Hlavní navigace

Detaily k Ubuntu 23.10, Haiku vylepšuje výkon Wine

29. 8. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Bylo zveřejněno datum vydání a vlastnosti Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur“. Haiku přináší vylepšení výkonu ve Wine. Projekt Asahi Linux vydal významnou aktualizaci ovladačů GPU.

Datum vydání a novinky Ubuntu 23.10

Uživatelé Ubuntu v současné době očekávají vydání Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur“. K tomu by podle plánu mělo dojít 12. října 2023 a bude se jednat o vydání s krátkodobou podporou (do června 2024). Přinese obchod s aplikacemi založený na Flutteru s vylepšenou vyhledávací funkcí, lepším zobrazením aplikací a schopností přepínat mezi balíčky Snap a Debian.

Dále se můžeme těšit na podporu pro MIDI 2.0, podporu pro ACPI na RISC-V, vylepšení pro architekturu Loongarch, podporu pro „Topology Aware Register and PM Capsule Interface“ od Intelu, jádro Linux 6.5, prostředí GNOME 45 a spoustu dalších novinek.

Ubuntu 23.10 - Centrum správy softwaruUbuntu 23.10 – Centrum správy softwaru

Haiku vylepšuje výkon WINE

Tým Haiku zveřejnil svůj měsíční zpravodaj za červenec a jeden z klíčových bodů, které byly zmíněny, se týká výkonu aplikací, zejména při provozu překladové vrstvy pro Windows programy Wine.

Před mnoha lety napsal jeden z vývojářů tohoto otevřeného unixového systému částečnou implementaci API, která ale nebyla příliš dobře testována.

Minulý měsíc jiný vývojář vytáhl staré záplaty, upravil je podle úprav jádra, které se od té doby udály, a výrazně je vylepšil. Na nich implementoval API kqueue() z operačního systému BSD.

Wine na Haiku

Linux na Siliconu má nové grafické ovladače

Projekt Asahi Linux, který pracuje na podpoře Linuxu na počítačích poháněných čipy Apple Silicon vydal významnou aktualizaci grafických ovladačů OpenGL ES 3.1. Tato aktualizace představuje značný krok pro hraní her na Linuxu na počítačích vybavených systémy na čipu Apple M-Series a také pro všechny ostatní aplikace využívající standardizované API OpenGL.

Ovladače splňují průmyslové normy a byly testovány na  široké škále aplikací a her. Organizace Khronos, která dohlíží na standardy OpenGL, tento ovladač certifikovala.

CS24_early

Asahi Linux

Svobodný fork Terraformu

Společnost HashiCorp nedávno přelicencovala své produkty Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad a Waypoint z MPL a Vagrant z MIT na BSL (Business Source License). Už se tak nejedná o open source ani svobodný software. Přelicencování bylo možné, protože přispěvatelé podepisují CLA (Contributor License Agreement). jelikož se nepovedlo zvrátit toto rozhodnutí, v reakci na tento krok iniciativa OpenTF představila svobodný fork softwarového nástroje Terraform.

Logo iniciativy OpenTFLogo iniciativy OpenTF

Nově vydáno

Ferdinand Thommes oznámil vydání siduction 2023.1.0, nové stabilní verzi distribuce postavené na nestabilní větvi Debianu „Sid“. Devuan GNU+Linux, na Debianu založená distribuce bez systemd vyšel ve verzi 5.0.0. Na Slackwaru postavená lehká distribuce Absolute Linux je k dispozici ve verzi 20230816. Diamond Linux-TT, na stabilní větvi Debianu postavená distribuce s prostředím KDE Plasma přišla s vydáním verze r0_14.au.2023.

siduction 2023.1.0siduction 2023.1.0
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.