Hlavní navigace

Eschalon Book I: RPG jak má být

25. 1. 2008
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Svět popírající jednu ze základních lidských domněnek. Svět plný kouzel a tajemných schopností, o kterých se nám snilo snad jen při četbě pohádkových knížek. Svět, ve kterém se za malý okamžik můžeme ocitnout na dlouhé hodiny prostřednictvím dnešního titulu. Vydejme se spolu vstříc zemi Eschalon.

Eschalon Book I je prvním dílem z připravované trilogie pod taktovkou BasiliskGames. Titul je zpracován v podobě klasického single-player RPG. Jak sami tvůrci avizují, bylo jejich snahou vytvořit hru „staré školy“. Smělá myšlenka. Nechápejme to však jako touhu použít osm barev, jednotné a dost malé rozlišení, atd. Ke zpracování se ještě dostanu, ale opravdu se povedlo. Návratem ke staré škole se spíše myslí působivý příběh, perfektní atmosféra či chytlavá hratelnost legend RPG jako byla sága Might and Magic, Wizardry nebo třeba Ultima.

EB 1

Po spuštění aplikace Eschalon (a nudném nastavení parametrů) se na nás vrhnou první dojmy. Už zde nás může napadnout, že to možná nebude ztrátou času. Líbivá hudba, červánky, vnitřní pocit očekávání. Scéna se rychle změní v temný les při přechodu do hlavní nabídky. Jsme-li zde poprvé, nezbývá, než zahájit nové dobrodružství. Začíná dost podobně jako každé klasické RPG. Výběr postavy. Zvažování, čím bychom chtěli být. Jaké vlastnosti dát postavě do vínku, atd. Je nezbytné si navolit následující: jméno, původ, vyznání, třída, schopnosti a dovednosti, rozdat body, atd. Vždyť to známe, ne? Tvorba postavy obvykle zabere i nějakou tu hodinku. Bedlivě si pročíst, co která volba znamená, přece jen to může ovlivnit celou hru. U původu, vyznání a třídy máte na výběr vždy z šesti možností, lze je kombinovat bez omezení. V závislosti na provedené volbě vyznání a třídy je přiřazován titul. Například ctnostný bojovník je paladinem, druid ranger je strážcem, ateistický bojovník je žoldák, atd. Celkem je k dispozici třicet šest možností. To není zlé.

Dále je nutné zvolit schopnosti a dovednosti. To se provádí pouhým přetahováním. Rovnou se vlastnost můžete naučit na vyšší úrovni, bude to ovšem stát příslušné body. Poslední, co si zaslouží naši pozornost, je rozdání druhých bodů mezi osm vlastností (síla, rychlost, moudrost,…). Počáteční rozdělení je náhodné pomocí kostek štěstěny. Možná jste si všimli, že pohlaví není možné změnit. Dějová linie vyžaduje, aby se hrálo v linii po meči. Nyní vzhůru dále.

EB 2

Vzbudíte se v domku. Vzpomínáte si na bouřku přecházejícího večera, ale to je skoro vše. Jak se jmenujete, kdo jste, vše zahaleno v neprostupné mlze. Krapet to připomíná Planescape Torment. Ovšem jen v počátcích. V truhlici vedle postele naleznete tajemný dopis, který vás přivedete na start dějové linie. Není však nezbytné se jí držet. Vychutnejte si svět dle libosti. Podíváme-li se pozorně, všimneme si klasických prvků hry. Ukazatele života, many, získaných zkušeností a nosnosti (zelený ukazatel). Dole pod obrazovkou příběhu jsou zaznamenány události, jež se odehrávají. Vpravo nahoře jsou ikonky jejichž význam je vcelku jasný a intuitivní. Disketa značí uložení, truhla nesené věci, deník poznámky, atd. Čeká nás nejen krev a smrt, ale také desítky a stovky rozhovorů, věcí k prozkoumání, záhadná města, dungeony i rozsáhlý venkovní svět. Boje jsou na bází tahů, takže je prostor pro přemýšlení a klidné taktizování.

root_podpora

EB 3

Eschalon Book I je zpracován opravdu velmi kvalitně. Pozadí působí autenticky, zvuky v pozadí nám vsugerovávají dynamiku, i když se třeba na obrazovce nic nehýbe. Příběh a atmosféra nás drží neustále ve střehu. Mnohá prostředí způsobí jemné mrazení v zádech. Nevýhodou bude potřebná znalost angličtiny, chcete-li detailněji poznat příběh. Nahrávání při přesunu do další lokace je poměrně svižné. K ovládání nám postačí myš, ačkoli není k zahození naučit se pár klávesových zkratek. Hratelnost je vynikající, posuďte sami. Sečteno s podtrženo, Eschalon Book I stojí za „námahu“ instalovat.

EB 4

Instalace, respektive stažení a spuštění je snadné – stačí na stránce hry vybrat jeden z odkazů pod nápisem Linux (já zvolil Softpedii) a doklikat se k magickému download. Stáhne se asi 70 MB archiv. Ten stačí rozbalit a spustit binárku eschalon_book_1_demo. Hra je komerční – v případě, že se vám demo zalíbí, je možné koupit plnou verzi za 27,95 USD.

EB 5

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku