Hlavní navigace

Firefox 3.6 přinese dlouho ohlašované novinky

17. 12. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Dvě verze Firefoxu v tak krátkém čase tu už dlouho nebyly. Necelý půlrok po vydání Firefoxu 3.5 se o slovo hlásí nástupce v podobě verze 3.6. Přináší změnu vývojového cyklu a řadu novinek, které Firefox posouvají zase o trochu dále. Pojďme si tedy ve stručnosti představit hlavní novinky Firefoxu 3.6.

V červnu letošního roku vyšel Firefox 3.5 a ačkoliv od data vydání uběhl teprve necelý půlrok, hlásí se pomalu o slovo verze 3.6. U Mozilly bývalo zvykem, že nová verze Firefoxu byla dostupná přibližně jednou za rok. Jak však bylo zmíněno na letošním Mozilla MozCampu, který se konal v Praze, přechází se pomalu na půlroční vývojový cyklus. Důvodem jsou zejména zásuvné moduly, jako je například Flash či Silverlight, které se vyvíjí rychle a snahou Mozilly je namísto nich přinášet vývojářům otevřená řešení, a to co nejdříve.

Odlehčené motivy vzhledu Personas

Firefox umožňuje odjakživa měnit vzhled prohlížeče pomocí motivů vzhledů (skinů). Ty často pozmění vzhled prohlížeče tak, že ani nepoznáte, že se jedná o Firefox. Pokud je však motiv vzhledu vytvořen nekvalitně, může dokonce znepřístupnit některou funkcionalitu prohlížeče. Typickým příkladem mohou být skrytá tlačítka, rozpadlé dialogy či nefunkční rolování na stránce.

V posledním roce bylo v rámci Mozilla Labs vyvíjeno experimentální rozšíření Personas, které přináší tzv. lehké motivy vzhledu. Na rozdíl od klasických motivů vzhledu, které umožňují změnit každý prvek v prohlížeči, umožňují Personas „pouze“ nastavit obrázek na pozadí lišt aplikace a stavového řádku. Výsledek pak může vypadat třeba následovně:

Firefox 3.6

Firefox 3.6 se vzhledem Persona

Personas si jako experimentální rozšíření získalo velkou oblibu, takže nakonec došlo k jejich začlenění přímo do Firefoxu. Správa lehkých vzhledů probíhá stejně jako u klasických motivů vzhledu přímo ve Správci doplňků a na rozdíl od nich není pro jejich nastavení potřeba restart prohlížeče. Galerie vzhledů na webech GetPersonas.com a Mozilla Add-ons již dnes nabízí několik desítek tisíc vzhledů, takže je určitě z čeho vybírat.

Při procházení galerií vzhledů si patrně povšimnete, že po najetí myší na vzhled se zvolený vzhled automaticky nastaví v prohlížeči. Jedná se o náhled, který zmizí, jakmile z něj odjedete kurzorem myši. Tyto náhledy jsou možné pouze u webů, z kterých je povoleno vzhledy instalovat. Ve výchozím nastavení jsou to již zmíněné weby GetPersonas.com a Mozilla Add-ons.

Upozorňování na neaktuální zásuvné moduly

Neaktuální verze webového prohlížeče, které často obsahují bezpečnostní chyby, bývají hojně zneužívány. Avšak díky tomu, že dnes nejvíce rozšířené webové prohlížeče obsahují automatické aktualizace, se toto riziko výrazně snižuje. Daleko větším problémem se však stávají zásuvné moduly (pluginy), které má valná uživatelů neaktuální.

V rámci jedné aktualizace Firefoxu 3.5 se Mozilla pokusila o malý experiment. Na webovou stránku, která se v prohlížeči zobrazí po aktualizaci na novější verzi, přidala detekci aktuálnosti nainstalované verze Flashe a uživatelům, u kterých zjistila, že používají zastaralou verzi, zobrazila na stránce varovný text s možností stáhnout si aktuální verzi. Více než 10 miliónů uživatelů (či spíše instalací) projevilo zájem o aktualizaci, což je slušný úspěch.

Mozilla tedy šla dále a před pár týdny přestavila webovou stránku Plugin Check, kde si mohou uživatelé vyzkoušet, zda používají aktuální zásuvné moduly. Kontrola aktuálnosti zásuvných modulů se dostala i přímo do Firefoxu 3.6. Pokud prohlížeč nadetekuje, že je používán neaktuální zásuvný modul, zobrazí informační lištu v horní části prohlížeče.

Firefox 3.6

Lišty s informací o neaktuálním či chybějícím zásuvném modulu

Poznámka: Tato ukázka pochází přímo od vývojářů z Bugzilly projektu.

Uvedené upozornění je možné vypnout pomocí předvolby plugins.hide_in­fobar_for_outda­ted_plugin na konfigurační stránce about:config. Dá se předpokládat, že podobná varování se nebudou uživatelům zobrazovat u všech starších verzí zásuvných modulů, ale pouze u těch, které obsahují závažnou chybu. Prozatím se zdá, že uživatelé nejsou upozorňováni na žádný zásuvný modul.

Přepínání panelů s náhledy

Již součástí Firefoxu 3.5 mělo být přepínání panelů s náhledy. To mělo být navíc doplněno o stránku s náhledy všech panelů. Protože však byly uvedené funkce vnímány spíše rozporuplně, nebyly nakonec ve finální verzi obsaženy. Ve Firefoxu 3.6 již obsaženy jsou, ale ve výchozím nastavení jsou vypnuté. Pokud tedy chcete používat přepínání panelů s náhledy, přepněte si předvolbu browser.ctrlTab­.previews na konfigurační stránce about:config. Pro zobrazení stránky se všemi náhledy pro změnu přepněte předvolbu browser.allTab­s.previews. Přepínání panelů s náhledy pomocí klávesové zkratky CTRL-TAB má poté následující podobu:

Firefox 3.6

Přepínání panelů s náhledy

Stránka s náhledem všech otevřených panelů je po aktivaci dostupná pomocí tlačítka v pravé části lišty s panely.

Nová stránka s technickými informacemi

V nabídce Nápověda nově naleznete volbu Technické informace…. Po jejím zvolení se zobrazí stránka about:support, kde uživatel nalezne základní informace o aplikaci, přehled nainstalovaných doplňků či seznam změněných předvoleb. Stránka je užitečná zejména pro podporu, kdy je často těžké z uživatele dostat informace o změnách, které provedl, jaké doplňky nainstaloval apod.

Na stránce je dostupné tlačítko pro zkopírování všech informací, které pak může snadno vložit např. do webového fóra, když žádá o radu. Ze stránky lze též otevřít složku s uživatelským profilem, kam Firefoxu ukládá data uživatele.

Firefox 3.6

Technické informace pro pokročilé

Zrychlení startu a běhu

Prakticky s každou novou verzí přichází vývojáři s informacemi o zrychlení prohlížeče. Kromě standardně zmiňovaného rychlejšího vykreslování stránek či výstupů JavaScriptových benchmarků stojí za zmínku dvě věci. Tou první je zrychlení startu, na který se vývojáři zaměřili. Ne vše se do Firefoxu 3.6 stihlo, ale uživatele Mac OS X může potěšit, že start aplikace je až o třetinu rychlejší než v předchozí verzi. V Linuxu a Windows není zrychlení tolik znatelné.

Potěšující též je, že počínaje touto verzí si Firefoxu bude automaticky defragmentovat soubory, do kterých ukládá data uživatele. Ty jsou převážně ukládány do souborů databázové knihovny SQLite a po delším používání začaly trpět fragmentací. Ta nepříznivě ovlivňovala chod aplikace a například její start se díky tomu mohl protáhnout i o několik sekund.

Další drobná vylepšení

Firefox podporuje u textových polí webových formulářů našeptávání z historie. Když začnete v textovém poli psát, snaží se dohledávat text, který jste do něj již kdysi zadali a nabízí jej. Firefox 3.6 nově dohledává zadaný text ve všech částech textu umístěného v historii a snaží se prioritně nabízet ty výskyty, které často zadáváte. Našeptávání se tak chová obdobně jako u adresního řádku prohlížeče a snaží se učit podle vašich návyků.

Firefox 3.6

Vylepšené našeptávání ve formulářích

Z místní nabídky nad obrázkem byla odstraněna volba Vlastnosti, pod kterou se skrýval malý dialog se stručnými informacemi o obrázku. Byl však nahrazen volbou Zobrazit vlastnosti obrázku, která otevře přímo dialog Informace o stránce, kde zobrazí detailní informace o obrázku.

Firefox 3.6

Zobrazení informací o obrázku v místní nabídce

Lištu s hlavní nabídkou bylo možné v předchozích verzích skrýt pouze pomocí úprav v konfiguračním souboru userChrome.css. Nově je možné hlavní nabídku skrýt přímo z grafického rozhraní prohlížeče.

Firefox 3.6

Volba pro vypnutí zobrazování lišty s nabídkou

Poznámka: Ve Firefoxu 3.6 v Ubuntu 9.10 jsem neměl tuto volbu dostupnou. Netuším, zda se jedná o chybu či záměr. Ukázka pochází z Windows Vista.

Pokud instalujete doplňky, které nejsou pro novou verzi Firefoxu dostupné, pravděpodobně zkoušíte na vlastní riziko vypínat kontrolu kompatibility doplňků. Tu lze nově vypnout pouze pro konkrétní verzi, takže původní předvolba extensions.chec­kCompatibility již nefunguje. Její jméno je nyní potřeba doplnit o informaci o verzi. Pro Firefox 3.6 má tedy předvolba jméno extensions.chec­kCompatibility­.3.6, pro betaverzi pak extensions.chec­kCompatibility­.3.6b

CS24_early

Závěrem

Firefox 3.6 přináší několik zajímavých novinek, které si své uživatele jistě najdou. Řada dalších je pak zaměřena na vývojáře. Firefox 3.6 je prozatím k dispozici v betaverzi, ale finální verze je očekávána na začátku příštího roku.

Další plánovanou verzí je 3.7, která by měla být dostupná začátkem léta příštího roku, a má přinést například podporu pro synchronizaci dat uživatele, oddělení běhu zásuvných modulů do samostatných procesů či již dříve avizované změny v grafickém rozhraní prohlížeče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pavel Cvrček pracuje jako softwarový vývojář a v rámci projektu Mozilla.cz se podílí na vývoji a propagaci produktů Mozilla.