Hlavní navigace

Evolution pro Win32: Pomalý začátek

25. 7. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Populární PIM program z prostředí Gnome funguje nyní i pod MS Windows. To je zpráva, na kterou čekalo mnoho spokojených uživatelů již dlouhou dobu. Jak vypadá a jak se chová tato aplikace na operačních systémech firmy Microsoft? Podívali jsme se na Evolution pro Windows podrobně.

Evoluce

Evolution je zatím nejpádnější odpověď na jednu z častých a oprávněných výtek proti použití alternativních operačních systémů v kancelářských počítačích. Touto výtkou byla po dlouhou dobu absence fungující náhrady programu Microsoft Outlook. Outlook (nepleťme si jej s Outlook Express) je součástí všech sad Microsoft Office. Je to integrovaný poštovní a PIM klient. To znamená, že v jedné aplikaci kombinuje možnosti emailu, kalendáře, úkolovníku, poznámek, správce kontaktů a především klienta groupwaru, který na něm funguje v tandemu s produktem Microsoft Exchange Server. Outlook lze používat bez tohoto serveru jako správce osobních informací nebo s ním jako pokročilý nástroj pro řízení týmové spolupráce. Poslední verze navíc smysluplným způsobem podporují přidávání dalších aplikací do rozhraní programu. Takže je možné v Outlook pracovat například s firemním informačním systémem, rozšířením funkcí pro správu času, účetnictvím a podobnými programy. Outlook je vedle IBM Lotus Notes nejrozšířenějším groupwarovým „tlustým” klientem. Používá jej mnoho organizací, je etalonem kompatibility. Ale také zdrojem mnoha problémů.

V prostředí alternativních operačních systémů, především GNU/Linux, existovalo mnoho aplikací, které nahrazovaly jednotlivé funkce Outlooku. Poštovní klient, kalendář, správa kontaktů. Avšak efektu, jenž vzniká jejich vzájemnou kombinací, se dlouho nepodařilo dosáhnout. Prvním, kdo přišel s konkurences­chopnou, ale původně opravdu jen napodobeninou Outlooku, byla firma Ximian se svou aplikací Ximian Evolution. Poté, co byl Ximian odkoupen společností Novell, byla Evolution integrována do jejich produktů, ale také se stala oficiálním poštovním klientem v prostředí Gnome.

Evolution pro Windows 1

Evolution je otevřeným projektem, jeho vývoj je sponzorován společností Novell. Současnou verzi znají uživatelé mnoha distribucí Linuxu, neboť právě tato aplikace je při volbě Gnome coby výchozího rozhraní nabízena jako standardní poštovní a PIM program. Používá se pochopitelně i v dalších rozhraních a má své fanoušky i mezi uživateli KDE. Mezi hlavní přednosti Evolution v současné podobě patří vyspělost práce se zprávami i s kalendáři, schopnost propojení s Microsoft Exchange, bezpečnost, možnost rozšiřování. Projekt Evolution od svých počátků, věrný názvu, ušel dlouhou cestu a dá se říct, že v současnosti Microsoft Outlook v mnoha případech skutečně kvalitně zastupuje.

Port

Nápad vytvořit verzi Evolution pro Windows není nový. Portování oficiálně zahájil finský programátor Tor Lillqvist (vytvořil také Gimp pro Windows) na začátku roku 2005, nicméně pokusy existovaly již dříve. Na internetu bylo možné najít několik projektů věnovaných této tématice. Evolution je totiž poměrně komplikovaným programem složeným z mnoha částí, které není do prostředí Win32 snadné převést. Že to není snadné, ale je to možné, jsme se mohli přesvědčit již na Rootu ve zprávě, jež upozorňovala na dostupnost instalačního balíčku na serveru Softpedia. Domácí stránku projektu najdete na shellter.source­forge.net/evo­lution/. Předem je potřeba říct, že pokud by se Evolution podařilo do Windows naportovat skutečně kvalitním způsobem, znamenalo by to pro mnoho uživatelů, především firemních, obrovské plus. V současnosti se totiž sice používá na počítačích s alternativními systémy jako náhražka Outlooku, nicméně v případě správného fungování pod Microsoft Windows by jej výhledově mohla nahradit úplně.

První dojmy

Instalační balíček Evolution pro Win32 ve verzi 2.6.2–5 má asi 50 MB. Jedná se o standardní MSI s běžným průvodcem. Aby bylo možné aplikaci na Windows spustit, potřebujete nainstalovat jednu knihovnu (popis na stránkách projektu) a odstranit případné starší verze.

Evolution pro Windows 2

Po prvním spuštění aplikace následuje konfigurační průvodce zcela totožný s tím, který proběhne v prostředí Linuxu. Průvodce konfiguruje výchozí emailový účet, s nímž pak Evolution pracuje. Samotná aplikace je prakticky po všech stránkách shodná se svou původní verzí. Tato skutečnost způsobuje na Windows obdobné komplikace jako již zmíněný Gimp. Především jde o odlišný styl ovládání, názvy a polohu tlačítek, vyznění uživatelských prvků obecně. Potěšující ovšem je, že Evolution pro Win32 obsahuje českou verzi uživatelského rozhraní, která se ve Windows nastaví automaticky. Program je tak už od okamžiku instalace k našinci velmi přátelský.

Vše stejně

Popisovat zde funkce a vlastnosti Evolution 2.6.2 pro Windows by bylo asi zbytečné. Evolution je poštovní/PIM/Grou­pwarový klient. Obsahuje email, kalendář, poznámky, úkoly, kontakty. Lze jej propojit s Microsoft Exchange a Novell GroupWISE. Je možné jej synchronizovat s Palm OS zařízením (což ale ve Windows zatím nefunguje, protože program spoléhá na nástroje v Gnome a pro HotSync zatím asi není Conduit). Jestliže znáte klienta v Gnome, pak ve Windows vypadá a chová se identicky, nicméně na některé funkce není možné spoléhat. Evolution je zkrátka portem do jiného operačního systému, vůbec ne novým nebo výrazně upraveným produktem. Tomu odpovídají funkce, použití, konfigurace, vše.

Zkušenosti z provozu

Někteří uživatelé Evolution pod Windows upozorňují na nestabilitu aplikace. Klient po nějaké době provozu padá často bez ohledu na činnost uživatele. Na jednom počítači s Windows XP jsme na problém nenarazili, na druhém ano. Na PC s Windows 2000 aplikace padala také. Hledání problému je technickou záležitostí a věříme, že se jej podaří vyřešit. Stejně jako další.

CS24_early

Evolution pro Windows 3

Evolution je na Windows nápadně pomalá. To se týká jak startu aplikace, tak i její běžné odezvy. Na PC s 2.4 GHz procesorem a 1 GB paměti RAM není pod Windows XP zpoždění nijak kritické, klienta lze používat. Přesto však je pozorovatelné a při některých operacích obtěžuje. Překreslování velkých ploch, zobrazování formulářů, v podstatě jakékoliv akce s větším množstvím změn v GUI jsou evidentně problém a tento problém se jednoznačně nachází ve způsobu, jakým je klient portován. Přesto odezva nemá vliv na funkci Evolution jako takovou. Práce s emailem, s kalendáři, běžnými daty funguje korektně. Až na již zmiňované pády aplikace a nepřítomnost některých funkcí, které ale zůstávají v uživatelském rozhraní.

Pro život to není

Evolution 2.6.2–5 pro Win32 je každopádně dobrá zpráva. Klient funguje a vypadá jako na Linuxu. Dokonce se dá říct, že je použitelný. Nicméně to, že tento nástroj překročil startovní čáru na stejné dráze, po které již běží Microsoft Outlook, neznamená, že jej dohoní. Evolution je pomalá a nestabilní. Český překlad má vady. Ne všechno funguje, na program se nelze spolehnout. V současné podobě je to více než cokoliv jiného „Proof of Concept”. Pokud se s Evolution povede dosáhnout té úrovně převodu, jakou má nyní Gimp pro Windows, pak mnoho organizací mile rádo vyhodí (nebude upgradovat) program od Microsoftu a nahradí jej tímto. Nicméně ta doba ještě nenastala, protože Evolution je sice pro Windows, ale zatím ne pro běžný život. Stáhněte si ji, vyzkoušejte, používejte. A společně doufejme, že tento velmi příjemný softwarový bonbónek nezůstane v současném stavu, ale postupně dojde k plné použitelnosti. Budeme jeho cestu sledovat.

Jste nuceni používat MS Windows?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je odborný publicista, sociolog a vysokoškolský učitel, zabývá se technologiemi, veřejnou, politickou a mediální komunikací.