Hlavní navigace

Digitální fotografie v programu GIMP

12. 3. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

GIMP je velmi mocným nástrojem pro práci s grafikou, ale uživatelé velmi často neznají podstatnou část jeho vlastností a neumí jeho potenciálu využít. Nejen jim by měla pomoci nová kniha Digitální fotografie v programu GIMP, kterou nedávno vydal Lubomír Čevela. Jaká kniha je a má smysl si ji koupit?

Když jsem knihu dostal poprvé do ruky, ihned mě zaujala její úprava. Je vytištěna na kvalitním papíře vysoké gramáže a všechny její strany jsou plnobarevné. To by u knihy plné obrázků a grafiky mělo být standardem, bohužel jsme všichni měli v ruce podobné knihy, které byly tištěny na recyklovaném papíře a navíc velmi levnou nebarevnou technologií. V tomto případě se ale naštěstí nacházíme na druhé straně kvalitativního spektra.

GIMP kniha

Obsahově je kniha zaměřena spíše na začátečníka, nebo chcete-li běžného uživatele ne-grafika. Nezabývá se pokročilými akcemi nebo třeba kreslením grafiky v GIMPu. Naopak se věnuje tomu, co zajímá pokročilejšího fotografa, který chce, aby jeho fotky vypadaly k světu.

Autor jde správně od jednoduššího ke složitějšímu a tak se nejprve věnuje naprosto základním operacím jako je ořez, oprava perspektivy, odstranění červených očí, vytvoření černobílé fotografie z původní barevné a podobně. Následují ale i složitější akce jako příprava HDR fotografie, spojování fotografií do panoramat, složitější retuše, oprava opravdu staré a poškozené fotografie nebo třeba vyhlazování portrétů k dokonalosti. Samostatná kapitola je věnována také práci s RAW formátem.

Všechny postupy jsou v knize podrobně rozepsány, čtenář je tak může provádět společně s autorem krok za krokem přímo u počítače. Kniha tedy funguje i jako referenční příručka, po které můžete sáhnout v případě, že potřebujete provést nějakou pro vás neobvyklou činnost. Vše je navíc doprovázeno ohromným množstvím příkladů, fotografií a screenshotů, na kterých je celý postup vidět.

Musím také autora pochválit za výběr příkladových fotografií, je vidět jejich pečlivá volba a také to, že pocházejí od mnoha různých autorů. Samotný text je psán příjemně, autor jen stroze nevypisuje názvy tlačítek a položek menu, ale snaží se vysvětlit celý princip a přidat vlastní postřehy. Každá kapitolka navíc obsahuje stručný úvod, kde je čtenáři vysvětlen například princip formátu RAW a jeho výhody.

Z obsahové stránky není knize co vytknout. Jedinou vadou na kráse je rozložení některých stran. Na můj vkus se na některých stránkách nachází až příliš volného bílého prostoru, někdy je nevyužitá téměř celá půlstrana.

Jste-li pokročilým a profesionálním grafikem, určitě se knize vyhnete, protože není určena pro vás. Nenaučí vás nic nového ani tajemného. Naopak plní přesně to co má – přímou a jednoduchou cestou přivede začátečníka či průměrného uživatele ke kvalitnější fotografii.

Název: Digitální fotografie v programu GIMP

Autor: Lubomír Čevela

Nakladatel: Computer Press

Vydáno: leden 2010

Vazba: brožovaná

CS24_early

Počet stran: 192, plnobarevných

ISBN: 978–80–251–2585–4

Cena: 297 Kč, 12,3 eur

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.