Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Divoký oheň na Linuxu od morb - presne tak, ale ten, kto vyhodi za takyto...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 5. 2003 7:03

    morb (neregistrovaný)

    presne tak, ale ten, kto vyhodi za takyto produkt stotisice, ich urcite dokaze zhodnotit.

    Pred casom som navstivil stranku www.varicad.cz a stiahol som si cesku verziu VariCADu pod linux zadarmo. Mam dojem, ze bola obmedzovana len licenciou, ale inak plne funkcna.

    Mozno by nebolo zle rozvinut za pomoci 3D grafikov GNU/GPL projekt na 3D CAD. To by bol kolacik...

  • 14. 5. 2003 8:46

    Ladislav Michl (neregistrovaný)

    To by byl nesmysl... Uvědomte si, že konstrukční kancelář potřebuje něco rock stable a napsat konkurenční projekt pod GPL licencí by trvalo věčnost a spolknulo ohromné množství peněz. Teď nemyslím samotné výkonné jádro systému jako spíš balast okolo, který dělá CAD CADem.

    To už mi připadá schůdnější koupit nějaký z velkých CADů a uvolnit ho pod GPL :))) (jako se to povedlo s Blendrem)

    Pokud jde o VariCAD, tak zadarmo si stáhnete pouze trial na patnáct dní pro nekomerční využití. Mimochodem vyzkoušejte v tom udělat něco složitějšího (třeba turbokompresor), budete překvapen, jak rychle narazíte na hranice možností programu. Tím nechci říct, že VariCAD je špatný program, naopak pro jednodušší věci je to v celku povedený CAD.

    ladis

  • 14. 5. 2003 11:31

    David Belohrad (neregistrovaný)

    Hi, program Varicad se da stahnout jako demoverze (nebo uz je to jinak?) na cca 30 dnu. Produkt jsem v ramci evaluace vyzkousel na linuxu na jednom projektu, neni to spatne, je tam ovsem hodne chyb, to nekdy zcela fatalnich (jako napr udelate ve 3d zkoseni, ulozite soubor, otevrete znovu a zkoseni nikde s hlaskou ze jej nebylo mozne provest, pak treba obcas chybna rekonstrukce 3d modelu, 3d modely nejdou vytisknout, mluvim o verzi nejakych 82xx). to jsou samozrejme veci, ktere programatori velmi rychle opravi, pokud je nekdo nahlasi. Co me ovsem velmi znepokojilo je velky rozdil mezi cenami v cechach a v zahranici. Existuje totiz jeste stranka www.varicad.com , na ktere jsou ceny za produkt 399USD (VELMI DOBRA CENA), ceny za produkt na ceskych strankach 59000KC!!!! Z cech se na .com v podstate nedostanete tedy - 'pokud neco neobejdete' - ((c)Leos Zaplatilek,Varicad CZ, nekorigovana gramatika:'Ty weby jsou rozdeleny umyslne. Navstevnici z ceskych a slovenskych domen
    jsou z www.varicad.com automaticky presmerovany na ceske stranky, takze se o zahranicnich
    cenach vubec nedozvi. Obcas se nekdo najde, kdo to obejde, ale nejde mu tam cestina a jsou
    mu poskytovany sluzby jako zahranicnimu zakaznikovy.'). Na muj dotaz mi bylo zodpovezeno, ze cena v cechach je +podpora+predvedeni+blabla... Po jednoduchem vypoctu dojdete k tomu, ze samotny program je sice levny (navic intuitivni, takze veci jako 'predvedeni' apod nejsou opravdu nutne), ale v cechach se neda koupit 'bez-te-podpory', ktera tvori 300% (nebo kolik) CENY PROGRAMU. Z tohoto duvodu jsem pro sebe celou zalezitost klasifikoval jako hazardni koupi a prinejmensim velmi podivne chovani managementu firmy (!!!MUJ VLASTNI NAZOR!!!) a od cele zalezitosti nakupu jsem upustil.
    -----
    V pripade ze me nekdo bude pranyrovat za tuhle kritiku (treba z varicad.cz), mam jeste stale k dispozici nasi emalovou korespondenci.... (pro pripadne zajemce o koupi take:)
    -----
    Na zaver bych dodal, ze produkt VariCAD je po softwarove strance pomerne na urovni, existuji chyby, predpokladam ze na nich intenzivne pracuji. Co se tyce ceny - 399USD je optimum, cena kterou prezentuji na ceskych strankach je znacne premrstena a cely produkt degraduje.

  • 15. 5. 2003 2:23

    David (neregistrovaný)

    Cituji z http://www.varicad.cz/aboutUs.phtml

    "Hlavní náplní firmy je vývoj a distribuce CAD systému VariCAD. Poskytuje bezplatné předprodejní konzultace a prezentace VariCADu přímo u zákazníka. Dále zajišťuje pro své zákazníky prodej a servis výpočetní techniky a periferií a školení software, poskytuje telefonickou podporu i podporu po Internetu."

    Tomu rikam bezplatne, kdyz priznavaji, ze si ji pri koupi produktu zaplatim castkou nekolikanasobne vyssi, nez je cena vlastniho produktu.

  • 15. 5. 2003 9:24

    David Belohrad (neregistrovaný)

    Je to sice OT, ale pro 'prehled' jsem se rozhodl zverejnit nasi emailovou korespondenci s p. Zaplatilkem:
    1) -----------------------------------------------------------------------------------

    Dobry den,


    >> Mohli byste mi prosim vysvetlit ty zakladni diskrepance mezi cenou v
    >
    >
    >
    USD/EUR a CZK? Nejak tomu nerozumim. Nebo je to 'priplatek' za prodej v cechach?

  • 17. 5. 2003 13:37

    Roman (neregistrovaný)

    Vy budete asi nejakej profesionalni prudic, ze jo, Belohrade. Tak proc neprudite u tech, kdo Vas zivi?!? Divim se, ze Vas nestve treba zhruba 10x vyssi prumer mezd v zapadni Evrope oproti vychodni. A to si ty lidi moc vybirat nemohou.

    Co se cen CAD tyce, asi se v nich moc neorientujete. U nekterych CADu je porizovaci cena enorme vysoka (nekdy prevysujici rocni plat konstruktera u nas X mesicni v USA). Navic se u nekterych musi povinne platit maintenance. Po case se cena produktu nasobi. Cenova politika VariCADu mi pripada docela tolerantni. Dokonce celkem chapu rozdil cen na domacim trhu a v zahranici (osobni prodej X nakup na webu).

    K cenam SW si osobne myslim, ze davat neco levne (nebo dokonce zadarmo) poskozuje obe strany. Navic to nema vubec zadnou perspektivu (myslim filozofie OpenSource). Vzdyt se podivejte na www.echoecho.com, kam to ten Linux dotahnul <1% Linux oproti ostatnim 44% WIN 98, 28% WIN 2000, 16% WIN ME ..... Obavam se, ze tato komuna, stejne jako drtiva vetsina vsech mensin na svete, hlavne hodne nahlas krici. Ano, udelali hodne prace, ale ruzne nabozenske sekty drou mozna jeste vic. Nejvetsi prinos (a to pro vsechny) vidim ve vytvareni konkurencniho prostredi. Ale samotna filozofie "zadarmo" vede cely projekt stranou do role outsidera. Ten, kdo za komunistu delal spoustu prace (a byl schopnej) hlavne z nadseni, tak se na to po revoluci vykaslal, protoze z nadseni se nikdo nenaji. Nehlede na to, ze by mohl dopadnout podobne jako jeden z tvurcu Linuxu, ktery napsal do helpu sve casti operacniho systemu: "Jsem chudy student a nemam co jist" nic vic.
    Takze pane Belohrade, co vlastne chcete?

  • 18. 5. 2003 1:36

    David Belohrad (neregistrovaný)

    Pane Romane,ktery se neumi ani podepsat plnym jmenem,
    docela jste me pobavil. Nema cenu s Vami debatovat na vyssi urovni. Vase logika je chybna, navic neni k tematu na ktere jsem upozornoval. Jenom tedy pro Vasi orientaci: V podstate jsem nepoukazoval na rozdilnost cen, ktera je castecne pochopitelna (podomni versus nepodomni prodej), ale na rozdilnost k pristupu a informovanosti zahranicni versus ceske klientely. (Proc kdyz z cech napisu www.varicad.com nemuzu videt za kolik se prodava cizincum??? Proc si nemohu koupit ceskou verzi varicadu _bez_ podpory jako to mohou udelat cizinci s en verzi?) K dalsim vecem pouze tohle: 1) vzhledem k tomu, ze me zivi evropa zapadni (na rozdil - s velkou pravdepodobnosti - od Vas, a kdybych byl jizlivy jako Vy, jeste bych neco dodal), tak mi vyssi prumer mezd vubec nevadi. A propos: ten vyssi prumer mezd nenaroste tim, ze zamerne budete neco prodavat za draho. 2) Ve vasem slovniku "prudic"=clovek ktery poukazuje na nejakou vec?? 3) Osobne si myslim ze davat neco 'levne' neni na zavadu. Protoze 'levne' znamena taky ze si to koupi vic lidi, tim padem se na tom paradoxne ziska vic, nez kdyz je to drahe. (viz. napr. IRIDIUM vs. GSM, ackoliv IRIDIUM je lepsi nez GSM, vsichni vime jak to dopadlo) 4) Vase komentare o linuxu jsou zcestne. Je potreba se divat na to s jakymi nastroji mate pracovat. Existuje spousta programu, ktere na windoze nebyly zpocatku _vubec_ implementovany (cadence, sabre, synario, nektere fem...) - a nektere z nich nejsou doposud. To ze s nimi nepracujete neznamena, ze neexistuji.
    ----
    Takze pane Romane,ktery se neumi ani podepsat plnym jmenem: praci cest a doufam ze Vase Drahe Vyrobky Nekdo Take Koupi A Pomuze Vam Vasi Metodou Snizit Pomer Mezd Na Uroven Ktera By Se Vam Zamlouvala.
    DB.

  • 20. 5. 2003 1:09

    David (neregistrovaný)

    Cituji - "jeden z tvurcu Linuxu" jestli umis pocitat do jedne, sam pochopis, jak slaby tvuj argument byl. Nebo to, ze jeden nema co jist znamena, ze nema nikdo z linuxove komunity co jist? Nebo to rovnou znamena, ze tu vsichni na cele zemi do roka chcipnem hlady? Ta logika posouzeni komunity milionu lidi na jednom jidinci mi vazne unika, mozna nemam dostatecne IQ.

  • 20. 5. 2003 12:32

    Roman (neregistrovaný)

    Hosi, jak jste zahledeni do sebe. Trochu si protrete oci. Copak jsou vsichni ostatni tak blbi, ze kupuji drahy SW od zleho Billa a dalsich velkych komercnich firem, prestoze vy jim nabizite skvele reseni a zadarmo?!? Tak to jste se narodili asi na spatne planete. To zbyle "stado" (miliardy) lidi bude nadale davat penize za profesionalni reseni a SW z WIN se bude portovat na Linux jen vyjimecne. Pro koho taky. To budou asi zakony trhu. A muzete kricet a hazet spinu jak chcete, to "stado" se nastesti rozhodne podle sveho vlastniho rozumu.
    A ze se Gates boji Linuxu? Tak to asi jako ty komara. Je lepsi se ho zbavit, nez se nechat obtezovat.

    PS.: Jinak proti Linuxu nic nemam, sam ho castecne pouzivam. Vadi mi pouze ti zahledeni pani, co se chovaji jako mladi kluci, co se dali treba ke skinheadum. Mozna pro zacatek byste mohli prestat komolit nazvy produktu a firem.

  • 15. 5. 2003 15:57

    dejf (neregistrovaný)

    K tomu varicadu, verze pro linux, nebo spis rpm a deb? kdyz mam gentoo, tak musim zase slozite onanovat stejne jako s jakymkoliv dalsim komercnim softem. Viz kompiler od intelu, ktery bez nainstalovaneho rpm proste nenainstalujete.