý rok, vychází doba plné podpory přibližně na tři roky. Poté se správy ujme zmíněný LTS tým, který dobu podpory dotáhne na pět let. Podporovány jsou přitom pak už jen hlavní platformy i386 a amd64 a nejsou podporovány úplně všechny balíky z původního vydání.

Prvním vydáním udržovaným v tomto režimu byl doposud Debian 6.0 Squeeze. Nyní na jeho místo nastupuje Debian 7 Wheezy, který vyšel v roce 2013 a jeho podpora opět skončí za dva roky, tedy někdy začátkem roku 2018. Konkrétní datum ještě nebylo stanoveno.

Jednotlivé cykly přehledně zobrazuje následující graf:


Autor: Freexian

Je z něj vidět, že se období údržby jednotlivých verzí pěkně střídá kromě tradiční roční „oldstable“ podpory po dalším vydání. Současné vydání Debian 8 Jessie vyšlo před rokem a čekají ho tedy ještě přibližně dva roky plné podpory a poté na další dva roky nahradí Wheezy v režimu LTS.

Čtěte recenze starších vydání Debianu:

CS24_early

Následovat budou vydání 9 a 10 s názvy Stretch a Buster, která vyjdou pravděpodobně počátkem let 2017 a 2019. Podle současných plánů by tak jejich podpora měla běžet do roku 2022 respektive 2024.

Stretch a Buster z Toy Story

Vývoj Debianu Stretch už vlastně začal, protože se stále pracuje na větvi testing, ze které je vždy nová verze vytvořena. Během letošního léta by měly vrcholit přípravy a ke zmrazení podle plánů dojde 5. prosince 2016. Na jaře příštího roku se pak dočkáme vydání deváté verze Debianu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.