Kalisek od piva me vzdycky sral, protoze se kraj ocinoval a pajka primrzavala. navic byl maly.
Z me zkusenosti muzu doporucit kamenne (mramorove?) slanky z IKEA, v papirovem kartonu je jedna bila druha cerna, jsou tezke, maji velky objem a pajkou se neprotavi.
Taky misto kalafuny muzu doporucit smulu nadloubanou primo ze stromu. Na rozdil od kalafuny obsahuje tekavou slozku, ktera trochu zpomaluje prehrati a cini celou tu vec blemtavejsi. Zda se mi, ze se to kvuli tomu nejak lip roztejka. Rozhodne to lip voni. Zatvrdly brouky a kusy kury z toho vyndejte, nesel by vam v tom miste propichnout povrch kalafuny pajkou.
Jak kalafunu do kalisku dat: troubu nastavime na 150 degC (pamatuju si to spravne?) kalafunu nasypeme do kalisku a vlozime do trouby na delsi dobu.
Pryskyrici jsem nikdy nezkousel. Ale kalafuna je nejaka prirodni pryskyrice (mozna nejak precistena).
Driv jsem pouzival kostku kalafuny (cca 10×5×5cm) pohozenou na stole, dneska pouzivam vicka od okurkovych flasek (jak je videt na fotce). Tavil jsem to v plechovce od fazoli na varici. Zapne se varic, nasype kalafuna … a kdyz je to tekute, tak se to vypne, sunda z varice a naleva.
Ty slanky vypadaji docela prakticky …
Než tavit, tak raději rozpustit v acetonu, nalít do vhodné nádobky a aceton nechat odpařit. Tavením se kalafuna znehodnocuje, zato roztok kalafuny v acetonu je vynikající pro nalakování vyleptaných destiček plošných spojů. Vrstva tohoto ,,laku" chrání měď proti oxidaci a usnadňuje pájení a to velmi podstatně. Rovněž je dobré takto upravenou destičku kompletně pocínovat, měď neoxiduje a vlasové trhliny se spolehlivě přemostí.
no pokud vím tak ten vnitřek trubičkového cínu není vyplněn kalafunou , nýbrž tavidlem alá eumethol (eumethol to neni – je to nějakej jinej syntetickej sajrajt)
krakonoš : no a kalafunu bych rozpouštěl v lihu (ačkoli v acetonu se asi dá rozpustit taky…vámi zmíněný kalafunový lak na ochranu plošných spoju používám též na bázi lihu..) protože z acetonu když vám tam zůstanou zbytky (téměř stoprocentně vám tam zůstanou) tak při pájení vám zahřátím zbytky zuhelnatí a znečistí kalafunu…a když budete šikovný a budete kalafunu (pryskiřici) rozehřívat rovnoměrně a nepřepálíte ji tak se nic neznehodnocuje.
Ono je to, bohužel, přesně naopak! Svinstvo v kalafuně nechává právě denaturovaný líh. Nevím, jak to vypadá s lihem dnes, ale v 70. letech minulého století nechával líh v kalafuně svinstvo. Pokud se lihovým roztokem kalafuny něco natřelo, zbyl po usušení bílý zákal. Aceton rozpouští kalafunu rychleji, než líh a hlavně nehrozí ,,znečištění" vodou, která se s lihem mísí, zatímco s acetonem ne. A rozpustit drcenou kalafunu v acetonu je mnohem rychlejší a bezpečnější, než ji tavit. Kalafuna a pryskyřice je v podstatě jedno a totéž, rozdíl je jen v tom, že kalafuna je čistší a narazit na strom, konkrétně na borovici, ronící pryskyřici se hned tak nepovede.
A víš, kolik to dnes stojí? Taky jsem používal (kulatou či hranatou) krabičku s kostkou kalafuny uloženou v plsti, ale to stála nějakých 2.50 Kčs. (Z názvu jednotky měny je vidět, že je to dávno.) :-) Kolik stojí dnes se podívejte sami na svoji zodpovědnost, nechci mít někoho na svědomí, kdo by si to tady přečetl a praštilo by to s ním.