Hlavní navigace

Divoký oheň na Linuxu

14. 5. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Proniknutí Linuxu do konstrukčních kanceláří dosud bránil jednoduchý fakt. Pro Linux nebyly k dispozici kvalitní, obvykle používané komerční CAD systémy. Tento stav už neplatí. Před krátkým časem uvedla společnost PTC linuxovou verzi CAx / PLM systému Pro/ENGINEER Wildfire. První praktické zkušenosti se pokusím zhodnotit v následujícím textu.

Znáte Pro/ENGINEER?

Pro/ENGINEER je CAx / PDM systém nejvyšší třídy. To znamená, že nejde o „pouhý“ 3D CAD nástroj konstruktéra.„Pro/EN­GINEER je založen na přesném, plně asociativním parametrickém objemovém modelování pomocí konstrukčních prvků. Přináší ucelenou řadu softwarových nástrojů pro souběžný vývoj od fáze návrhu průmyslového designu, přes koncepční návrh, detailní konstrukci, tvorbu výrobní dokumentace s možností výstupů ve standardech WWW, analýzu a optimalizaci, NC obrábění a verifikaci.“ (zdroj AV ENGINEERING). Nová verze nazvaná Wildfire přinesla spoustu novinek a vylepšení. Nejzajímavější je od základu přepracované ovládání, které se k začátečníkovi chová velice přátelsky (což není u komplikovaných CAD systémů běžné) a umožňuje všem uživatelům výrazné zvýšení produktivity práce. Pro/ENGINEER Wildfire používá pro sdílení dat integrovaný webový prohlížeč. Tím je pod Windows jádro MS Internet Exploreru a pod Linuxem Gecko (jádro Mozilly). Více se o novinkách nabízených Pro/ENGINEER Wildfire můžete dočíst např. na webu společnosti AV ENGINEERING.

Instalace a kompatibilita

Linuxová verze Pro/ENGINEER Wildfire je svým výrobcem, společností PTC, certifikována a oficiálně podporována na 32bitových grafických stanicích společnosti HP:

Tabulka č. 428

Typ stanice

Operační systém

Grafická karta

Verze Pro/ENGINEER Wildfire

HP – X4000

Red Hat Linux 7.3

NVIDIA Quadro4 900XGL

2002490

HP – X2100

Red Hat Linux 7.3

NVIDIA Quadro4 900XGL

2002490


V praxi to znamená, že vám nikdo nebrání v instalaci Pro/ENGINEER Wildfire na jinou kombinaci hardware/software než oficiálně podporovanou. Nikdo vám ovšem nezaručí správnou funkcionalitu. Dle mé zkušenosti (samozřejmě bez záruky) je možné linuxovou verzi Pro/ENGINEER Wildfire provozovat na téměř jakémkoli výkonově odpovídajícím běžném PC s procesorem od Intelu a s grafickou kartou založenou na chipu společnosti NVIDIA (Quadro nebo GeForce). Moje instalace Pro/ENGINEER Wildfire běží na PC od AutoContu, vybaveném grafickou kartou GeForce4 MX440, procesorem P4 1400MHz a linuxovou distribucí Mandrake 9.1 GPL. Ačkoliv Pro/ENGINEER Wildfire dokáže docela dobře běžet na nativním ovladači grafické karty z linuxové distribuce, výkon své grafické karty si plně vychutnáte až po instalaci binárního ovladače, staženého ze stránek společnosti NVIDIA. Jen s binárním ovladačem se Pro/ENGINEER Wildfire chová na Linuxu stejně svižně jako pod Windows.

Wildfire na Linuxu

ict ve školství 24


Výhody a nevýhody

Mezi linuxovou a windowsovou verzí Pro/ENGINEER Wildfire nenajdete podstatný rozdíl. U linuxové verze jsem zaznamenal, že v integrovaném browseru (Gecko) nefunguje přímé vkládání modelů z internetové stránky, což ale lze snadno nahradit pomocí kliknutí na pravé tlačítko myši a výběru funkce „Save Link Target As“. Ikonu na plochu získá uživatel Windows v rámci instalace, uživatel pracující pod Linuxem si ji vytvoří ručně pomocí funkcí svého oblíbeného desktopu. Pro někoho může být nevýhodou, že portován na Linux byl pouze Pro/ENGINEER a nikoli Pro/MECHANICA, Pro/INTRALINK a další produkty společnosti PTC, které s ním spolupracují. Naopak výhodou linuxové stanice může být nižší pořizovací cena operačního systému (Linux), kancelářského balíku (OpenOffice.org) a dalšího doprovodného software (Evolution – náhrada MS Outlooku). Mezi další výhody patří praktická absence počítačových virů a lepší konektivita na unixové pracovní stanice a servery (NFS). V našich podmínkách lze předpokládat migraci na Linux především u uživatelů, kteří už mají s Unixem/Linuxem pozitivní zkušenosti. Podpora Windows 98 byla u Pro/ENGINEER Wildfire ukončena a před nutnost volby jiné platformy budou postaveni především jejich uživatelé.

Ačkoli si uživatelé CAx / PLM systému Pro/ENGINEER vždycky mohli vybrat z mnoha platforem, na nejpoužívanějším běžném PC hardware byli odkázáni pouze na operační systémy firmy Microsoft. Jakou platformu si pro svou konstrukční kancelář zvolí dnes? Bude to Linux, nebo Windows? To záleží pouze na nich a tak to má být.

Autor článku

Autor je provozovatelem stránek kancelar.jinak.cz...