Hlavní navigace

Freespace: The Great War

19. 11. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dálná budoucnost, program vesmírného cestování se očividně povedl a my se nacházíme v hlubokém vesmíru. Nejedná se o dnes již kultovní seriál Star Trek, ale o neméně známou hru Freespace, která nás zavádí přímo do války mezi rasou lidí a Vasudanů.

Ale to je jen začátek – není důležité, jak válečný konflikt vznikl, jak dlouho již trvá, podstatné je něco nebo někdo jiný. Kde se vzal, tu se vzal nový protivník, kterého není radno podceňovat. Mocná, technicky vyspělá a ne zrovna přátelská nehumanoidní rasa Shiivanů. Problém je tedy nastíněn a je nutno jej vyřešit. A to je dějová linie tohoto velmi pěkně zpracovaného vesmírného simulátoru.

freespace

Jsou dvě možnosti: a) lidé jsou jedničky a svým nepřátelům ukážou, kdo je pánem vesmíru, nebo b) uznají, že sami to nezvládnou, a tak dovolí, ať si užijí i jiní… Správnou odpovědí je možnost b. Lidé se spojí s rasou Vasudanů a společnými silami se postaví Shiivanům.

freespace

Vy se po instruktáži stáváte pilotem letky alfa. Je tedy patrné, že mise se nehrají sólo, ale pěkně v týmu. A buďte si jisti, že můžete být sebevětší letecké eso, ale bez přátel v kokpitu nemáte šanci – pokud nehrajete zrovna na easy a některou z prvních misí.

freespace

Jaké že se vlastně nacházejí ve Freespacu vesmírné koráby? Jako ve správném leteckém simulátoru je výběr rozmanitý. Hlavním dělení je na rychlé a zákeřné stíhače a těžkopádnější, ale velmi dobře ozbrojené bombardéry. Ovládání se nijak nemění, takže naučíte-li se s jednou lodí, umíte se všemi, ale jak jsem se již zmínil, každá loď má své výhody a nevýhody. Máte na výběr také různé druhy laserů a raket včetně tepelně naváděných. Později ve hře se dostáváme také ke štítům, které mají zpočátku jen lodi Shiivanských válečníků. Tyto štíty vám otevírají nové herní možnosti, a to přesměrování energie do subsystémů – zbraně, motory, komunikace… Stejně jako vy mají tyto subsystémy také vaši nepřátelé, což dokázalo vhodně obohatit jednotlivé mise. Je vskutku nemilé, když vám nepřítel vyřadí zbraňové systémy a vy se snažíte uletět v zářivé show laserových střel. Nenacházejí se zde jen mise znič, autoři dokázali, že ne každý simulátor se musí tímto povelem výhradně řídit.

Co je tedy za úkol? Od standardů – vypráskat kovové kabáty nepřátel – přes doprovod eskorty ke skokovému uzlu, zajetí nepřátelského letounu až k tichým průzkumům nepřátelské oblasti, a to není vše. Moc se mi líbí právě ona možnost spolupráce. Nejste všemocný a je důležité mít také strategické schopnosti. Ke komunikaci vám slouží nabídka povelů, které je dobré se rychle naučit. V případě nouze si povoláte pomocné letky, které nejednou zvrátí výsledek bitvy. Také si můžete zavolat podporu, ta vám doplní zbraně a opraví poničené subsystémy, můžete nařídit jednotlivým členům vašeho alfa týmu, jaký systém nepříteli vyřadit, popř. která loď je jejich prioritou.

freespace

S ovládáním hry Freespace si programátoři očividně vyhráli. Jednoduše řečeno můžete použít téměř celou klávesnici, to samé s použitím klávesy shift a pár přídavků s klávesou alt. Ale není čeho se obávat, aktivně používáte sice také dost kláves, ale jako správný vesmírný pilot s kupou vyznamenání si ovládání lehce osvojíte. K tomu vám také pomůže několik výukových misí, kde vás podrobně instruují.

Ve Freespacu se nachází něco kolem třiceti akcí nabitých misí a pár mezilevelových videí zobrazujících důležité zvraty příběhu. Před každou misí je brífink, kde vám podrobně vyloží, oč se bude jednat, jakáže bude vaše úloha, předpokládaný odpor nepřítele a taktiku vhodnou k jeho potlačení.

freespace

Jednoznačně je Freespace skvělou hrou nejen pro příznivce simulátorů. Nádherně graficky zpracované vesmírné bitvy, které vás svou atmosférou naprosto strhnou. Během bitvy slyšíte komunikace vašich kolegů, varování, když je nepřítel za vámi, nebo jen smrtelný křik, když je vás zase o jednoho méně… Výbuchy, lodě i samotný vesmír jsou rovněž velmi pěkně propracované i přesto, že hra je již staršího data vydání. Rozhodně však stojí za čas u ní strávený a uchystá vám neobvyklou a emocionální zkušenost hvězdných bitev.

freespace

CS24_early

Instalace na Linuxu je díky grafickému instalátoru jednoduchá – potřebujete pouze CD s hrou a instalátor (využijete i CD s videi, ta v Linuxu fungují, ale bohužel bez zvuku). Instalátor je ke stažení na stránkách portu. Po stažení asi 5MB instalátoru jej učiňte spustitelným ( chmod +x freespace-1.06-x86.run) a spusťte – to doporučuji učinit jako root, ať se hra nainstaluje pěkně čistě a mohou ji pouštět všichni uživatelé systému. Hra se spouští prostým příkazem freespace (tentokrát už jako normální uživatel!), avšak na mém systému (Slackware 9.1) před spuštěním požadovala ještě nastavení proměné FS1_DATA_PATH, a to takto:

$export FS1_DATA_PATH=/usr/local/games/freespace/

(pokud používáte bash). Jinak mi vypisovala hlášku:

$ freespace
dirname: příliš málo argumentů
Více informací získáte příkazem `dirname --help'.
Couldn't run Freespace: The Great War (freespace-bin). Is FS1_DATA_PATH set? 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku