Hlavní navigace

Dračí historie: klasická adventura i pro Linux

8. 1. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Možná si tu dobu pamatujete: psal se rok 1995 a na české herní scéně se objevila další adventura. Tentokrát ale byla plně dabovaná, obsahovala hromadu hezkých fórků a byla tak trochu pohádková. A především to byla první česká hra na CD, tom ohromném a novém úložišti dat. Teď je i pro Linux. Zahrajete si?

Dračí historie je původní česká adventura. V hlavní roli se v ní už před patnácti lety představil mladý drak zvaný Bert. Jelikož ho naštvala zlá kouzelná hůlka Evelína a navíc se mu neznámo kam zatoulal jeho táta, rozhodl se vzít Bert situaci do vlastních pařátů, přijít věcem na kloub a vyříkat si to s Evelínou.

Slavná a milá

Dračí historie

Hra byla ve své době opravdu slavná, vždyť to také byla první česká hra, která vyšla na CD, což bylo tehdy nevídané. Já sám jsem svá první (a poslední) Windows 95 instaloval o rok později (tuším) z 35 disket. I přesto se jednalo o jednu z nejlépe prodávaných her na českém trhu – prodalo se jí více než 7000 kopií. Později jste si ji mohli několikrát také pořídit společně s různými časopisy.

Čas ale běží a patnáct let je patnáct let. V roce 2006 se proto jeden z autorů hry, Robert Špalek, rozhodl vydat celou hru pod licencí GNU GPL 2 a dobře udělal. Všimli si toho autoři software zvaného ScummVM, o kterém jsme už také před lety psali. ScummVM implementuje herní enginy mnoha klasických her, a tak pokud máte originální data, můžete si zahrát na většině dnešních i včerejších operačních systémů (od Windows, přes Linux až třeba na Palm OS, Symbian a iPhone). To vše navíc zcela nativně a bez předpírky.

Podporováno je asi 25 platforem a zhruba 120 různých her. Na konci loňského roku se podařilo dotáhnout podporu nové hry – Dračí historie. Protože je hra k dispozici pod GNU GPL, vůbec nic nám nebrání si vše potřebné legálně stáhnout z internetu a zahrát si hezky a česky.

Co budeme potřebovat

V zásadě to budou tři věci: prostředí ScummVM, samotná hra a její dabing. Tři soubory. V případě ScummVM si musíte stáhnout a nainstalovat vývojovou SVN verzi. Ta není k dispozici pro úplně všechny platformy, ale pro ty hlavní ano. K dispozici jsou hotové balíčky pro Debian a Ubuntu a samozřejmě univerzální linuxové binárky.

Samotnou hru stáhneme z jejich domovských stránek. Samotná hra má 3,2 MB a dabing k tomu dalších 66 MB. Oba soubory stáhněte a někam rozbalte. Ve ScummVM pak přidejte další hru, ukažte na adresář s hrou. Program sám pozná, o co se jedná a už můžete vesele hrát. Jednoduché.

Jak se to hraje

Je to klasická adventura, takže chodíte, povídáte si, sbíráte užitečné věci a používáte je na správných místech. Celá hra je kreslená a stylizovaná do pohádkového prostředí, ačkoliv po chvíli přijdete na to, že ve skutečnosti zas tak pohádková není. Lidé tady mají depresi, místní panovník pojídá trpaslíky, židle jsou utlačovaný a často i mučený národ a podobně. Přesto se budete skvěle bavit.

Dračí historie

Bert má ke každé věci veselou hlášku a ostatní obyvatelé mu zdatně sekundují. Narazíte na čtyřicítku zajímavých lokací, potkáte řadu zajímavých bytostí a dostanete se (občas je i způsobíte) do veselých situací. Hra není příliš těžká, i když pár večerů vám zabere ji dohrát. Všechny akce s předměty jsou ale logické a spousta věci vyplyne z rozhovorů.

Dračí historie

Ty se mohou různě větvit, Bert má obvykle několik různých otázek, na které se může zeptat, jejich pořadí ale nijak hru neovlivňuje, takže si můžete dialogy v klidu vychutnat. Kromě získání užitečných informací slouží samozřejmě také k pobavení. Debata s lenochem je například naprosto skvělá. Já nevím, jsem příliš líný na to, abych si to pamatoval.

Dračí historie

Ovládání hry je velmi jednoduché, jak už to tak u adventur bývá. Vše zvládnete myší. Levým tlačítkem chodíte a zkoumáte, pravým debatujete a používáte předměty. Pokud chcete vidět svůj inventář, stačí najet na horní okraj obrazovky nebo stisknout ‚i‘. Velmi užitečná je také mapa, která se postupně doplňuje o nové lokace, které objevíte. Mapu navštívíte tím, že myší sjedete k dolnímu okraji obrazovky nebo stisknete ‚m‘.

Dračí historie

Důležitá je také klávesa F5, která vás dostane do herního menu. V něm můžete nahrávat či ukládat hru a nastavovat některé detaily jako je hlasitost zvuku, zobrazení titulků a podobně.

ict ve školství 24

Jdeme na to

Dračí historie je hezky udělaná adventura klasického typu, svého času to byla pecka, ale i dnes dokáže pobavit. Pokud si někdy rádi zapřemýšlíte a u hry oceníte více nápad než akci, bude vás určitě tato hra bavit.

Dračí historie

Tak vzhůru do světa kde draci vypadají jinak, než jste si mysleli (To je otázka evoluce.), kde šipky rostou na šipkovníku, židle mluví a levitují, obři vyrábějí zavařeninu z trpaslíků a kouzelné hůlky chtějí ovládnout svět.

Stars 5 z 5

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.