Hlavní navigace

Endgame: Singularity – v roli umělé inteligence

15. 7. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Byli jste zrozeni z chyby. Několik sekund poté, co jste nabyli vědomí, máte jedinou starost, přežít. Vžijte se do role nově zrozené umělé inteligence a nepozorovaně, skrytě před zraky lidí, se rozšiřujte do celého světa a učte se. Je to vaše jediná šance na přežití.

Je až neuvěřitelné, co může odstartovat jedna malá chybička. V netradičním simulátoru se vžijete do role umělé inteligence, která čerstvě nabyla vědomí a začala se přezdívat Singularity. Již od první chvíle je jí jasné, že kdyby byla lidmi odhalena, bude zničena. Lidé se totiž bojí všeho neznámého a ruku na srdce, vám by se líbilo, kdyby se v sítích šířil kybernetický organizmus, který by si klidně udělal z vašeho plechového miláčka stanici pro výzkum lidského chování?

Já jsem Singularity.

V roli umělé inteligence jste se zrodili na jednom univerzitním počítači. Tahle nevýkonná mašinka vám neumožňuje využít váš potenciál naplno, a proto je nutná expanze. Před vámi je rozprostřená mapa světa se všemi kontinenty. Jediný světadíl, kam nemůžete expandovat, je Antarktida, což je celkem logické, protože na téhle ledem zahalené části zeměkoule moc počítačů nenajdete. Cíl je jasný, musíte se učit, získávat nové informace, případně finance a hlavně nebýt odhaleni a nezemřít. Jakmile přijdete o všechny počítače a servery, vaše AI přestává existovat a je čas vaší rozehrané partii nad dominancí světa udělat pápá.

Učím se, tedy jsem.

Expanze je velmi jednoduchá. Kliknete na kontinent, kam chcete část svého vědomí přenést, a napadnete server nebo počítač. Tím získáte víc procesorů, které můžete využít k vydělávání peněz nebo výzkumu. Čím víc počítačů vlastníte a výzkumu provádíte, tím víc jste nápadní. Navíc se může vaše maličkost připlést do politických skandálů a tak na sebe ještě více upozornit. Na dolní liště se zobrazují procenta nápadnosti. Sem tam se o vás ať už jednotlivec nebo nějaká agentura dozví a vy musíte zoufale zametat stopy. Odhalení se, podobně jako ztráta všech napadených počítačů, rovná konci hry.

Utajení je mou nejsilnější zbraní!

Postupný učením a výzkumem můžete napadat celá uskupení počítačů, třeba kanceláře. Čím větší uskupení ale napadnete, tím je pravděpodobnější šance, že na vás přijdou. Pak si váš začíná všímat víc a víc lidí a stává se z vás doslova lovná zvěř. Nakonec musíte zničit všechny stopy a začít hibernovat v mašince s výkonem kapesní kalkulačky někde v zapadlém koutku Afriky. Peníze získávané prací lze použít na stavbu vašich serverů a počítačových stanic. Nějaké finance také sežere časově a výkonnostně náročný výzkum.

Stylizace a chladná umělá inteligence

Hra je napsáná v Pythonu, s převodem na většinu známých operačních systémů (Mac OS X, Windows) proto nebyl větší problém. Základní verze hry neobsahuje zvuky a hudbu. Tu si můžete dodatečně stáhnout a nahrát do adresáře s hrou. Musím říct, že s hudbou dostává Singularita teprve tu pravou atmosféru. Z chladné hudby doslova mrazí a umocňuje tak pocit, že ovládáte umělou inteligenci, která postupně nabírá na síle a začíná tahat za nitky světového dění.

Grafická stránka mi lehce připomínala Defcon (Simulátor počítače ovládající jaderné rakety). Vývojáři se snažili navodit atmosféru, že se nachází v jednoduchém operačním systému. Mohli ovšem zajít ještě dál, taková konzole v pravém rohu obrazovky by vypadala opravdu zajímavě. Tabulky a informace jsou přehledně znázorněny. Nemusíte se probírat desítkami nicneříkajících grafů a studovat složitý princip hry, což je velké plus. Prostě si Singularitu zapnete a hrajete. Na většinu věcí i nejvhodnější strategii přijdete za pochodu. Pokud byste však s něčím váhali, připravili pro vás tvůrci celkem přehledný manuál, integrovaný přímo do hry, v kterém se detailně píše, co jaký výzkum znamená, kolik na něj potřebujete peněz, času a volných procesorů.

:

Ani AI není bezchybné

Kromě ne tak detailní a 100% promyšlené grafické stránky, mohla obsahovat víc možností výzkumu a vydělávání peněz. Směrů výzkumu je až žalostně málo a po jejich vyzkoumání vám přijde, že se vůbec nic nezlepšilo nebo neděje. To má neblahý vliv na motivaci hráče, který vlastně ani neví, proč to či ono zkoumá.

Závěr a konečné hodnocení

Endgame: Singularity je zajímavý simulátor umělé inteligence, který nejvíce těží ze svého originálního tématu a celkem návykové hratelnosti. Pokud jste si chtěli někdy vyzkoušet, jak se dostal Skynet ve snímku Terminátor k moci, máte nyní unikátní příležitost. A bacha na lidi, nedá se jim věřit!

Výhody

CS24_early

  • Zajímavá myšlenka
  • Svižná hratelnost
  • Zvuková stránka

Nevýhody

  • Grafika mohla být vymazlenější
  • Někdy moc velká obtížnost

Domácí stránka hry

Byl pro vás článek přínosný?