Hlavní navigace

Filip Molčan: OSS Alliance prochází zlomovým obdobím

10. 7. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Filip Molčan patří mezi nejviditelnější osobnosti české open-source scény. Pracuje pro OSS Alliance, OpenOffice.org, CZillu a další známé projekty. Angažuje se také v mnoha mezinárodních organizacích a akcích. Jak vidí situaci na české scéně? Co nového chystá? Jak se staví k formátu OpenXML?

Filip Molčan studoval FJFI ČVUT, stal se členem českého vývojového týmu OpenOffice.org, spolupracuje také s projektem CZilla, v roce 2004 se stal členem Odborné skupiny MI ČR IDABC, věnuje se především problematice open source řešení ve veřejné správě a školství, napsal desítky článků o OSS/FS či o systémech Linux, Mac OS, IBM OS/2. Spolupracuje s programem IDABC Evropské komise. Stal se také členem organizací ODF Alliance a The Open Document Fellowship. Založil organizaci OSS Allianci a také vlastní společnost blue.point Solutions, která se věnuje open-source řešením. Ve volném čase, kterého moc není, se věnuje hlavně cestování a fotografování. Jeho blog naleznete na adrese Molčan.cz.

Molčan 1

Jak jsi se dostal k open source a IT?

K IT jsem se dostal někdy na základní škole, tehdy jsem napsal šéfredaktorovi časopisu Computer dotaz, proč se nevěnují alternativním operačním systémům – odpovědí mi byla nabídka na spolupráci, a tak jsem někdy v roce 1999 začal psát první články o Linuxu a IBM OS/2. A od té doby se to se mnou táhne.

Jsi uživatelem Mac OS X. Jak to jde dohromady s open source?

Mac OS X používám, protože mi prostě vyhovuje. Používal jsem řadu let systémy IBM OS/2 a Linux, před pěti lety jsem zkusil Mac OS X a od té doby už jsem ve spárech „ovocnářské firmy”. Nevím, z jakého důvodu by to nemělo jít dohromady s open-source. Používám Mac OS X a pod ním řadu open-source aplikací, někdy zase používám aplikace komerční, podle toho, co je k dispozici a co potřebuji. Spousta lidí z open-source komunity po celém světě používá Mac OS X a řekl bych, že jeho popularita v těchto sférách poslední dobou výrazně stoupá. Mám rád svobodu, kterou nám většina open-source projektů dává – chcete používat Thunderbird? Firefox? OpenOffice.org? PSI? Gimp? Můžete – na Linuxu, Windows i Mac OS X a to je skvělé.

Proč jsi vlastně založil OSS Alliance?

Dlouhou dobu mi v ČR chyběla podobná organizace. Byl tu sice CZLUG, ale ten se věnoval vždy primárně Linuxu. Stále jsem přemýšlel o tom, zda by mělo význam založit organizaci, která by se starala o podporu open-source projektů a také o rozšiřování svobodného softwaru a otevřených formátů v ČR. Hlavním impulsem pro založení OSS Alliance byla ale tehdejší ministryně informatiky Dana Bérová. Ta za mnou přišla s tím, že by bylo dobré podobnou organizaci založit – a já neváhal.

Znáte OSS Alliance?

Co je cílem organizace?

Cílů organizace je několik. Původně byla OSS Alliance založena výhradně jako skupina odborníků, která bude pomáhat orgánům veřejné správy s otázkou nasazování open-source. To nabízíme stále – pokud má tedy město zájem dozvědět se o open-source více, jsme připraveni zdarma připravit prezentaci, workshop či přijít s referencemi či doporučeními. Tato naše služba je využívána čím dál častěji. Často potřebují IT administrátoři podporující open-source „názor zvenku” pro své nadřízené a tak provádíme prezentace na vedení různých měst, kde vysvětlujeme radním, co že to to open-source vůbec je a jak důležité je pro ně využívání otevřených formátů.

Vedle toho se snažíme podporovat open-source projekty v ČR – finančně či marketingově. Zde ale zatím zájem není kupodivu velký.

V neposlední řadě se také věnujeme rozšiřování open-source do oblasti školství a vzdělávání. Spolupracujeme se školami, kde se např. vyučuje Linux, v minulém roce jsme se zúčastnili programu NPPG 2006, kdy byly poprvé v historii nabízeny uchazečům kurzy pro zlepšení počítačové gramotnosti na Linuxu, v OpenOffice.org, Firefoxu a Thunderbirdu. Základy práce s linuxovou stanicí jsme naučili téměř 600 absolventů. Podařilo se nám získat finance na vybudování úplně nové linuxové učebny na základní škole a nyní se snažíme navázet bližší kontakt přímo s MŠMT a zajistit open-source lepší budoucnost na našich školách, zatím bohužel nemohu prozradit více.

Molčan 2

Co chystáte na nejbližší období?

OSS Alliance v tuto dobu prochází zlomovým obdobím, podařilo se nám získat jméno ve veřejné správě, v průmyslu, mezi vývojáři i novináři a nyní se chystáme řádně vystoupit na veřejnost. Chceme se tedy mnohem výrazněji věnovat přímo marketingu – komunikaci s novináři neodborných médií, spolupráci s Ministerstvem vnitra ČR a MŠMT. Připravujeme také nábor nových dobrovolníků, OSS Allianci bychom rádi oživili i směrem k samotným open-source vývojářům a komunitě. Pokud tedy máte chuť se k nám připojit, není vhodnější doba.

Finalizujeme také spuštění projektu Czech Open Software Repository, který jsme prezentovali již na LinuxExpu, bohužel se nám datum posunutí kvůli „kauze Office Open XML”, které se musíme věnovat, posunul, za což se omlouváme.

Zaslechl jsem hlasy, že OSS Alliance nepodporuje open-source v České republice, ale zaměřuje se na konkrétní projekty, kterým „nadržuje”. Co si o tom myslíš?

To je naprostá hloupost a musí to tvrdit lidé, kteří pravděpodobně o pomoc OSS Allianci ani nikdy nepožádali. Naopak, jsme připraveni pomoci jakémukoliv open-source projektu, který může pomoci k rozšíření OSS/FS, bohužel nás jich zatím moc nekontaktovalo. Samozřejmě netvrdím, že každému, kdo přijde, věnujeme kufřík peněz a připravíme pro něho marketingovou kampaň, ale v rámci našich možností se vždy snažíme maximálně pomoci.

Konkrétně se jedná o tvou účast na projektu OpenOffice.org. Nevidíš tady jistý střet zájmů?

Myslím, že v tuto chvíli o tom nemůže být řeč, žádné nesplněné požadavky ze strany open-source projektů neevidujeme. Až budeme mít dvacet požadavků od vývojářů a z toho podpoříme deseti projekty OpenOffice.org, pak to bude střet zájmů. V tuto chvíli jde opravdu hlavně o to, že není zájem ze strany samotných open-source projektů, bohužel.

Tvá aktivita v oblasti OpenXML je poměrně známá. Je součástí tvé práce pro OSS Alliance nebo je to čistě osobní činnost?

S Českým normalizačním institutem spolupracujeme a s Microsoftem diskutujeme jako OSS Alliance, která k jednáním byla přizvána. Poslední workshop jsme dokonce pořádali, neboť je podle nás situace velice vážná a není možné si nepovšimnout silného lobbingu při standardizaci Office OpenXML. Chceme tedy upozornit na nejzásadnější nedostatky tohoto formátu.

Co si myslíš o OpenXML? Je to skutečně tak špatný formát, nebo má jen „pár much”, které je třeba dořešit?

Nepovažuji se za nějakého fanatika, který by odmítal vše, co je od Microsoftu. Těšil jsem se na okamžik, kdy Microsoft své formáty opravdu otevře, ale nyní jsem znovu zklamán. Samotné otevření formátů je skvělý krok, který by před několika lety asi nikdo nečekal, takže to vítám. Office Open XML ale obsahuje řadu vážných nedostatků – v současné podobě je pro open-source vývojáře jeho plná implementace v podstatě nemožná.

Až nebude Office Open XML obsahovat technické chyby, nebude odkazovat na uzavřené specifikace a nebude zatížen patenty a dalšími ujednáními a bude možné jej plně implementovat do jakéhokoliv open-source projektu, Microsoftu oficiálně poděkuji. Tím dnem totiž zvítězí uživatelé.

V poslední době jsi se společně s Danem Ohnesorgem a Pavlem Janíkem zviditelnil „vytištěním” 6000 stran OpenXML dokumentace. Čí to byl nápad? Jak akce probíhala?

S nápadem přišel Pavel a výroby se ujal Dan. Já byl vpodstatě jen nosič a fotograf. Tyto fotografie stohu papírů se objevily na řadě mezinárodních serverů. O průběhu workshopů si můžete přečíst na našich blozích.

Plánujete další podobné „intelektuální protesty”?

Pokud to bude potřeba a vznikne zase nějaký zajímavý nápad, proč ne.

Přestože to Microsoft popírá, Ty sám se stále domníváš, že jeho lidé píší do internetových diskusí a anonymně podsouvají veřejnosti své názory? Proč si to myslíš?

Nerad bych se k této otázce vyjadřoval a dále ji rozpitvával. Řekněme tomu, že máme k dispozici informace, které toto potvrzují.

Jaký je tvůj názor na takový druh činnosti?

Nevadí mi, když kdokoliv řekne svůj názor, vadí mi ale, když někdo vystupuje za někoho jiného a podává zkreslené informace.

V čem je podle tebe aktuálně největší potíž open-source v České republice? Co brání rozvoji?

Český trh je velice specifický. Lidé jsou zvyklí na staré technologie a neradi je mění. Bojí se změn a bojí se nových věcí. To dle mého názoru brání nejvíce. Ale v posledních dvou letech se podle mého názoru konečně hnuly ledy. OSS Alliance považuje za důležité věnovat se propagaci Linuxu a open-source v netechnických médiích, chceme představit otevřený svět manažerům, majitelům firem a dalším lidem, kteří nejsou přímo spjatí s IT, ale mají možnost tento segment ovlivňovat.

Co může pro posílení pozice open-source udělat běžný uživatel/nadšenec?

Připojit se k OSS Allianci. Určitě šířit Linux mezi své známé, informovat o jeho existenci laiky a nebýt „fanatickým tuxomaniakem”, to komunitě škodí. Možností jsou spousty, pokud má někdo chuť a čas, může se nám ozvat.

UX DAy - tip 2

Díky za rozhovor.

Rádo se stalo.

Co si myslíte o OSS Alliance?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.