Hlavní navigace

Esmeralda, autobusy a jiné úlety

12. 5. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Druhým dílem pokračuje náš miniseriál o zajímavých doménách na českém a slovenském Internetu.

V tomto seriálu zveřejňujeme zajímavé adresy, které nás nějakým způsobem zaujaly (pozitivně či negativně). Nehledejte v uvádění domén žádný systém, protože neexistuje. To co někdo zná již dlouho, nemusíme znát my a naopak.

A pro začátek zůstaneme u hlavního tématu našeho serveru – linux.sk je majetkem Slov. zdruzenie pouzivatelov operacneho systemu Linux a dost mě zaráží jeho (ne)obsah. V titulku stránky je napsáno pouze www.sklug.sk, řekl jsem si tedy, že třeba pouze nefunguje presměrovaní a naťukal www.sklug.sk ručně, ale ani tak jsem neměl štěstí.
Nevíte náhodou co znamená číslice 2 na obou adresách?

To český www.linux.cz je živý až dost a právě dnes ve 12:00 končí přijímání soutěžních návrhů na nový design tohoto centra českého Linuxu. Svůj návrh asi už udělat nestihnete, ale určitě se nezapomeňte mrknout na návrhy ostatních.

games.cz je obyčejná spekulace jedné firmy, která se již na českém Internetu stačila ‚proslavit‘ nejednou aférkou, rozhodně tam nehledejte nic o hrách.

Také pamatujete doby, kdy byl časopis 100+1 podpultovka? Pak vám možná udělá radost doména stoplusjedna.new­ton.cz, kde najdete jeho elektronickou verzi.

Svého benzínového (naftového) miláčka můžete virtuálně natankovat na www.aral.cz. I když ne hned, stránky se připravují, ale necháte-li mail, oznámí vám uvedení do provozu.

www.dokument.cz slibná doména, ale… Server totiž hlásí ‚Omlouváme se Internetovým brouzdačům, ale tento server bude v provozu od 30. dubna 1998. Jeho obsahem budou informace o OCR software, zpracování dokumentů a podobných tématech. Děkujeme za trpělivost.‘ Nevíte náhodou kolikátého je a jaký je vůbec rok? :))

Doménu www.baseball.cz si pro sebe zabral Sokol Krč – kdo dřív přijde, ten dřív mele, ale čekal bych více informací z českého i světového baseballu, adresa se k tomu přímo nabízí.

Myslíte, že doménu www.odposlech.cz má registrovanou STB? V RIPE mě uklidnili – nemá. Jde o stránky firmy, která se zabývá alarmy, odposlechy, kamerami atd.

Na adrese www.special.cz už jsem čekal nějakého spekulanta, ale nic takového se nestalo. Na serveru totiž naleznete vyčerpávající informace o Speciálních olympiádách pro mentálně postižené.

Na www.loznice.cz opravdu seženete vše potřebné k vašemu spánku. Za pár let to bude možná doména s cenou zlata a majitel si bude moci gratulovat k výhodné investici.

www.kabat.cz je sice ve vývoji, ale podle RIPE by mělo jít opravdu o stránky naší populární hudební skupiny, fanoušci se mohou těšit.

Spekulanti z firmy Kam na Pardubicku s.r.o. mají i doménu www.rejstrik.cz. Možná tam pár zoufalců zabloudí, ale nemyslím, že by tam proudily davy jako na některé spekulativní domény .com. Zmíněné firmě přeji brzké fakturování poplatků za domény od CZ NICu – to bude teprve sranda :)

Bude na www.autobusy.cz zpravodajský server ze světa autobusů? Nechme se překvapit, stránky jsou prý už v závěrečné fázi vývoje.

Na www.mtv.cz není zatím nic, ale třeba se dočkáme MTV v češtině. Osobně bych na to sice moc nesázel, ale kdo ví …

Pokud patříte tak trochu k masochistům, zamiřte na esmeralda.made.cz. Ano, opravdu jde o stránky seriálů, na který prý čučí 25% národa. Ale pozor, stránky to jsou stejně dementní jako samotný seriál – bez ptaní mi zvětšili okno browseru na maximum, pak to celé vytuhlo a nakonec se odporoučelo celé KDE. Takže pak neříkejte, že jsem vás nevaroval.

A s konstatováním, že už i v Čechách se asi vyplatí mít ‚překlepové‘ domény, se pro dnešek rozloučíme.

Jo, zajímá vás ten překlep? Myslím, že nejsem jediný, kdo občas napíše ww.neco.cz nebo naopak wwww.neco.cz a toho si asi všimli i na Atlasu, proto se na něj dostanete napsáním ww.atlas.cz i wwww.atlas.cz, zkusil jsem i wwwww.atlas.cz, ale tak daleko v Atlasu asi nemyslí :)).
PS: Seznam v tomto nezůstává pozadu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

V roce 1998 jsem s Michalem vymyslel a založil Root.cz. Poslední článek na Roota jsem napsal v roce 2007. Teď píšu spíš na tomaskrause.cz a tvořím si bitcoinvkapse.cz.