Hlavní navigace

Server www.debian.cz poskytuje své služby přes IPv6

13. 9. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

12. září 2002 (Praha) Díky spolupráci České organizace pro podporu free softwaru (Freesoft), sdružení CESNET a CZLUGu byl nalezen nový domov pro server www.debian.cz, známý též jako ftp.debian.cz a ftp.cz.debian.org. Server byl umístěn v datovém centru CESNETu a CESNET, kromě špičkové konektivity prostřednictvím gigabitové sítě CESNET2, poskytl i hardware potřebný pro provoz serveru.

Server obsahuje balíčky debianu pro všechny podporované platformy a iso obrazy instalačních CD/DVD pro většinu platforem. Je přístupný protokoly ftp, http, rsync a pro počítače s platným reverzním záznamem směřujícím do domény .cz i přes nfs. Dále je na něm poskytnut prostor i pro několik českých linuxových projektů.

V rámci rozvoje je server nyní přístupný i perspektivním protokolem IPv6. Jeho adresa je 2001:718:1:1:­2d0:b7ff:fe46:fbb8. Jedná se o první významný ftp server v České republice, který tuto možnost poskytuje.

O České organizaci pro podporu free softwaru

Česká organizace pro podporu free softwaru je organizací, která se zabývá otázkami free softwaru, jeho vývojem, podporou, tvorbou dokumentace, ale také koordinací jeho tvůrců v České republice na seriózním základě. Nabízí pomoc při ochraně autorských práv autorům free software, aktivně se podílí na koordinaci internacionalizace free softwaru a spolupracuje s organizacemi podobného zaměření z jiných států světa. Více informací o organizaci a jejích cílech lze získat na www.freesoft.cz.

O CESNETu

Sdružení CESNET bylo založeno vysokými školami a Akademií věd ČR za účelem provozování národní sítě pro vědu a výzkum. Je financováno z prostředků Rady vlády pro vědu a výzkum a svých členů. Sdružení je řešitelem výzkumného tendru Vysokorychlostní síť národního výzkumu a její nové aplikace. V současné době provozuje gigabitovou síť CESNET2. Právě díky této pozici a dalším aktivitám ve výzkumu v oblasti telekomunikačních a internetových technologií je sdružení CESNET zástupcem České republiky v projektu GÉANT, na jehož realizaci se aktivně podílí. (Více na www.cesnet.cz)

ict ve školství 24

O CZLUGu

Základním posláním Českého sdružení uživatelů operačního systému Linux je sdružovat vývojáře, správce a uživatele operačního systému Linux, vytvářet vhodné podmínky pro rozvoj, využití a propagaci operačního systému Linux, pořádat přednášky, odborné semináře, konference a vzdělávací akce pro své členy i širokou veřejnost. Další informace můžete získat na stránkách www.linux.cz/czlug.