Hlavní navigace

Digitální fotografie postavená do latě

7. 12. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Každý vlastník digitálního fotoaparátu jednou vyfotí tolik fotografií, že se v nich přestane orientovat. Pak začne hledat, jaký softwarový pomocník by mu s tímto nelehkým úkolem pomohl. K organizaci může v Linuxu využít několik aplikací, o kterých se dnes zmíníme. A můžete takto zkrotit i vaši sbírku čítající tisíce fotografií.

Důvodem, proč se programy tohoto typu masově používají je hlavně to, že po jisté době máte ve svém archivu několik tisíc fotografií. Při dnešních cenách paměťových karet a digitálních fotoaparátů to není problém. A také znám spoustu lidí, kteří prostě fotí a pak je jim líto i trochu nepovedené záběry mazat. Vymažou jen ty opravdu nepovedené a pak už vše ponechávají v archivu. Navíc vám chytré aplikace pomohou s procházením archivu a s vyhledáváním té správné fotografie. Obzvláště si to uvědomíte, když k tomu máte vhodný objekt vašeho zájmu. Nejdříve partnerku/partnera, později děti nebo domácího mazlíčka. Umělecky zaměřených fotografů je mezi začátečníky méně, ale i pro ně se tyto aplikace určitě hodí. V podstatě začnete mít problém s místem na vašem pevném disku počítače.

Na úvod se zmíním o aplikaci, která sice není šířena pod svobodnou licencí, ale její používání je možné zdarma. Je to aplikace šířená pod licencí freeware. Navíc za ní stojí jeden gigant – Google. Jeho produkt se jmenuje Picasa. Je to multiplatformní aplikace, kterou můžete mj. používat i v Linuxu. Původním tvůrcem však není Google, ale společnost Idealab, kterou Google koupil. Krátce poté nabídl Picasa k volnému stažení. Základním funkcí je samozřejmě možnost fotografie importovat a procházet, přidávat k nim popisy a klíčová slova. Můžete programu „předhodit“ libovolnou složku s fotografiemi a Picasa si je projde a zorganizuje. K dispozici je i výkonný nástroj pro vyhledávání fotografií dle klíčových slov, názvů souborů nebo dle data vytvoření.

Funkce programu Picasa se však neomezují jen a pouze na prohlížení. Dost nástrojů umí provádět i úpravy ve fotografiích, striktně však používají nedestruktivní metody. Nikdy se nepracuje s originální fotografií, ukládá se seznam změn a výsledky změn se ukládají do separátního souboru. Nástroje umožňují fotografie ořezávat, odstraňovat efekt červených očí, měnit kontrast/jas, barevné podání atd. Dosti podstatnou funkcí je i vytváření internetových galerií, ve kterých můžete fotografie sdílet s jinými uživateli. K dispozici pak máte několik základních stavů, kdy je fotografie přístupná všem, jen přihlášeným či je chráněna autorizačním klíčem. Jako podpůrná funkce je i možnost fotografie objednat ve fotolabu. K dispozici je i vývojová verze 3, který navíc přináší několik novinek. Zajímavou se jeví možnost si z vašich fotografií či videí nechat vytvořit jedno video (s efekty atd.) nebo možnost přidávat do fotografií vodoznak. Lze říci, že Picasa je mocným nástrojem pro začátečníky s mnoha funkcemi, které se snadno ovládají.

Zůstaneme-li ve světě svobodného software, brzy narazíme na program DigiKam. Jedná se o program využívající KDE, který se v mnohém podobá programu Picasa. Přijde mi však komornější a některé funkce poskytují trochu více volnosti, zvláště tam, kde Picasa nabízí automatické funkce bez možnosti nějak výrazněji zasahovat do chodu věcí. Stejně jako Picasa umí i DigiKam třídit vaše fotografie dle složek na disku a podle data vytvoření a samozřejmě dle klíčových slov. Fotografie můžete i hodnotit hvězdičkami a vytvářet z nich webové galerie či vypalovat na CD/DVD. Protože však není DigiKam jakýmsi propagačním projektem na služby jednoho dodavatele, můžete z něj ukládat i do online galerií několika projektů (Flickrči Gallery2). Funkčnost se dá rozšiřovat pomocí rozšiřujících modulů, i tak je základní vybavenost docela široká – odstraňování efektu červených očí, správa barev, filtry nebo další speciální efekty. Navíc je schopen DigiKam pracovat s 16 bity na kanál (jako jeden z mála svobodných programů vůbec). DigiKam je celkem pravidelně oceňován jako nejlepší projekt a je velmi oblíben.

ict ve školství 24

Pro milovníky prostředí GNOME je k dispozici program F-Spot. Je to v podstatě stejně funkčně vybavený program, i zde najdete možnost prohlížet fotografie a upravovat je. I zde jsou jednoduché funkce a navíc i funkce pokročilé. Z pokročilých funkcí zmíním vypalování CD a možnost exportu fotografií do fotogalerií na Flickru, ale třeba i do Google Picasa.

Z dalších nástrojů zmíním KPhotoAlbum. Funkčně je omezen na jen na prohlížení a popis fotografií, nemá k dispozici nástroje na úpravu fotografií, umí ale generovat HTML alba. Pro GNOME je určen gThumb, který však editační funkce má. Existuje i multiplatformní, na Pythonu postavený projekt JBrout, jeho nevýhodou je však podpora jen a pouze JPEG formátu, nicméně je to asi nejpoužívanější formát digitálních fotoaparátů. K archivaci nepoužívá žádnou databázi, snaží se používat informace obsažené v obrázcích. Podporuje zásuvné moduly, mezi jiným s možností nahrávání na Flickr a Google Picasa alba. Většina aplikací tohoto typu nabízí v podstatě srovnatelné funkce a komfort práce s fotografiemi. Je to spíše otázka osobních sympatií. Vyzkoušejte jich několik a vyberte si.

Autor článku

Pracuje na pozici IT architekta pro firmu zabývající se zpracováním ropy a výrobou produktů z ní. Navrhuje rozličná řešení a jejich integraci do firemní infrastruktury na základě firemních standardů bezpečnosti nebo plánů obnovy.