Hlavní navigace

DOOM: Hell on Linux

9. 3. 2000
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vždyť na to nejsou žádný hry..., říkají s oblibou uživatelé nejrozšířenějšího herního (a shodou okolností i operačního) systému na světě, hovoří-li o výhodách a nevýhodách Linuxu.

Nepravdivost tohoto tvrzení byla vyvrácena mnohými a leckde. Výčet her, portovaných nebo rovnou psaných pro Linux je nespočet a objevují se mezi nimi zvučná jména, jako Civilization, Quake nebo jeho předchůdce, legendární Doom.
Doom Doom 2 - Hell on Earth S tvrzením, že Doom je v dnešní době přežitek, na mě nechoďte. Není to pravda. Já vím, že má zastaralý engine, nepodporuje žádný z těch báječných grafických zázraků, které umožňují 3D akcelerační technologie dneška a proboha, vždyť ty postavy jsou jen shluky spritů! To vše jsou zcela oprávněné námitky, jenže i přesto je Doom stále v oblibě i u hráčů, kteří mají hardware na hraní daleko dokonalejších her. Čím to je se dá říct jen těžko – možná nostalgie…? Každopádně tu Doom stále je, stále se hraje a já tady nejsem od toho, abych ho bránil, ale abych ho ukázal těm, kdo ho ještě na Linuxu nehráli (existují-li tací). Stejně, jako znají křesťané nazpaměť deset přikázání, znají doomisté zpaměti názvy všech pěti obtížností, na které se dá Doom hrát, přidržme se tedy tohoto pravověrného názvosloví a vrhněme se na to:

„I'm too young to die.“ – Dumb
První a asi nejzajímavější z dostupných verzí je DUMB. Jeho vývoj není ukončen, ale to, co nabízí verze 0.13.2 je přinejmenším slibné: možnost pohledu nahoru a dolů, kompletní ovládání myší, plynule scalovatelné rozlišení, detailnější animaci zbraní a jejich propracovanější vzhled, kouřové efekty atd. Zatím podporuje pouze soubory z DOOMa, při pokusu o spuštění wadu z DOOM2 beznadějně padá, stejně jako v milionu dalších případů. Silně ve vývoji, ale přesto stojí za vyzkoušení. Je přiložen i editor WADů jménem XWad.
cheats: (2): plně vyzbrojí, (1): level warp
download: tady

„Hey, not too rough.“ – Doom 1.8
Tahle verze je v podstatě věrnou kopií DOSovského DOOMa. Podporuje wady z DOOM, DOOM2 a ULTIMATE DOOM, (jejich umístění je definováno pomocí EXPORT DOOMWADDIR=ces­ta_k_wadu). V adresáři /usr/games naleznete skript RUNDOOM, jehož úkolem je zjistit, zda hru pouštíte z konzole či z X-windows a podle toho spustit buď verzi pro X-ka nebo verzi využívající SVGAlib.
Tato implementace nepřináší opravdu nic nového, nelze ani scalovat rozlišení, tedy krom možnosti zvětšení pixelů 2 až 4× v Xwindows, kde se neměnná velikost okna o velikosti 320×200 pixelů může zdát poněkud deprimující. A taky nefunguje přepínač rozlišení LOW/HIGH RESOLUTION přímo ve hře :)
cheats: IDKFA, IDDQD…
download: tady

„Hurt me plenty.“ – LxDoom
Asi tím nejlepším DOOMem, který na Linuxu koluje, je LxDoom. Podobně jako Doom 1.8, má i LxDoom verze uzpůsobené pro Xwindows a knihovnu SVGAlib, adresář /usr/games obsahuje soubory lxdoom a lsdoom, jejichž spuštěním dosáhnete spuštění kýžené verze. Datové WAD soubory jsou opět nalezeny pomocí proměnné DOOMWADDIR (viz výše) a podporovány jsou všechny DOOMovské verze.Doom 2 - Hell on Earth Doom Ve svém domovském (doomovském?) adresáři naleznete podadresář lxdoom, jež bude obsahovat vámi uložené pozice a hlavně soubor boom.cfg. V něm je obsažena (takřka) kompletní konfigurace DOOMa a hned na první pohled je zjevné, že konfigurovat lze mnohé:
rozlišení: jakékoliv chcete. Parametry width a height v sekci Video Settings vám umožňují zvolit takové rozlišení, které vám vyhovuje (např. 1024×768). Pokud spouštíte hru v Xwindows ještě s parametrem lxdoom –1(2,3), dosáhnete zvětšení pixelů při zachování rozlišení.
průhlednost: nastavením translucency na 1 dosáhnete toho, že např. ohnivé koule, metané IMPy, jeví známky průhlednosti. Tran_filter_pct zase určuje, jak tato průhlednost bude vypadat, počáteční hodnota je 66 a čím více se blížíte k nule, tím je průhlednost vyšší.
Většina ostatních parametrů je přístupna přímo z menu ve hře, v OPTIONS přibylo menu SETUP, v němž se dají nastavit věci jako zpětný ráz zbraní, „houpání“ při chůzi, velikost stavového řádku se zprávami, chování nepřátel, barvy, definice kláves nebo konfigurace HUDu.
Head Up Display HUD je zkratka pro Head Up Display, jakési menu, ve kterém jsou zobrazeny vitální informace o hráčově zdraví, nalezených klíčích, stavu munice či počtu nalezených tajných místností (zní to divně, ale zrovna tahle položka se dá vypnout). Vzpomínáte si na tu obludnou „mramorovou“ lištu v originálním DOOMu? Ne že by se v LxDoomu nedala navolit, ale každý soudný člověk asi raději zvolí HUD.
V LxDoomu sice trochu chybí možnost dívat se nahoru a dolů či podobné vymoženosti, jaké nabízí DUMB, ale i tak se podle mého jedná o nejhratelnější verzi DOOMa na Linuxu.
cheats: IDKFA, IDDQD…
download: tady

ict ve školství 24

„Ultra violence.“ – DoomSysAdmin
O téhle utilitce už byla na Rootu řeč, jde v podstatě o správce procesů, který se odehrává v prostředí Doomu, tato verze v tajné místnosti v prvním levelu první epizody. (prostranství, viditelné z okna počáteční místnosti, na nějž se dostanete tajnou chodbou, nalézající se za místností s kyselinou, vchod je ukryt za hnědým plátem jinak zelené zdi). Každý proces je reprezentován doomovskou příšerou a číslem procesu se jménem. Zabití příšery = příkaz kill, zraňováním ubíráte prioritu. Pokud zabijete shell, ze kterého jste aplikaci pustili, tato se zhroutí. V praxi to vypadá asi tak, že spustíte několik procesů, abyste si mohli sejmout pěkný obrázek vašich procesů v akci. Doběhnete do místnosti (chvíli to trvá, protože program se kvůli polling procesům každých pár sekund „zasekne“), a zjistíte, že Emacs byl zastřelen agresivním editorem Vi. V tom okamžiku se na vás vrhnou dva bashe a Gimp a zasypou vás kulometnou střelbou. Reflexivně vystřelíte z brokovnice a sejmete… sebe sama :)
Takto sadisticky lze spravovat jak Linux, tak MS Windows, pokud na nich máte rozběhnutý Back Orifice server.
cheats: IDKFA, IDDQD…
download: tady

„Nightmare!“ – závěr
Tento krátký výčet rozhodně nezahrnuje všechny verze Dooma, které na Linuxu kolují. Berte proto tento krátký exkurs jako pozvání do světa motorových pil a kakodémonů, světa, kde se za nepozornost platí životem a kde platí dvojnásob ono klasické rčení „Life is cheap. It only takes one bullet…“

Autor článku