Hlavní navigace

Distribuční věstník: Haiku portuje na ARM, Linux na Apple Silicon

11. 1. 2021
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Apple
Operační systém Haiku vylepšuje svůj port na architekturu ARM. Projekt Asahi Linux zaštiťuje portování Linuxu na platformu Apple Silicon. Puppy Linux „Slacko“ 7.0 přichází s podporou UEFI.

Haiku

Svobodný operační systém Haiku, který se inspiroval u BeOS pokračuje v aktivní práci na svém vývoji. Ve svém posledním zpravodaji hodnotí své aktivity za několik uplynulých týdnů. Projekt zapracoval na vylepšení svého portu na architekturu ARM. Kromě toho došlo k pročištění kódu, vylepšení práce se sítí, zvukem a úložnými médii.

Haiku beta 2

Asahi Linux

V roce 2020 firma Apple oznámila vydání prvního procesoru pro osobního počítače vyrobeného 5nm technologií Apple M1 Silicon. Jedná se o vícejádrový procesor s architekturou ARM, se kterým se můžeme setkat v počítačích řady MacBook Air, Mac mini a MacBook Pro. Projekt Asahi Linux si dal za úkol dostat Linux na tuto platformu.

Notebook s Apple Silicon

Puppy Linux

„Slacko“ je varianta Puppy Linuxu postavená na Slackware Linuxu. Po třech letech vývoje vyšla jeho nová verzi 7.0 s podporou UEFI. Kromě toho se v této nové verzi postavené na Slackwaru 14.2 dočkáte možnosti nabootovat ISO soubor z místního disku nebo externího zařízení připojeného přes USB. Jako grafické prostředí je použito JWM 2.3.6 a pod povrchem se skrývá linuxové jádro 4.19.164 LTS.

CS24_early

Puppy Linux 7.0 „Slacko“

Icaros Desktop

Icaros Desktop je svobodný operační systém, který implementuje API ze systému AmigaOS. Běží na obyčejném PC, moderní aplikace se pro něj dají přeložit a ty staré, určené pro Amigu běží v emulaci. V nové verzi 2.3, která vyšla na konci minulého roku se tvůrci zaměřili na technologii Host Bridge. Ta umožňuje běh tohoto systému nad Windows nebo nad Linuxem a spouštět jejich nativní aplikace. Nově při prvním spuštění umí vyhledat všechny instalované aplikace v těchto systémech a přidat je do vlastní programové nabídky.

Icaros Desktop 2.3

Nově vydáno

Dimitris Tzemos oznámil vydání Slackel 7.4 „Openbox“, řecké distribuce založené na Slackwaru. Projekt Debian Srbija vydal novou verzi své distribuce zaměřené na soukromí Septor 2021. Operační systém odvozený od Amigy, který kromě otevřených částí obsahuje bohužel i proprietární MorphOS vyšel ve verzi 3.15. Linux Mint 20.1 „Ulyssa“ postavená na Ubuntu 20.04 LTS je k dispozice ke stažení.

Slackel 7.4 „Openbox“
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.