Hlavní navigace

Distribuční věstník: Chrome OS přidává podporu Debianu 10, aktualizace jádra opravují Bluetooth

26. 10. 2020
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Debian a Ubuntu vydávají aktualizace jádra, které opravují závažnou bezpečnostní chybu. Chrome OS přichází s novou verzí a podporou Debianu 10. SystemRescueCd po 16 letech mění jméno. Parted Magic přechází z Openboxu na XFCE.

Ubuntu a Debian

Projekt Debian a Canonical vydali novou sadu aktualizací linuxového jádra pro všechny podporované verze Ubuntu a Debianu. Jedná se o bezpečnostní opravy implementací Bluetooth L2CAP a Bluetooth A2MP, které obsahovaly chybu umožňují spuštění vzdáleného kódu. Uživatelé Debianu 10, Ubuntu 20.04 LTS, Ubuntu 18.04 LTS a Ubuntu 16.04 LTS by proto měli neprodleně aktualizovat linuxové jádro.

Debian 10

Chrome OS

Google oznámil dostupnost nové verze svého operačního systému Chrome OS pro Chromebooky. Ta je postavená na týden starém prohlížeči Google Chrome 86. Tento nový systém přináší řadu změn počínaje podporou Debianu 10. Podpora Linuxu je však v Chrome OS stále ještě ve fázi raného vývoje. Stejně tak byla v nové verzi vylepšena podpora Androidu. Kromě toho Google zapracoval na lepším přihlašování a nástrojích pro distanční výuku.

Chrome OS

SystemRescueCd

SystemRescueCd je mrtvé. Ať žije SystemRescue. Tato živá linuxová distribuce, která je zaměřená na opravu nefunkčních počítačů, mění po více než 16 letech jméno. Od nového velkého vydání verze 7.0 bylo z názvu vypuštěno „Cd“. S největší pravděpodobností k tomu došlo proto, že vypalování linuxových distribucí na CD už není příliš populární. SystemRescue samozřejmě na CD nebo DVD samozřejmě vypálit můžete, většina uživatelů už dnes ale preferuje bootování z přepisovatelných médií.

CS24_early

SystemRescue 7.00

Parted Magic

Komerční distribuce určená pro správu diskových oddílů, jejich klonování a záchranu dat Parted Magic přináší s novou verzí spoustu změn. Ta na první pohled viditelná je přechod z Openboxu na odlehčené XFCE. Díky tomu už je možné uložit si svoje sezení. Další neméně důležitou změnou je to, že se již jedná o plně 64bitový systém. K tomu všemu pak přibyly nejnovější ovladače pro grafické adaptéry a podporu pro větší množství jazyků.

Parted Magic

Nově vydáno

Warith Al Maawali oznámil vydání verze 7.3 na Xubuntu postavené distribuce zaměřené na soukromí Linux Kodachi. Operační systém OpenBSD vyšel ve verzi 6.8. Lehká linuxová distribuce s prostředím IceWM antiX povýšila na verzi 19.3. Jednoúčelová distribuce určená pro webové kiosky Porteus Kiosk oznámila vydání verze 5.1.0.

antiX 19.3
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.