Hlavní navigace

FreeNAS 8.0: datové úložiště za pět minut

19. 8. 2011
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Specializovaných operačních systémů na rychlé nastavení routeru nebo telefonní ústředny najdeme celou řadu a dnes se na jeden takový podíváme. Jméno FreeNAS dokáže ledasco prozradit, jde o malý operační systém specializovaný na datová úložiště, který nainstalujete a nakonfigurujete během pár minut.

Dřív nebo později každý uživatel vyprodukuje nějaká data, která je potřeba někam uložit. Jeho lokální disk, někdy v notebooku, není ideální místo. Notebook může být odcizen, občas do něj něco nateče a navíc jsou uživatelé líní dělat zálohy. NAS nebo-li Network-Attached Storage tento problém řeší. Jak už z názvu vyplývá, jde o úložiště připojené k počítačové síti. Po hardwarové stránce jde o normální server a někdy i specializovanější krabice osekané o nepotřebná zařízení. Po softwarové stránce to pak je jeden či více daemonů poskytujících obsah disků uživatelům připojeným do stejné sítě.

Takhle může vypadat malý NAS

Právě samotné sdílení dat není jednoduchý úkol, protože v síti dnes mohou být různá zařízení od počítačů, přes telefony až po tablety. Navíc existuje hned několik vzájemně soupeřících operačních systémů a situaci nevylepšuje ani to, že se některé snaží být od ostatních co nejvíce separovány. V téhle situaci se není čemu divit, že to uživatele táhne spíše ke cloudovým řešením à la Dropbox nebo Ubuntu One, kde je podpora téměř všech myslitelných platforem. Ty se ovšem nedají použít vždy, takže NAS si musí nějak poradit i s tímto úkolem.

Když jsou data na discích, nebylo by bezpečné je nechávat na jednom místě, a o to se NAS dokáže postarat. Zálohy mohou být odesílány automaticky na další NAS. Navíc dnešní souborové systémy dokáží držet historii, takže když si uživatel něco smaže, nemusí to být hned ztracené. Zkrátka NAS se dnes umí postarat o data a jejich bezpečnost velmi dobře a FreeNAS jde s dobou a všechny popsané postupy podporuje.

Vlastnosti

FreeNAS v aktuální verzi 8.0 dokáže z téměř každého odloženého počítače udělat síťové úložiště. Vývojáři mají navíc na svých stránkách nabídku konkrétního hardwaru, který s několika výjimkami pod 1000 USD nejde. V tomto kontextu můžeme říct, že svému produktu věří natolik, aby ho nasadili i na místech, kde už o něco jde. Podle titulku tohoto článku by se mohlo zdát, že je FreeNAS nástrojem pro uživatele různých úrovní schopností, ale není tomu tak. Za zmíněných pět minut ho sice nainstaluje každý, ale to neplatí o jeho konfiguraci. Určitě je nutné vědět něco o ZFS a o službách, které na svém NASu hodláte provozovat. Webová administrace je v tomto případě jen specializovanějším editorem známých konfiguračních souborů.

Podle svých vývojářů má FreeNAS několik hlavních vlastností, takže se na ně pojďme podívat.

Webové konfigurační rozhraní

Středem všeho je webová administrace napsaná v pythoním frameworku Django. Proti předchozím verzím je redesignovaná a nastavíte v ní všechny důležité funkce. Uživatelské rozhraní je jednoduché, jednotlivé konfigurační volby jsou logicky rozmístěné a po pár kliknutích se určitě neztratíte. Navíc se všechny změny provádějí on-the-fly.

Zettabyte File System

Nejdůležitější vlastností je souborový systém Zettabyte File System alias ZFS. Ten nemůže být nabízen linuxovými distribucemi kvůli licenci, což jim v současné dobře bere vítr z plachet. To se možná příchodem Btrfs změní, ale zatím ZFS ve FreeNAS nabízí kontrolu integrity dat, prakticky neomezené možnosti mapování diskových jednotek, klonovatelné snapshoty, automatickou opravu problémů, různé varianty RAIDu a mnohem víc.

Příkazová řádka

Webové rozhraní nemusí vyhovovat všem a navíc si možná budete chtít systém rozšířit o nějaké další služby či skripty. V takovém případě přijde vhod příkazová řádka, do které se dá dostat přes SSH.

Snapshoty

Pokud ztratíte data, určitě se vám budou hodin snapshoty, ze kterých je budete moct jednoduše obnovit. FreeNAS nabízí funkce pravidelného vytváření snapshotů, takže se nemusíte bát, že byste přišli o nějaký důležitý soubor. Výhodou je mnohem rychlejší vytvoření snapshotu než kompletní zálohy a proti smazaným souborům ochrání stejně dobře.

10GigE ovladače

NAS potřebuje rychlé připojení do sítě a FreeNAS nemá problémy ani s těmi nejrychlejšími. Instalace zahrnuje podporu pro 10 Gbps karty, které oceníte hlavně při přístupu mnoha uživatelů najednou.

Zálohování a obnova

Snapshoty možná pomohou ochránit data před smazáním, ale už nepomohou s masivními výpadky hardwaru. O to se zase postará funkce zálohování a případné obnovy, která umožňuje nakopírovat snapshot na jiný server. Tím pokryjete i ty nejhorší možné scénáře.

Sdílení

FreeNAS podporuje řadu protokolů pro síťový přenos souborů, čímž pokrývá potřeby valné většiny počítačových sítí. Zahrnuje jak protokoly běžně používané v domácím prostředí, tak i ty pro enterprise sféru. Uživatelé se mohou dostat ke stejným datům všemi podporovanými protokoly najednou nezávisle na jejich operačním systému.

  • AFP
  • Active Directory
  • CIFS
  • FTP
  • LDAP
  • NFS
  • SNMP
  • SSH
  • TFTP
  • iSCSI

Instalace

Preferovaná je instalace na USB s jedním a více disků pro data. FreeNAS počítá s tím, že poběží na malé flash paměti a ani moc jiných šancí nedává. Instalátor je jednoduchý a během pěti kroků dokáže systém dostat na disk i úplný začátečník. Na rozdělení disku se prakticky nehraje a samotný systém se jen překopíruje. Součástí instalátoru je i příkazová řádka, se kterou lze již nainstalovaný systém opravit.

Po instalaci zkusí FreeNAS získat nastavení sítě z DHCP a zároveň dá možnost nastavit síť ručně. Pokud je připojení v pořádku, můžete se přihlásit do webového rozhraní a všechno už dělat v něm. Výchozí uživatelské jméno je admin a heslo freenas. Stejně heslo má i uživatel root.

Webové konfigurační rozhraní

Webové rozhraní je alfou i omegou, stejně jako u jiných specializovaných operačních systémů. Na konfigurační možnosti je bohatá a snaží se chovat jako desktopová aplikace. To znamená, že je protkaná AJAXem a všechny změny, které provedete se okamžitě projeví. Je napsaná pomocí pythoního webového frameworku Django a jako web server je použit lighttpd. Subjektivně se mi jeví trochu líná, ale to může záviset na mnoha faktorech, hlavně výkonu CPU. Konfigurace jednotlivých služeb je hodně volná a administrátor není vyloženě svazován záměry vývojářů.

Rozhraní svým rozložením nějak nevybočuje z řady. Vlevo nabídka s hlavními sekcemi, nahoře, velké ikonky pro rychlý skok do některých sekcí a občas se objeví nějaká ta záložka. Sekce s uživateli, systémem a sítí není potřeba nějak zvlášť popisovat. Snad jen, že FreeNAS se nesnaží hrát sám na sebe a používá systémové uživatele, to znamená, že si nevede jejich vlastní databázi. Od nabídky „Storage“ už to začíná být zajímavé, protože tam začnete s konfigurací vašeho NASu. Disky byly doposud netknuté a v této nabídce dostanete možnost je zformátovat na jeden z podporovaných souborových systémů. Opět se nahraje na nějaké rozdělení disků, prostě kliknete na disk, který chcete použít a je to. Na výběr je ZFS a UFS. Pokud nemáte žádný zvláštní důvod pro použití UFS, nemusíte ani váhat nad ZFS. Získáte tak řadu vlastností, které jiné souborové systémy nemají. I když se dá naklikat ZFS vcelku poslepu, je lepší o něm něco vědět, v čemž vám pomůže některý z našich článků.

Když máte nastavené úložiště, je na čase přejít k jeho zpřístupnění na síti. K tomu slouží menu „Sharing“ a „Services“, přičemž v tom prvním se schovává nastavení zvlášť pro každou podporovanou platformu, tedy Windows, Linux a Mac OS X. Za Windows se skrývá Samba, za Linuxem NFS a Mac OS X má svoje AFP. Všechny tři služby pak lze ještě více či méně podobněji nakonfigurovat v menu „Services“, kde najdete i několik dalších služeb pro sdílení. Až budete mít všechno nastavené, nezapomeňte nakonfigurované služby spustit. Ve výchozím stavu jsou všechny vypnuté.

root_podpora

Kromě konfigurace zvládá webové rozhraní také základní monitoring, který je řešen grafy nad daty sesbíranými pomocí Collectd. Naopak jsem nikde nenarazil na logy jednotlivých služeb. U takto vyladěného produktu nejsou vyloženě potřeba, ale třeba pro ladění komunikace s nestandardní implementací některého z protokolů u protějšku se mohou hodit. V takovém případě budete muset sáhnout po SSH a podívat se na logy ručně.

Závěr

FreeNAS vyvíjí společnost iXsystems, Inc., která se vším kolem NASu živí. To by měla být dostatečná záruka kvality. Navíc je produkt postaven nad otevřeným operačním systémem FreeBSD a stejně tak jsou otevřeny všechny úpravy. Pokud FreeNAS použijete na své síti a rozumíte trochu nabízeným službám, budete mít stroj připravený za 10 minut. Na druhou stranu s běžným operačním systémem strávíte pár hodin a dosáhnete stejného výsledku a zároveň budete mít dveře otevřeny k dalšímu rozšiřování.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Adam Štrauch je redaktorem serveru Root.cz a svobodný software nasazuje jak na desktopech tak i na routerech a serverech. Ve svém volném čase se stará o komunitní síť, ve které je již přes 100 členů.