Hlavní navigace

Foto reportáž: rekonstrukce centrální serverovny na Strahově

8. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Klub Silicon Hill na pražském Strahově zajišťuje připojení pro 4000 studentů. Místní centrální serverovna prošla o prázdninách rozsáhlou rekonstrukcí, při které došlo k výměně elektroinstalace, klimatizace, kabeláže a výrazné redukci počtu serverů. Podívejte se s námi, jak vypadala serverovna předtím a potom.

Centrální serverovnou na pražském Strahově protékají data 4000 místních uživatelů. Během řady let střídání různých správců se nahromadila řada problémů, které bylo nutné v nejbližší době řešit. Serverovna se postupně dostala do stavu, kdy bylo neustále něco rozbité a jakákoliv změna byla v praxi nerealizovatená. Vše bylo umístěno napevno a nebylo možné věci jednoduše upravovat, vysvětluje Petr Hodač, vedoucí celé rekonstrukce.

Změna byla skutečně masivní, přibyla redundantní klimatizace, přibyly nové elektrické rozvody a byla výrazně předělána kabeláž. Našim cílem bylo udělat celou rekonstrukci tak, aby naši nástupci nemuseli dlouho na nic zásadního sahat a mohli se věnovat skutečně jen IT, říká Hodač. Dodává, že vše je připraveno s ohledem na budoucí úpravy, protože okruh správců se na Strahově každé dva roky mění.

Rekonstrukce se připravovala dva měsíce, během kterých se připravovaly a plánovaly jednotlivé kroky. Samotná rekonstrukce pak proběhla za pouhé tři dny. Podívejte se na obrázky z průběhu celé rekonstrukce:

V serverovně také ubylo serverů, jelikož se valná většina strojů virtualizovala. Dva měsíce před rekonstrukcí jsme začali fyzické servery postupně převádět na virtuály a staré stroje vypínat, vysvětluje Hodač. Podařilo se tím výrazně ušetřit místo i příkon celé serverovny. Z původních 13 kVA se nám podařilo dostat na 6 kVA. Počet serverů byl díky virtualizaci zredukován asi také na polovinu.

root_podpora

V serverovně v současné době běží deset serverů, dvě disková pole, čtyři přepínače, dvě Raspberry Pi, dva agregační přepínače Nexus 5596 a jeden směrovač CISCO 6509. Podívejte se na časosběrné video z průběhu rekonstrukce a na současný stav:

Pro porovnání si můžete prohlédnout, jak serverovna vypadala před rokem:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Petr Krčmář pracuje jako šéfredaktor serveru Root.cz. Studoval počítače a média, takže je rozpolcen mezi dva obory. Snaží se dělat obojí, jak nejlépe umí.