Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Desktop se vrátí do své původní role, při tvůrčí činnosti je nenahraditelný od Ondro - Uz minimalne treti clank o linuxovom desktope. Neviem...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 3. 2019 8:07

    Ondro

    Uz minimalne treti clank o linuxovom desktope. Neviem comu za to vdacime ale tento je z nich najlepesi.

  • 7. 3. 2019 9:27

    Miroslav Šilhavý

    Tento článek je vyjádření firemní politiky Red Hatu, kde by chtěli desktop vidět a jakou cestu k němu si představují. Souhlasím, že je nejsmysluplnější z článků, které vyšly, ale je pořád potřeba se na to dívat kriticky. Linux má na desktopu jen malé zastoupení a jaké v rámci něho má RH (Fedora) nevím, ale tuším, že nebude úplně největší. Často se ale stává, že RH přinese zajímavou technologii, které se ostatní chytí a v praxi ji uvedou v život.

    Desktopové využití samozřejmě nekončí, ale způsob práce s tradičním desktopem opravdu ano. Už to není středobod pracovního univerza, čím dál víc je to satelit kolem čmoudu dat a služeb, které leží někde jinde. To, že budou potřeba pracovní stanice (mj. desktopy = nepřenosné počítače), či laptopy, či tablety a jiné mobilní platformy, je už jen detail.

    Podle mě tu dochází ke zbytečnému pojmovému střetu (kolegové, neurazte se) starší generace, pro které pojem desktop znamená jakési "zdebytí" dat a programů (a jen okrajově služeb) na konkrétním fyzickém počítači. A pak je tu pojem desktop užívaný ve smyslu stylu práce: vidím plochu, mám klávesnici (politou kafem), myš - a na toto pracoviště usedám nejčastěji. V tomto druhém pojetí se obě skupiny shodují. Neshodují se ale na tom, že nutným předpokladem "desktopu" je právě to "zdebytí" dat a programů.

    Zejména pro mladší generaci je rovnocenné pracovat na svém pracovišti (desktopu), ale přitom využívat spoustu cloudových služeb a vzdálených dat.

    Desktopové systémy (tj. systémy pro stolní počítače a tradiční laptopy) budou zatím (a asi ještě dlouho) kombinovat možnost obojího. Mobilní platformy naopak budou nadále zaměřeny jen na online služby. Pokud připustíme, že čím dál víc používáme mobilní zařízení, mylně docházíme k tomu, že desktopy upadají. Neupadají, umějí obojí.

    Hádat se, jestli desktop znamená styl práce, nebo jestli to vymezuje formu uložení dat a rozdíl mezi programem a službou mi přijde zbytečná ztráta energie.