Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Děravé kardiostimulátory i ransomware decimující nemocnice od Pupik - Z vlastní zkušenosti vím, že IT v českých...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 4. 2018 6:29

    Pupik (neregistrovaný)

    Z vlastní zkušenosti vím, že IT v českých nemocnicích má největší starostí 1. Kde sehnat peníze aby vůbec mohli potřebný HW a SW nakoupit.
    2. Jak napsat výběrovku tak aby dostali co potřebuji a nebyli neustále jednou nohou v kriminále. 3. Jak odolat politickým a mocenským tlakům, kdy vám do IT cpou doktoři, docenti atd.. své spřátelené firmy. Vlastně vůbec, spousta doktorů jsou zároveň vyhlášení ajťáci co tomu rozumí. 4. Pokud objednáváte náhradní díly, tak po administrativním kolečku a vysoutěžení máte díl již za půl roku... Tedy pokud to někdo mezitím nezruší.
    No a klidně pošlete dotaz do nemocnic jestli mají někoho na pozici bezpečnostního IT manažera. Pošlete to ale radši přímo na IT. Tisková mluvčí vám to totiž klidně potvrdí... Ajo vlastně ne. IT má zákaz komunikovat s novináři... Ještě by se z toho jejich IT sklepa prokecla nějaká nepříjemná pravda.

  • 16. 4. 2018 11:23

    Smazaný profil

    Máte úplnou pravdu, ajťáci v nemocnicích mají dost tvrdý chleba. Přesně jak píšete. Navíc bezpečnost úpí na všech úrovních: dost smutná je například počítačová gramotnost koncových uživatelů. Není výjimkou vzájemné sdílení hesel, ukládání citlivých dat na plochu nebo flashku apod. Tam sebelépe zabezpečený systém nepomůže...

    Když jdu do banky a paní jde od počítače k tiskárně vytisknout nějaké papíry k podpisu, tak pootočí monitor, abych na něj neviděl, odhlásí se od informačního systému, zamkne obrazovku Windows, fyzicky zamkne šuplík a vezme svou identifikační kartu a klíče s sebou k tiskárně, která je tři metry vedle. V nemocnici skoro nikde nic takového nezažijete.

    Ale snažím se to měnit pomalu aspoň ve svém okolí... a zmiňovat v přednáškách.

  • 16. 4. 2018 11:32

    andrej

    v mojej banke maju pracovnici zakaz natocit k vam display, vsetko co vam chcu ukazat musi prejst tlaciarnou

  • 17. 4. 2018 7:57

    Petr M (neregistrovaný)

    Jo, a míst půl minuty čtení na monitoru, který mimo tebe nikdo nevidí, se potiskne papír, kde ta informace zůstane na furt a přečte si ji i uklízečka... A to neřeším ekologii.