Hlavní navigace

E-mailoví klienti po letech: KMail

6. 4. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Dnes si předvedeme populární e-mailový klient pro uživatele systémového prostředí KDE, který za léta svého působení prodělal řadu změn, zpravidla šlo o vylepšení. Od zvýšení bezpečnosti proti krádeži dat až po zkvalitnění prvků týkajících se designu. Uživatelům je nabízen zcela zdarma a přináší mnoho možností využití.

Na pracovních plochách si uživatelé všech platforem dosud nejvíc oblíbili textové editory a e-mailové klienty. Vše ostatní (grafické editory, programátorské aplikace a další), jde nyní mírně stranou. E-mailový klient se poslední dobou stává čím dál oblíbenějším. A to nejen díky vyspělejším integrovaným funkcím, které často pomáhají ve složitých případech, jako je například schránka plná nevyžádaných reklamních zpráv nebo šmírující nepovolaná osoba.

Rychlý a bezproblémový přístup ke všem funkcím e-mailového klientu je pro uživatele tím nejdůležitějším, co potřebuje. Pokud se nevěnuje sofistikovanějším možnostem okolo bezpečnosti v komunikaci pomocí protokolů nebo ukládání hesel ve spolupráci se správcem hesel KWallet, jistě se mu bude KMail hodit. A když už se bude o některá témata hlouběji související s úkoly e-mailového klientu zajímat, nebude mu v tom tento unixový poštovní správce bránit. Naopak. KMail (mimochodem součást desktopového prostředí KDE) umožní využívat všechny funkce pro kompletní správu vlastní elektronické pošty a maximálně své texty zabezpečit vůči zlodějům dat.

Pro začátek je dobré zmínit, že KMail není dobrý jen pro jednotlivce, ale i skupiny podílející se na rozvíjejících projektech na několika počítačích zároveň. Díky systému pro podporu spolupráce „Groupware“ se mohou jednotliví vývojáři, respektive autoři virtuálně založených prací, bez větších problémů neomezeně kontaktovat, sdílet své návrhy ve formě dokumentu, navrhovat tipy a triky, organizovat budoucnost a celkově kooperovat na společném díle.

Abychom neskákali od jednoho tématu k druhému, shrneme si to všechno popořadě. KMail k překvapení uživatelů (ironie) podporuje tři internetové protokoly. Prvním je IMAP (Internet Message Acces Protocol), který je určen pro vzdálený přístup k určité e-mailové schránce. Druhým je POP3 (Post Office Protocol) pro stahování e-mailových dat, zpravidla zpráv (e-mailů), a to ze vzdáleného serveru směrem do klienta. A posledním z nich je SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) k přenosu zpráv mezi přepravci elektronické pošty.

Pro bezpečnou komunikaci s internetovými servery (důležitá součást pro zasílání e-mailů mezi uživateli klientů) se nejčastěji využívá kryptografický protokol SSL (Secure Sockets Layer), což je předchůdce TLS (Transport Layer Security). Mezi nimi jsou drobné nepatrné rozdíly, v zásadě jsou ale na stejné úrovni. Pomocí kryptografie (šifrování) poskytují protokoly naprosté soukromí a nedovolí tak sdělit jakoukoliv informaci o uživateli či jeho textových dokumentech.

KMail při samotném vytváření zpráv (e-mailů) či poznámek podporuje mezinárodní znakové sady, takže si k e-mailovému klientovi může sednout naprosto kdokoliv. To využívá mnoho pokročileji vybavených firem po celém světě, které poskytují přístup k internetu za určitý poplatek. Je tedy zřejmé, že ani český občan nebude postrádat svou typickou znakovou sadu. Jako dnes již standardní služba dodávaná ve většině softwaru určeného pro vytváření textů (nejen textové editory), se ani v KMail uživatel nesplete v pravopisu. Může si totiž nastavit, zda má být upozorněn v případě překlepu a špatného pravopisu či naopak. V dnešních verzích jsou podporovány desítky jazyků.

Co se týče šifrování elektronické pošty minimálně mezi dvěma uživateli, k tomu jsou tu technologie OpenPGP, S/MIME a PGP/MIME. Z těch si uživatel jeden vybere a použije ho v následujících krocích. Pokud si nějaký zvolí, vygeneruje si dva klíče, z nichž jeden musí být veřejný (pro ostatní účastníky komunikace mezi klienty) a jeden soukromý (pro majitele účtu, je navíc chráněn heslem). Pro zašifrování zprávy je nutné zadat veřejný klíč příjemce. Ten si ho přečte pochopitelně pomocí zadání privátního klíče. Je to jednoduchá operace, kterou zvládne i začátečník.

Při psaní e-mailů je samozřejmě k dispozici jak klasická forma psaní textu, tak forma v HTML. Nejen, že je možné v základní podobě nebo v HTML napsat celou zprávu, ale lze tyto formy kombinovat. Bude-li uživatel chtít vyrobit odkaz ze slova, není nic jednoduššího, než využít jedné editační funkce a během několika sekund vytvořit cílovou podobu určitého textu. Program taktéž umožňuje přijímat a následně akceptovat pozvánky.

Ve velmi obvyklé situaci, kterou je většinou obdržení spamu, jsou k dispozici užitečné doplňky pro jejich detekci a odstranění. Pokud se ale uživatel rozhodne přijímat předem zvolený spam (podle odesílatele), není problém k tomuto kroku přistoupit. Pro vytížené příjemce elektronické pošty je možné snadno vyhledávat a filtrovat jednotlivé e-maily podle různých kritérií. Ještě před tím program dovolí označit a vytvořit tagy pro snazší pozdější vyhledávání. Někdy se také může stát, že uživatel vlastní jeden či několik dalších e-mailových klientů. V tom případě je připravena funkce importu zvolené pošty.

KMail je také propojený s několika dalšími Kontact (souprava aplikací pro desktopové prostředí KDE a správci osobních informací) komponenty, z nichž lze uvést například KAdressBook (správce kontaktů), KOrganizer (osobní kalendář), KNotes (poznámkový manažer) nebo KWeather (info o počasí). Během používání je možné tyto komponenty určitým způsobem zneviditelnit. Co dále může být pro uživatele přívětivou funkcí, je ukládání hesel. To zajišťuje služba KWallet. Díky ní lze bezpečně uschovat a zašifrovat hesla a data z webových formulářů.

CS24_early

V neposlední řadě také může uživatel do svého textu přidat různé smajlíky složené z jednotlivých znaků, které se následně přemění v grafické emotikony. Zůstaneme-li u obrázků, v případě přijímání více e-mailů od jednoho odesílatele se zobrazí jeho profilová fotka, tedy pokud nějakou používá. S tím souvisí tzv. X-Face. Jde o malý bitmapový černobílý obrázek s rozlišením 48×48 pixelů taktéž hojně využívaný v titulcích zpráv nebo profilech uživatelů. Při přijímání nebo zasílání datově objemných příloh je nasazena funkce pro jejich kompresi, která zmenší velikost souborů, čímž se stane archivace datově úspornější a přenos přes síť rychlejší.

E-mailový klient KMail je tedy vhodný jak pro zkušené obsluhovatele softwaru, tak pro ty, kteří se s ním teprve učí. Je dostupný jako součást balíku aplikací Kontact a je podporován Linuxem a dalšími unixovými systémy. V dalším díle seriálu „E-mailoví klienti po letech“ se zaměříme na multiplatformní klient Evolution.

  • Náhledový obrázek

    E-mailoví klienti po letech: KMail

Byl pro vás článek přínosný?