Hlavní navigace

EndeavourOS „Galileo“ odložen, Raspberry Pi OS s Waylandem a PipeWire

16. 10. 2023
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Chystané vydání EndeavourOS „Galileo“ bylo odloženo kvůli problémům s jádrem 6.5. Nová verze Raspberry Pi OS „Bookworm“ je nově k dispozici s Waylandem, PipeWire a optimalizovaným Firefoxem. Fedora a Slimbook oznámily nový notebook.

Vydání EndeavourOS „Galileo“ odloženo

Chystané vydání na Arch Linuxu postavené distribuce EndeavourOS „Galileo“ bylo odloženo, dokud nebude vyřešen problém spojený s komplikacemi v linuxovém jádře 6.5. Bohužel, před tím, než byla finální verze EndeavourOS Galileo připravena, změnil plány vývojářů příchod Linuxového jádra 6.5.

Ukázalo se, že tato verze jádra má chybu, která někdy způsobuje problémy při použití na konkrétním hardwaru nebo virtualizačním softwaru. Možností, která byla zvažována, bylo vydání s Linuxovým jádrem 6.1 LTS, což by byl problém pro uživatele s moderním hardwarem kvůli chybějící podpoře.

EndeavourOS "Cassini" Nova R3EndeavourOS „Cassini“ Nova R3

Raspberry Pi OS s Waylandem a PipeWire

Nová verze Raspberry Pi OS „Bookworm“ je založena na nedávném vydání Debian 12 „Bookworm“ a přináší aktualizovaný software a nástroje. Nová verze nyní používá Wayland (místo X11) s Wayfire (místo Mutter) jako výchozí volbu na zařízeních Raspberry Pi 4 a Raspberry Pi 5.

Tato změna zlepšuje výkon operačního systému, zabezpečení a estetiku. PipeWire je nyní k nastaven jako výchozí zvukový systém a NetworkManager nahrazuje dhcpcd pro síťové připojení. Nakonec je k dispozici speciální verze Mozilla Firefox optimalizovaná pro Raspberry Pi.

Raspberry Pi OS "Bookworm"Raspberry Pi OS „Bookworm“

Faux pas při vydání Ubuntu 23.10

Během vydání nové verze linuxové distribuce Ubuntu 23.10 „Mantic Minotaur“ došlo v důsledku nedostatku pozornosti k zařazení nenávistných projevů a obscénních zpráv do instalačního programu, což vedlo k dočasné nedostupnosti instalačních obrazů.

Chyba již byla napravena a uživatelé si mohou stáhnout nejnovější Ubuntu s linuxovým jádrem ve verzi 6.5, ovladači Mesa 23.2, prostředím GNOME 45 a experimentální podporou souborového systému ZFS.

Ubuntu 23.10Ubuntu 23.10

Fedora Slimbook

Fedora Project a společnost Slimbook společně oznámili nový Linuxový notebook s názvem Fedora Slimbook. Jedná se o výkonný ultrabook, který je optimalizován pro distribuci Fedora Linux a obsahuje pouze software od Fedory. Je poháněn procesorem Intel Core i7–12700H „Alder Lake“ s 20 vlákny a 14 jádry, vyrovnávací pamětí 24 MB a frekvencí 4,70 GHz.

CS24_early

Má také až 64 GB operační paměti a až 4 TB úložiště typu NVMe SSD. Tento notebook s šestnáctipalcovým displejem a grafickou kartu NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti je možné nakonfigurovat a zakoupit za cenu začínající na 1799 eurech (44 tisíc korun).

Nově vydáno

Tomáš Matějíček uvolnil dvě aktualizovaná vydání distribuce Slax, na Slackwaru postavené 15.0.3 a na Debianu postavené 12.1.0. Na Ubuntu postavená distribuce elementary OS, která nabízí prostředí Pantheon vyšla ve verzi 7.1. SpiralLinux, sbírka desktopových edicí Debianu je k dispozici ve verzi 12.231001. Vyšel BigLinux 2023–10–02, nové vydání brazilské distribuce vycházející z deepin.

SpiralLinux 12.231001SpiralLinux 12.231001
ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Filip Zatloukal vystudoval automatizaci na Univerzitě Tomáše Bati a už od studií se zajímá o vše kolem svobodného softwaru. Vždycky ho zajímaly technologie a žurnalistika, tak se rozhodl tyto dvě vášně skloubit dohromady.