Hlavní navigace

GNU Emacs a Vim

16. 2. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Na pultech knihkupectví se nedávno objevila velmi zajímavá kapesní příručka pro všechny uživatele populárních editorů Emacs a Vim. Pojďme ji společně prolistovat.

Protože se kniha na trhu objevila těsně před koncem roku, můžeme ji směle označit za novinku. Jedná se o druhou publikaci Jana Polzera, kterého asi znáte především jako autora mnoha článků ze serveru Živě.cz, případně jako spoluautora multimediální linuxové distribuce WOMP!.

GNU Emacs a Vim

Tři pozitiva na úvod

Na první pohled vás na knize zaujme několik věci. Jednak má velmi kompaktní rozměry. Kniha má i s vazbou 130 x 175 milimetrů, a tak se pohodlně vejde do větší kapsy nebo libovolného batohu. To je také pravděpodobně její hlavní cíl, vždyť její podtitul zní „Kapesní průvodce”.

Druhou pozitivní vlastností, která vás praští do očí, je velmi dobře zvolená kroužková vazba. Ta je pro podobné publikace velmi praktická, protože je jednak velmi odolná a hlavně umožňuje bezproblémové rozevření knihy a otočení stránek o 360 stupňů.

Pokud se podíváte na zadní stranu, případně vyrazíte v knihkupectví zaplatit, potěší vás třetí zmíněná dobrá vlastnost, kterou je pochopitelně cena. 99 Kč (149 Sk) je velmi příjemná suma.

Sazba

Pozitivní hodnocení redakce v případě volby vazby trochu vyrovná sazba knihy, kterou nelze považovat za ideální. Poměrně nešťastně jsou vysázeny části, kde autor vysvětluje jednotlivé příkazy a klávesové zkratky. Takové strany jsou rozděleny na dvě části. Vlevo běží seznam příkazů, vpravo je jejich vysvětlení.

Přestože je kniha malého formátu, sazeč se nesnažil šetřit místem a ačkoliv je v levém sloupci jen řada písmen nebo krátkých sekvencí, zabírá sloupec často více než třetinu šířky stránky a na popis je proto mnohem méně místa. Knize tak často dominují zbytečné bílé plochy.

Obsah

Nás ale asi bude zajímat především obsah. Kniha je dle očekávání rozdělena na dvě poloviny. Prvních 86 stran je věnováno editoru Vim a dalších 59 pak pojednává o Emacs.

Každá část začíná stručným shrnutím historie editoru a pak už plynule přichází jednotlivé kapitoly, které se zabývají prací v nich. Autor samozřejmě začíná prostým otevíráním souborů a ukončováním editoru a postupně se propracovává ke složitějším úkonům jako jsou regulární výrazy.

Kniha je velmi dobře členěná podle témat, takže není problém se v ní orientovat. Navíc je na konci rejstřík společný pro oba programy, který hledání konkrétní problematiky ještě více zjednodušuje.

Práce s knihou

GNU Emacs a Vim má dvojí využití. Jednak ji můžete číst klasicky od začátku do konce a v tom případě poslouží jako učebnice textových editorů. Určitě se podle ní můžete rychle naučit s Vim a Emacs pracovat.

Druhou možností je využít knihu skutečně jako kapesní příručku, kterou můžete mít vždy s sebou. Pokud si nebudete moci vzpomenout na některou klávesovou zkratku nebo příkaz, velmi rychle vám publikace poslouží jako nápověda. Rozhodně je to příjemnější zdroj informací než strohá dokumentace, kterou dostanete v elektronické podobě s textovými editory.

Shrnutí

Celkově na mě kniha působí velmi příjemným a hlavně uceleným dojmem. Vše je psáno čtivě a můžete si být jisti, že se nejedná o běžný strohý manuál.

Pokud se chcete naučit rychle a efektivně pracovat s editory Emacs a/nebo Vim, rozhodně knihu doporučuji. Obsahuje téměř vše, co budete potřebovat. V případě, že budete rovnou sedět u počítače a vše přímo zkoušet, po přečtení poslední strany byste měli být schopni editory velmi dobře ovládat.

CS24_early

I v případě, že už dávno oba programy používáte a většinu jejich funkcí máte v malíku, může se vám tato příručka hodit. Minimálně ve chvíli, kdy zapomenete některou méně často používanou zkratku.

Údaje o knize

Název: GNU Emacs a Vim
Podtitul: Kapesní přehled
Autor: Jan Polzer
Nakladatel: Computer Press a.s.
ISBN: 80–251–0782–5
Cena: 99 Kč, 149 Sk
Další informace: knihy.cpress.cz

Vlastníte-li tuto knihu, líbí se vám?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.