Hlavní navigace

Drupal: podrobný průvodce tvorbou a správou webů

23. 6. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Uvažujete o tvorbě většího webu a nechcete vše psát na koleně od nuly? Velmi pohodlným a při tom mocným řešením je nasazení komplexního redakčního systému, který zvládne tvorbu i správu celého webu za vás. Jedním z nich je například Drupal. Podíváme se na novou českou publikaci, která o něm vyšla.

Autorem knihy o Drupalu je Jan Polzer, jehož jméno je spojeno především s některými projekty společnosti Computer Press: Živě.cz, Computer a Jak na počítač. Drupal je třetí kniha Jana Polzera, v loňském roce jsme psali o jeho předchozí knize: GNU Emacs a Vim.

Drupal kniha

Aktuální kniha Drupal s podtitulem „Podrobný průvodce tvorbou a správou webů“ je první a zatím také jedinou českou publikací, která se zabývá výhradně tímto oblíbeným redakčním systémem. Drupal si už v České republice našel hodně příznivců a velká komunita se pohybuje především okolo serveru Drupal.cz.

Kniha už na obálce proklamuje, že se s ní naučíte:

  • Drupal nainstalovat, nastavit a plně zprovoznit.
  • Vytvořit webové stránky s navigací, kategoriemi, články a dalšími prvky.
  • Nastavit vzhled stránek pomocí témat a šablon.
  • Tvořit ankety, diskuzní fóra a knihy návštěv.
  • Spravovat publikační systém, vkládat a mazat příspěvky a články.
  • Vytvořit systém přihlašování a uživatelských účtů.
  • Zprovoznit blog, webový portál či fotogalerii.
  • Využít užitečné moduly Drupalu a vytvořit si vlastní modul.
  • Prohlížet statistiky přístupů.

Autor slibuje, že kniha nebude užitečná jen začátečníkům, kteří si chtějí s Drupalem něco začít, ale hodí se i pokročilým uživatelům, kteří chtějí vytvářet vlastní grafická témata či se naučit pracovat se statistikami.

Na úvodních stránkách se autor věnuje především konkurenčním projektům jako je Joomla, Mambo, WordPress a podobně. Zmiňuje také konkrétní typy webů jako je fotogalerie, elektronický obchod či diskusní fórum. U nich odkazuje na konkrétní projekty, které dovolují takový web snadno vytvořit.

Oceňuji mnoho návodných obrázků, kterými autor vhodně doplňuje text již od této části knihy. U každého zmíněného webu nabízí konkrétní příklad, na kterém si i neznalý čtenář může udělat obrázek o tom, jak přesně vypadá PhpBB fórum nebo web postavený nad systémem WordPress.

Představení systému Drupal

První kapitola vysvětluje, co to vlastně Drupal je, jak vznikl (historie sahá až do roku 2000) a k čemu by se čtenáři mohl hodit. V této části se autor zabývá také hardwarovými nároky systému Drupal a přestože sám tvrdí, že není možné je přesně a univerzálně stanovit, dává alespoň základní informace o možné konfiguraci serveru.

Instalace Drupalu

Následující kapitola provede čtenáře jeho první instalací redakčního systému Drupal. Autor upozorňuje na to, že instalace nepatří k nejjednodušším, ale zároveň čtenáře uklidňuje tím, že nebude vůbec potřebovat znalost PHP, ve kterém je Drupal vytvořen.

Velmi důležitou částí jsou požadavky na webhosting, které zahrnují vhodný webový server, podporu PHP a samozřejmě také funkční databázový server. Pokud požadavky splňujete, můžete se pustit do samotné instalace, kterou autor popisuje velmi přehledně a pochopitelně. Zmiňuje se také o grafickém instalátoru, který celý proces výrazně zjednodušuje.

Dále už se kniha zabývá nainstalovaným a připraveným Drupalem, do kterého je možno doinstalovat řadu popsaných modulů, grafických témat či důležitou podporu češtiny. Na nic z toho kniha nezapomíná.

Oživujeme web

Poté, co nainstalujete a připravíte vše potřebné, se můžete pustit do přípravy samotného webu. Ve třetí kapitole kniha rozebírá přípravu samotného obsahu, pravomoci jednotlivých uživatelů vašeho webu, položky v nabídkách a podobně. Opět je vše doplněno řadou obrázků a příkladů.

Vkládání obsahu

Nyní přichází to nejdůležitější – přidání vlastního obsahu. Kniha popisuje, jak do webu přidat nový článek, blogpost či stránku a především jak to udělat správně. Připomíná nutnost uvést rozumný nadpis, vytvořit úvodník, vložit obrázky a podobně.

Přichází také čas na další prvky jako jsou ankety, diskusních fór a dalších částí webu, které kniha také zevrubně probírá. V poslední části této kapitoly se autor zabývá prací s RSS kanály a možností zařazení kontantního formuláře.

Tvorba vlastního vzhledu

Pokud se již cítíte v běžném použití Drupalu dostatečně kovaní, můžete přejít k následující kapitole, která se zabývá tvorbou vlastního grafického vzhledu webu. V této části je již třeba skutečně pracovat s PHP a kaskádovými styly. Kapitola popisuje nejdůležitější proměnné a šablony, které můžete při tvorbě vzhledu využít.

Použití Drupalu v praxi

Další kapitola shrnuje získané dovednosti a spojuje je do jednoho společného pohledu na web jako na celek. Autor nabízí konkrétní praktické rady k tvorbě osobního webu, blogu, komunitního portálu, fotogalerie, elektronického obchodu a dalších typů webů.

Zajímavé doplňkové moduly

Pokud chcete svůj hotový web vylepšit o další funkce, můžete nahlédnout do sedmé kapitoly knihy, která popisuje užitečné moduly pro pohodlnější zpracování textů, jednodušší práci s obrázky, automatickou publikaci příspěvků, jednoduchou práci s formuláři a další.

Prohlížení statistik

Každý webmaster by měl sledovat statistiky týkající se jeho webu a zjistit tak čtenost jednotlivých stránek, sledovat zájem čtenářů o konkrétní témata. Drupal obsahuje vlastní nástroje pro tvorbu statistik a autor rozebírá všechny možnosti, které tento systém nabízí.

Tipy a triky

V jedné z posledních kapitol pak autor nabízí řadu zajímavých triků, které webmasterovi ulehčí správu webu, umožní mu chránit web před spamem a podobně. Kapitola se zabývá také dvěma podstatnými tématy: aktualizací Drupalu a přenosu celého webu na nový server.

Tvorba vlastního modulu

Pro programátory je určena předposlední kapitola, ve které se dozví, jak vytvořit vlastní modul pro Drupal. Moduly jsou psány v PHP a nabízejí standardní cestu, jak vylepšit web či jej rozšířit o zajímavou vlastnost, která zatím není ve formě modulu dostupná.

Tipy pro psaní webu

Poslední kapitola obsahuje obecná pravidla pro tvorbu webového obsahu. Nabádá tvůrce, aby obsah nekopírovali, vyhýbali se nejčastějším chybám, správně svůj obsah propagovali a podobně.

Přiložené CD se softwarem

Ke knize je přiloženo také CD, které obsahuje řadu software více či méně souvisejícího s Drupalem. Na CD je celkem 320 MB dat. Kromě samotného Drupalu je na CD několik užitečných modulů a řada aplikací: Apache, MySQL, PHP, Firefox, Thunderbird, ICQ (!), Skype (!) a další.

Bohužel pro nás Linuxáky jsou tyto „doplňkové aplikace“ určeny pro MS Windows. Hlavní připomínku mám ale k samotnému nápadu přidávat ke knize CD: Drupal je velmi dynamicky se vyvíjející projekt a CD je tedy už po několika měsících zcela zastaralé.

Obsahuje Drupal 5.6 a 6.0RC2, přičemž aktuální je verze 6.2. Rovněž Firefox je ve verzi 2.0.0.11 a podobně. CD jako příloha k podobné knize je podle mého názoru přežitek, navíc v případě knihy o webovém systému, který je možné stáhnout v aktuální verzi – jak jinak než z webu. Navíc většina CD je vyplněna „vatou“ v podobě Firefoxu, Skype, ICQ, IE7 a podobně.

Pokud knihu znáte, doporučili byste ji?

Závěrem

Kniha podle mého názoru obsahuje vše potřebné, co bude nový uživatel Drupalu potřebovat. Nabízí nejen technické rady, ale doplňuje je i o osobní postřehy autora, zajímavé tipy a nápady. Oceňuji především to, že se autor snaží od začátku nového webmastera nasměrovat správným směrem a ukazuje mu, jak se to opravdu má dělat a čeho by se měl rozhodně vyvarovat.

CS24_early

Pokud pomineme poněkud zbytečně zařazené CD, jedná se o velmi zdařilou knihu, určenou všem, kteří si pohrávají s myšlenkou vytvoření vlastního webu nad komplexním redakčním systémem a zvažují právě Drupal.

Informace o knize

Název: Drupal
Podtitul: Podrobný průvodce tvorbou a správou webů
Autor: Jan Polzer
Vazba: brožovaná
Počet stran: 264 černobílých
Datum vydání: únor 2008
Nakladatel: Computer Press, a.s.
ISBN: 978–80–251–1946–4
Cena: 297 Kč, 397 Sk

Seriál: Knihovnička

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.