Hlavní navigace

Energy Tycoon: pánem vlastní energetické společnosti

18. 2. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Jestli jste někdy snili o vybudování velké společnosti podobné gigantu ČEZ, máte nyní unikátní příležitost a nebude vás to stát ani pěťák. V roli majitele energetické firmy se pokusíte dostat elektřinu do každé domácnosti. Cestu na vrchol vám však budou komplikovat vysoké daně, nedostatek surovin a zelené mozky.

Jen těžko byste hledali výrobní odvětví, které ještě nebylo ztycoonizováno. Mezi nejznámější kousky bezpochyby patří Transport Tycoon, jež stále žije díky projektu OpenTTD a velmi populární RollerCoaster Tycoon. Ten se dočkal dokonce několika dílů. Pak je tu samozřejmě celá řada neúspěšných a méně známých titulů. Mohli jste si zkusit například vedení věznice nebo obchodního domu. Michael Schiessl a Peter Schiessl si však všimli drobné díry v přeplněném tycoonovském trhu. Rozhodli se vytvořit simulátor energetické společnosti jménem Energy Tycoon, a co víc, poskytli hru zadarmo, a to i pro náš oblíbený operační systém Linux!

Image je základ úspěchu

Výroba elektřiny není žádná sranda. O úspěchu vaší společnosti rozhoduje celá řada faktorů. Pro velkou firmu je například důležitá dobrá image. Pokud vaše obliba v očí veřejnosti klesá, ubývá i počet platících zákazníků. Máte tedy několik možností, jak elektřinu vyrobit. Buď půjdete ekologickou cestou zelené energie, za kterou vás sice budou lidé milovat, ale výkonnost fotovoltaických a větrných elektráren není moc vysoká.

Lze se vydat i cestou padoucha. Ten kašle na přírodní bohatství a staví jednu uhelnou elektrárnu za druhou. Abyste pak pověst firmy vylepšili, musíte investovat nemalé prostředky do reklamní kampaně. Mně osobně se zdála nejvýhodnější zlatá střední cesta. Hra je vcelku komplexní a každý si jistě najde strategii, která mu nejvíc vyhovuje.

Drancování nerostného bohatství se vyplatí

Váš příjem ale nestojí pouze na výrobě energie a kasírování věrných zákazníků. Je možné těžit i nerostné suroviny a ty pak prodávat nebo kupovat na burze. Ceny se mění doslova každou minutu a za drobný poplatek můžete navazovat obchodní styky s ostatními zeměmi. V úvodní části hry se dá prodejem surovin zamáznout pořádná díra v rozpočtu a je to jedna z nejlepších cest, jak rychle získat peníze v době krize.

Technologický pokrok nezastavíte

Aby hra neupadla rychle do stereotypu, lze si výzkumem odemknout nové technologie a stavby. Z počátku můžete stavět jen základní a málo výkonné typy elektráren. Později se dostanete i k velké jaderné elektrárně, což jistě nepotěší Rakušany.

Správná firma musí mít své sídlo. Pokud si nějaké postavíte, můžete sledovat zajímavé statistiky a provádět různé levárny. Například snížit náklady nelegální likvidací jaderného odpadu nebo podplácení vládních činitelů. Je to příjemné zpestření, jež hru v pozdějších fází dokáže oživit. Jen dejte bacha, aby na to nikdo nepřišel.

Grafická a zvuková stránka

Po grafické stránce se Energy Tycoon docela podobá starému známému Transport Tycoonu, s tou výjimkou, že je kompletně ve 3D. Hardwarové nároky nejsou nejmenší, ale na hru se velmi dobře kouká a hudební doprovod také není k zahození. Modely jednotlivých staveb se povedly. Jen je škoda, že herní mapa vypadá opravdu chudě. Zapomeňte na lesy, říčky nebo majestátně vypadající hory. Je to prostě zelená placka s několika městy a pár kopci.

root_podpora

Kam se ten obsah poděl?

Hra disponuje minikampaní, dá-li se to tak nazvat. Máte 3 mise tutoriálu a pak jednu ostrou misi. Tu dokončíte absolutně bez snažení během pěti minut. Nezbývá tedy nic jiného, než se pustit do volné hry. K dispozici je pouze jedna mapa, a to Německa. Ostatní jsou asi momentálně v přípravě. Také některé údaje o vašem počínání mohly být přehlednější a lépe graficky znázorněné.

Závěr a konečné vyhodnocení

Energy Tycoon je povedená hra. Bohužel, v nynější fázi vypadá spíše jako demo, než jako plnohodnotný herní kousek. K dispozici je jedna mapa, a ta ještě působí odfláknutým dojmem. Herní mechanismy jsou dobře navrhnuty. Vše vám přijde rychle do krve a pak už se jen bavíte a sledujete, jak vaše energetické impérium roste a vydělává velké peníze. Hru určitě doporučuji vyzkoušet, ale nečekejte žádné zázraky. Bude na ni ještě práce jako na kostele.

Výhody

  • grafika
  • herní mechanismy
  • neokoukané téma
  • poctivá tycoonovka

Nevýhody

  • hardwarové nároky
  • absence rozsáhlé kampaně
  • málo map

Byl pro vás článek přínosný?