Hlavní navigace

Evolution - Outlook pro Linux

6. 2. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nedávno jsem se v rencenzi na desktopový balík Ximian Gnome zmínil o programu Evolution. Tento docela v tichosti vyvíjený program má širší ambice než být "jenom" dobrým mailerem. Chtěl by být tím, čemu se říká groupwarový klient. Tedy program, ve kterém si budete nejenom číst poštu nebo Usenet, ale i organizovat čas, uchovávat a vyhledávat kontakty a vyměňovat si dokumenty. To vše v rámci propojené pracovní skupiny.

Groupwarový klient je jedna věc, ale bez workgroup-serveru nemůže dost dobře fungovat. Proto je potřeba buď zapojit Evolution do stávajících sítí Lotus Notes či Microsoft Exchange a nebo vyvinout vlastní – open source – groupware server. První možnost mi nepřijde příliš reálná. Svět groupware je dnes plný uzavřených proprietárních standardů, jejichž open-source implementace jistě není jednoduchá a ani dost dobře možná. Druhé řešení už vypadá zajímavěji. Pokud by bylo možné přenést groupware server na Linux, padl by další důvod proč ve firmách vydržovat drahý a problémový NT server, když internet, SQL databázi, sdílené soubory a jánevímcoještě už stejně mají na Linuxu. V konečném důsledku by to prospělo jak Linux-serveru, tak i Linux-desktopu. Uvidíme jak se tato záležitost vyvine. Autoři ve FAQ nechávají obě možnosti otevřené.

Podívejme se tedy na aktuální preview release 0.8 programu Evolution. Lze ji získat na této adrese. Nebo ve formátu vaší distribuce tady. Tuto recenzi jsem psal s vědomím, že jde stále ještě o nehotový program, který však již dosáhl určitého stupně vývoje, aby ukázal co v něm vězí. Sami autoři uvádějí, že mnoho z nich již používá Evolution jako svůj hlavní poštovní program. Ostrou verzi lze podle dokumentace očekávat někdy „later this year“.

První slovo, které vás asi napadne, podíváte-li se na Evolution, bude Outlook. Ano, není pochyb o tom, že vývojáři Ximianu, kteří se na výrobě podíleli, mají svůj vzor někde úplně mimo tradiční linuxové MUA. Daleko od elm, pine, muttu, ale třeba i Netscape Messengeru. Tím nechci říct, že by to bylo špatně. Naopak mám pocit, že je dobře, když na Linuxu budeme mít kvalitní a snadno ovladatelný mailer, kterým Outl… ehm Evolution bezesporu bude. Když už nic jiného tak alespoň může přesvědčit zaryté „wokýnkáře“.

Evolution má téměř všechno, co by dobrý mailer měl mít. Umí stahovat poštu ze serverů POP3, IMAPv4 a lokální ve formátu mbox i maildir. Kromě toho dokáže i pracovat s usenetovými příspěvky ze serverů NNTP. Aby bylo možné sdílet staženou poštu s různými MUA, umožňuje uchovávat složky ve schematech maildir, mbox i mh. Odchozí poštu dokáže předat k doručení SMTP serveru nebo lokálnímu Sendmailu. Postrádal jsem jenom možnost zabezpečeného připojení k POP/IMAP pomocí SSL a nebo alespoň nějakou tu bezpečnější metodu autentizace (APOP). Líbila se mi naopak možnosti mít vedle více účtů příchozí pošty i více identit (jméno, organizace, signatura) nezávisle na sobě a při psaní zprávy libovolně měnit odesílatele.

Evolution, pošta

Evolution umožňuje odesílat i přijímat HTML zprávy (rendering je svěřen knihovně GtkHTML). Ke cti autorů je nutné dodat, že tato možnost je defaultně vypnutá. Příjemná je volba, kdy se zpráva označí za přečtenou nikoli hned po zobrazení, ale až po uplynutí předem zvoleného času. Je tedy možné do ní jen letmo nahlédnout a přečíst ji později, aniž by zmizelo její zvýraznění.

Pro vyhledávání řetězců ve zprávách není nutné vstupovat do menu, ale přímo v okně máte k dispozici řádku, kam napíšete text a hned se vám vyberou zprávy vyhovující zadanému kritériu. Nastavení filtrování zpráv vypadá i funguje téměř stejně jako třeba v Messengeru. Za zaznamenání stojí jen fakt, že je možné podmínku specifikovat i pomocí regulárního výrazu.

Velmi podařeně působí i systém virtuálních složek. Virtuální složka je v podstatě kombinací obyčejné složky a filtru. Je to jakýsi „pohled“ do vaší pošty. Můžete si vytvořit virtuální složku, která bude obsahovat veškerou komunikaci vyměněnou s daným člověkem, aniž by bylo nutné fyzicky přemisťovat zprávy z jednoho mailboxu do druhého.

Příjemné je, že mailová část Evolutionu bez jakéhokoliv přemlouvání správně pracovala s češtinou ve formátu ISO8859–2. Také umí dešifrovat zprávy zakódované pomocí PGP/GPG a očekává se, že ostrá verze bude mít plnou podporu PGP/GPG.

Kalendář, nebo spíše osobní organizér, je část programu, které jsem příliš na chuť nepřišel. Ne že by nebyla dobrá, ale podobná aplikace by se lépe vyjímala na nějakém mobilním zařízení, než na mém desktopu. Pracuje ale dobře. Do kalendáře je možné vkládat úkoly, nastavovat „budíky“ atd. Už teď je ale zřejmé, že program bude v budoucnu orientován na skupinové plánování, neboť nabízí i položky jako „naplánovat setkání“ nebo klasifikaci záznamů na veřejné, soukromé a tajné. Vlastní data kalendáře jsou oddělena od programu a svěřena samostatnému serveru, který je schopen upozornit na schůzku i když samotný Evolution neběží.

Evolution, kontakty

Pokud jsem na začátku článku zmínil Outlook, tak ze všeho nejvíc se mu podobá Evolution ve svém „Správci kontaktů“. Jednotlivé záznamy jsou uspořádány v podobě vizitek a na pravé straně obrazovky je sada tlačítek pro rychlé vyhledávání kontaktů začínajících na dané písmeno. Evolution podporuje sdílení a správu kontaktů prostřednictvím protokolu LDAP. V tom případě je nutné mít nainstalován například OpenLDAP server.

Evolution, přidání kontaktu

CS24_early

Dodejme ještě, že program umožňuje možnost synchronizovat poštu, kalendář i kontakty s Palm Pilotem pomocí rozhraní Gnome-pilot. Pokud bych mohl mít nějaké soukromé přání, tak aby v ostré verzi přibyla možnost přenos kontaktů z/na mobilní telefon – to by bylo něco.

Ačkoliv k realizaci všech přání, které je možné na Evolution mít vede ještě dlouhá cesta, jisté je, že Linuxová komunita se v nejbližší době dočká minimálně kvalitního poštovního programu. Jestli i něco navíc, to se nechme překvapit.

Byl pro vás článek přínosný?