Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Děrné štítky a holocaust: první informační společnost od hmmm - velmi kontroverzna tema ... mam znamu z Ameriky...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2013 1:01

    hmmm (neregistrovaný)

    velmi kontroverzna tema ... mam znamu z Ameriky a ti napr. nepoznaju "obciansky preukaz". Citili by sa "oznackovani ako dobytok" a povazovali by to za totalitny / fasisticky prejav.

    Na otazku, ako sa teda identifikuju voci uradom, ze vraj im staci pas ci SSN alebo vodicsky, no koncept "obcianskeho" nepoznaju. Zaujimave. Ja a aj vsetci sme si na obcianske uplne zvykli. Kazdy ked ide von, do mesta, niekam, obciansky so sebou. (Ak sa ide do nejakej spolocnosti, pre kazdy pripad ...) Neviem, ci to je nasledok toho, ze nas uz maju tak dobre vycvicenych, alebo sme viac svedomite narody ...

    Obciansky je tiez defakto nejaky ten "cip" :) Na nete sa vedu siahodlne debaty o to, ci je povinnostou so sebou nosit obciansky. Ze vraj ano ...

  • 4. 6. 2013 6:23

    Zbyněk (neregistrovaný)

    Sice neznají občanku, ale prokazují se řidičským průkazem, většinou. Takže na to jsou stejně jako my, akorát mají o jednu kartičku méně.

  • 4. 6. 2013 8:19

    Karol (neregistrovaný)

    Máš pravdu, jsou na tom stejně nebo spíše hůř. U nás policista potřebuje občanku aby se dostal k informacím, v USA stačí SSN nebo řidičák , což ukazuje o několik levelů lepší propojení databází obyvatelstva...

    Jinak, ten na kterého odpovídáte nechápe jako informatik, že rodné číslo je skoro to samé jako SSN. A když mám ID určující právě jednu osobu pak občanka je jenom "zmenšení práce" pro policistu? Stát ty data stejně má, od informatika bych čekal lepší představivost...

  • 4. 6. 2013 9:58

    Medusa (neregistrovaný)

    U nás si tě policajt taky najde, v každym autě maj počítač, do kterýho když zadáš rodný číslo, tak jim vypadne uplně všechno o tobě, včetně fotky co je v občance ...

  • 4. 6. 2013 17:20

    Mr. Cidermaster (neregistrovaný)

    Zase samej odborník!
    K životu tady nepotřebuji nejen Drivers License ani SSN. Pro získání SSN se musí zažádat. Pokud nepožadujete jisté "služby" od governmentu, SSN nepotřebujete ani jej po vás stát nesmí nikde vyžadovat. Námitka, že bez toho nelze zaplatit daně je též lichá, neb za tímto účelem dostanet přidělen speciálně TIN.
    A k volbám samozřejmě též žádné ID nepotřebujete, tak jak to máme zakotveno v konstituci.
    Češi často nechápou a zdá se jim to jak z jiné planety, že když si jdete založit bankovní účet, tak aby si ověřili vaši totožnost, tak vám k tomu stačí přinést třeba jen kopii posledního účtu od elektřiny(je tam vaše jméno a adresa).
    Žádné občanské průkazy a rodná čísla nejsou potřeba a žít se s tím dá také…

  • 5. 6. 2013 14:58

    Nechápající Čech (neregistrovaný)

    Furt mi přijde jednodušší nosit jednu malou kartičku než kopii účtu za elektřinu. ;-)

  • 5. 6. 2013 16:46

    Mr. Cidermaster (neregistrovaný)

    Správně, nepochopeno… :-)
    Ten podstatný rozdíl je v tom, že se mohu zcela legálně pohybovat "from sea to shining sea" aniž bych musel mít u sebe cosi, čím se budu muset vždy prokazovat když uslyším "Papers, please". Myšleno prokazovat "autoritám".

    Pokud preferujete pohodlí, tak Photo ID vám ochotně vystaví na počkání každý DMV ouřad. A nemusíte tedy tahat ten účet, ale plastovou kartičku velikosti kreditky.

    PS: tuhle si mi jeden čech stěžoval, jak jsou prý ty vaše nové průkazy na nic, že už se tam nezaznamenává razítkem kde jste právě zaměstnán. Že nelze poznat kdo je příživník. Moje reakce byla něco ve smyslu WTF!.
    Takže mám pro vás pochopení, že ta představa, že se dá žít bez průkazu totožnosti může být pro vás strašidelná.

  • 5. 6. 2013 21:59

    Heron

    "Takže mám pro vás pochopení, že ta představa, že se dá žít bez průkazu totožnosti může být pro vás strašidelná."

    Řekl bych, že pro spoustu lidí to není ani strašidelné ani to nepovažují za nutnost. Lidé nepřemýšlejí o tom, že je to úplně k ničemu a že to tu třeba za první republiky vůbec nebylo (zavedl to Hilter). Prostě je to zvyk. I pro úřady.

    Pro úřady. Úřady jsou neschopné si z údajů jako třeba č. OP vytáhnout z registru obyvatel r.č., když je "potřebují". Chtějí po člověku vždy kompletní údaje, nic si sami nedoplní.

    Zvyk. Česká pošta vyžaduje po podnikatelích razítka a nenechá si to vymluvit. Ta razítka, která vám kdejaká výrobna udělá na počkání a dá tam komukoliv cokoliv.

    Takže tak. Občanka je prostě k ničemu, nefunguje, úřady si to stejně nejsou schopné vyhledat. Jen není dostatek lidí s nadhledem, kteří si tohle uvědomí.

  • 6. 6. 2013 13:28

    Jarda (neregistrovaný)

    No, to je takové to primitivní oblbování jednodušších lidí, jako že když někde nemají zaveden osobní doklad, jsou snad svobodnější. Samozřejmě tak tomu není, systém si vás najde a případně zlikviduje s občankou i bez ní, zkuste třeba mít dluh u banky. Velmi pochybuji, že by americká policie člověka, který se jí nezdá a který nemůže prokázat svoji totožnost, nechala jen tak běžet - leda na Guantanámo ;-).
    Co se týče zaznamenávání údajů do občanky, nelze je u nás dělat už od roku 1993, kdy začaly být vydávány místo knížeček kartičky. Mimochodem, ono zaznamenávání bylo v řadě případů praktické - třeba si člověk nemusel pamatovat datum očkování proti tetanu - bylo v občance, a daly se poznamenávat změny. Naše současné občanské průkazy platí v celé Evropě, takže není třeba pas.

    http://cs.wikipedia.org/wiki/Občanský_průkaz