Hlavní navigace

DJI je na černé listině USA, Ubuntu zprovozněno na Apple M1

20. 12. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

DJI Phantom 2 Autor: Capricorn4049
KDE podporuje formát AVIF, XWayland 21.1 se odděluje od X.Org, Chrome/Chromium a lepší WebRTC, Linux 5.11 s Intel WiFi 6GHz, IBM a Fujifilm dostaly LTO pásku 580TB dat, Gigabyte a Threadrippery Pro.

DJI je na černé listině USA

Známý čínský výrobce dronů, společnost Da-Jiang Innovations (zkráceně DJI), se nově ocitla na ekonomickém blacklistu USA, vedle dalších čínských společností jako nedávno propíraný výrobce čipů SMIC. DJI je také považováno za jednu z velkých čínských firem, které se podílí na masovém porušování lidských práv v Číně, a to v souvislosti se sledovacími technologiemi, které jsou v nejlidnatější zemi světa v posledních letech na výrazném vzestupu.

Každopádně tedy americké společnosti nemohou nově exportovat své výroby do DJI a naopak pro spotřebitele bude těžší se dostat k výrobkům této značky. DJI přitom na trhu ve svém oboru značně dominuje, stále i přes mírný pokles drží zhruba 70% podíl. Pro DJI také není dobrou reklamou, že americké Ministerstvo vnitra uzemnilo flotilu 800 dronů této značky, které používalo pro své účely a také to že Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vyjádřilo silné obavy ohledně bezpečnosti dat, které drony DJI sbírají.

Ubuntu zprovozněno na Apple M1

Díky použití raného sestavení Parallels Desktop se podařilo vývojářům Ubuntu zprovoznit svůj systém na stroji s čipem Apple M1. Jde o technické preview verze Parallels Desktop 16, u kterého se primárně pracuje na možnosti provozu Microsoft Windows na Apple ARMu, nicméně i pro Ubuntu je vývojová verze použitelná. Matthias Klose, vývojář Debianu / Ubuntu, se o tom přesvědčil se strojem Mac Mini poslední generace, kdy na něm rozběhal Ubuntu Server 20.10. Uvádí přitom některá omezení, například možnost použít maximálně 8 GB RAM uvnitř virtuálního stroje, i když počítač nese 16 GB. Dále nepracuje IPv6 na bridge síti a chybí podpora ARM32 binárek. Lze však očekávat, že tyto problémy budou postupně ubývat.

Dlužno ale dodat, že základní běh systému na víceméně standardním ARM CPU je jedna věc. Schopnost Linuxu na Apple M1 využívat plně jeho specifické GPU je něco zcela jiného. U Applu nelze předpokládat žádnou součinnost na zprovoznění podpory, takže vše závisí na úspěšnosti reverzního inženýrství.

XWayland 21.1 navrhuje odštěpení od X.Org Serveru

Jak bylo již dříve avizováno, projekt XWayland, zajištující potřebnou vrstvu pro běh X aplikací na Waylandu, se odděluje od stagnujícího projektu X.Org Serveru. Vývojáři Red Hatu a distribuce Fedora připravují sjednocení vše potřebného kolem XWaylandu do jednoho balíku, který nebude závislý na aktualizacích samotného X.Org.

Blíží se tak oddělení od hlavní větve X.Org, přechod od buildovacího systému Autotools na Meson, snad jedině podpora Xvfb bude kvůli unit testům zachována. Verzování bude nyní číslováno ve tvaru ROK.MINORITNÍ, proto tedy první verze bude XWayland 21.1.0. Změna by měla stihnout vydání Fedory 34.

Do Chrome / Chromium míří lepší podpora WebRTC využívající Wayland Screen Sharing

V rámci PipeWire byla jako jedna z prvních věcí zprovozněna podpora sdílení obrazovky na Waylandu. Vývojáři Red Hatu průběžně přispívají také do projektu kolem aktuálně nejpoužívanějšího webového prohlížeče, Chromium (resp. Google Chrome). Jan Grulich z Red Hatu nyní hovoří o PipeWire 0.3 a vyřešení sdílení jednotlivých oken (namísto jen celé obrazovky), podpoře bufferů typů DMA-BUF a MEMFD (zvyšují výkon). Díky tomu všemu bude v Chrome/Chromiu lépe a svižněji fungovat WebRTC. Odpovídající funkcionalitu nyní vývojáři Red Hatu (konkrétně Martin Stránský) připravují i pro Firefox. Změny by se měly objevit již v Chromiu 89.

Linux 5.11 přinese podporu pro Intel WiFi 6GHz (Wi-Fi 6E)

Pro vývojovou verzi jádra Linux 5.11 se objevily patche, které zprovozňují podporu rychlé varianty WiFi 6E využívající 6GHz / Ultra High Band (UHB) pásmo. Jde o podporu v ovladači pro Intel WiFi (konkrétně pak prvním řešením je Intel AX210). Intel tak stahuje skluz za Qualcommem, jehož ovladač Ath11k již podporu 6Ghz WiFi obsahuje od jádra Linux 5.9.

IBM a Fujifilm: na pásku jsme dostali 580 TB dat

Vývoj páskových technologií pro ukládání dat stále běží rapidním tempem. Nyní se oba hlavní partneři, kteří táhnou celý vývoj, pochlubili nejnovější laboratorní generací. Na jednu páskovou cartridge dokáží uložit neskutečných 580 TB dat, a to díky použití nové záznamové magnetické vrstvy využívající Strontium Ferrite (SrFe) pro standardní LTO-8 pásky. Hustota uložených dat je 317 Gbit/palec², páska má délku 1,255km.

Gigabyte představil desku pro Threadrippery Pro s 8kanály DIMM

Běžně jsou nyní v prodeji základní desky s čipsetem AMD TRX40 pro až 64jádrové Threadrippery. Typicky nesou osm DIMM slotů, ale ty jsou připojeny pouze 4kanálově k CPU. Toto slabé místo nyní řeší nová základní deska pro vyšší procesory AMD Ryzen Threadripper Pro směřující do pracovních stanic, resp. HEDT strojů. Oproti běžným desktopovým Threadripperům totiž disponují osmikanálovým řadičem pamětí.

Gigabyte tak uvádí na trh desku s čipsetem AMD WRX80, která je srdcem pracovní stanice Lenovo ThinkStation P620. Nazvána jest Gigabyte WRX80 SU8, obsahuje socket sWRX8 pro CPU až po model Threadripper Pro 3995WX, k němuž dále nabízí 7× PCI Express 4.0 ×16 (procesory Threadripper PRO 3000 obsahují též dovjnásobek PCI Express linek, konkrétně 128× PCIe 4.0), 3× 64Gbit/s U.2, 2× M.2 22110, 2× rozhraní 10Gbit LAN, onboard ASPEED IPMI remote management a další výbavu.

CS24_early

KDE podporuje formát AVIF

Jednou z novinek vzešlých z vývoje posledních dnů v rámci desktopu KDE, je podpora grafického formátu AVIF (což je de facto AV1 intra snímek obalený HEIF kontejnerem). Tato novinka se objevuje v rámci KDE Frameworks 5.78, a to s knihovnou  libavif.

Dále tvůrci přidali podporu digitálního podepisování dokumentů v Okularu, výrazné zvýšení výkonu Kater při práci s velkými dokumenty. Plasma 5.21 má lepší kompatibilitu s vícemonitorovými konfiguracemi s rozdílnými hodnotami DPI, spraveno je chování kolečka myši v případě Alt-Tabnutí se do XWayland okna při běhu KDE Plasma na Waylandu, nějaká zlepšení potkala podpora SVG a došlo i na další věci. Podrobnosti jako obvykle shrnuje Nate Graham z KDE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.