Hlavní navigace

Fist Puncher: pořádná retro bojovka

5. 9. 2014
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Fist Puncher - perexový obrázek
Retro 2D bojovka Fist Puncher se vrací do dávné minulosti, kdy bojovníci měli tak chlupatou hruď, že nebylo jasné, jestli mají pod tričkem svetr. Stylizace a odkazy na legendární filmy ale hře dodává skvělou atmosféru a jako bonus se to ještě dobře hraje. Vytáhněte ze skříně černý pásek, je čas nakopat pár zadků.

Vzpomínáte se slzou v oku na staré akční filmy, kde se mistři bojových umění s extrémně chlupatou hrudí utkali doslova s celým gangsterským podsvětím? Přesně takovou atmosférou je doslova nasáklá akční rubačka Fist Puncher. Prostě si zvolíte hrdinu s pohnutým osudem. Získáte důvěru ve své schopnosti a proměníte se v božského bojovníka zabíjejícího nepřátele po stovkách jen čínskými hůlkami na jídlo.

Na rozdíl od filmů se Fist Puncher nebere vůbec vážně. Jedná se spíš o čistou parodii dob dávno minulých a hra je prošpikována různými popkulturními odkazy. Postava „klasického“ karatisty připomíná už na první pohled Chucka Norrise. Na výběr máte ale i vnadnou bojovnici, včelaře a steroidy napumpovaného černocha. Každá z postav má několik speciálních schopností a bojuje lehce jiným stylem. Cíl mají všichni bojovníci ale stejný. Vymlátit z padouchů duši.

Fist Puncher - obrázky ze hry.

Klasické příběhové béčko

Příběh je po vzoru filmových klasik téměř primitivní. Zlý gangster unese několik vnadných krásek, se kterými si chtěl dát váš mistr rande. Vaším cílem je tak padoucha zastavit a křehotinky osvobodit. To, že šéf podsvětí má kolem sebe několik menších gangů s unikátními minišéfy, snad ani nemusím žánrovým znalcům vysvětlovat.

Fist Puncher - obrázky ze hry.

Samotná herní část je na rozdíl od příběhu ale brilantní. Dá vám vzpomenout na staré akční bojovky, kdy se pohybujete sice pouze zleva doprava a disponujete pouze pár údery, přesto zábava vystřelí do obludných výšin. Na zuřivém mačkání několika tlačítek v retro grafice je prostě něco magického a pokud spojíte své síly s přáteli přes kooperativní multiplayer, zažijete hodiny poctivé a prvotřídní zábavy.

Fist Puncher - obrázky ze hry.

Lépe se hraje s gamepadem

Bohužel hra už při spuštění varuje, že se dá ideálně hrát pouze přes gamepad. I když se Fist Puncher dá ovládat i na klávesnici, jednoduše budete s rozložením tlačítek neustále bojovat. Základní namapování kláves se dá sice přenastavit, ale dlouhá bojová komba se prostě lépe provádí za pomocí konzolového ovladače. Navíc je kooperativní multiplayer hratelný pouze na jednom stroji a dva hráči se k jedné klávesnici jen těžko nasoukají.

Fist Puncher - obrázky ze hry.

I když hra vypadá na první pohled jako jednoduchá rubačka, postavy se i trochu vyvíjí. Za likvidování nepřátel získáváte zkušenostní body, které můžete investovat do několika atributů. Také si otevíráte nové speciální údery. Během hraní získáváte i rozličné předměty. Ty vám dodávají určité bonusy a dokáží vás posílit třeba před těžkým soubojem s hlavním bossem gangu.

V soubojích se ale nemusíte spoléhat pouze na své pěsti. Lze uchopit nějaký předmět, nebo dokonce i protivníka, a rozsévat zkázu daleko efektivněji. Jedná se sice o drobnost, ale dokáže skvěle oživit bitevní vřavu.

Fist Puncher - obrázky ze hry.

Variabilní prostředí

Celkem obdivuhodná je i variabilita jednotlivých úrovních. Pohybujete se sice pouze v jednom městě, i tak si ale užijete úrovně v podzemce, zaprášených ulicích nebo podivných gangsterských sídlech. Stejně jako zasazení se mění i nepřátelé. Někdy na vás jdou týpkové s červenými šátky na hlavě, jindy zas likvidujete drsné motorkáře, kteří kolem vás jezdí na motorkách.

CS24_early

Samotnou kapitolou jsou pak bossové. Každý disponuje kromě gargantózního vzhledu také nějakým tím speciálním a naprosto devastujícím útokem. V těchto soubojích je velmi snadné podlehnout a budete se muset spoléhat na víc než jen rychlé mačkání útoku.

Fist Puncher - obrázky ze hry.

Závěr a konečné hodnocení

Fist Puncher je neuvěřitelně zábavná retro akce se smyslem pro humor. Pokud se ještě občas vracíte k 2D retro bojovkám, budete unešení. Jen doporučuji, abyste si před hraním sehnali alespoň jeden gamepad. S ním se totiž hra ovládá mnohem lépe a umožní zapojit do bitevní vřavy i spoluhráče.

Výhody

  • Zábavnost
  • Super retro stylizace
  • Kooperace s živými hráči

Nevýhody

  • Někdy obtížnost
  • Ovládání na klávesnici

Byl pro vás článek přínosný?