Hlavní navigace

Fulltextový vyhledávač pro každý server

22. 3. 2001
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Společnost Solution přichází s vlastním moderním inteligentním fulltextovým řešením UFFO (Universal Fulltext Finder Object) a s příznivou cenovou politikou.

Jen málokterý server na českém i světovém Internetu může nabídnout svým uživatelům fulltextové vyhledávání ve svém obsahu. Hlavním důvodem je cena, která se u kvalitního systému – včetně licenčních poplatků za použití na Internetu – pohybuje ve stovkách tisíc Kč. Tak tomu bylo doposud. Dnes ale česká IT společnost Solution přichází s vlastním moderním inteligentním fulltextovým řešením UFFO (Universal Fulltext Finder Object) a s cenovou politikou, která v porovnání s cenami jiných systémů vyráží dech: nejjednodušší verzi systému včetně serverové licence lze pořídit již za několik tisíc Kč (110 USD)! Solution v souvislosti s touto cenovou politikou doufá, že se mu podaří své produkty prosadit do většiny světových internetových serverů s operačním systémem Linux.

Revoluční cenovou politiku produktu UFFO komentoval Martin Látal, výkonný ředitel společnosti, následovně: „Vývoj tohoto systému nás stál nemalý čas, úsilí a v neposlední řadě i nemalé peněžní prostředky. Je logické, že jsme hledali způsob, jak zajistit návratnost vložených investic co nejlépe. Jednou z možností samozřejmě bylo kopírovat současný stav ve světě a nastavit cenu jedné licence na stovky tisíc korun – sami ve svém produktovém portfoliu několik typů takových fulltextových aplikací "na klíč“ máme. Dobře jsme si však uvědomovali omezení z toho plynoucí. Jako nejvýhodnější jsme proto vybrali systém velmi nízkých cen a masového prodeje."

Produkty UFFO jsou určeny pro uživatele operačního systému Linux, kteří zvládnou instalaci nadstavby webového serveru. Typicky půjde o správce serveru, kteří budou mít možnost nakonfigurovat si systém podle svých představ pomocí šablon tvořených sadou předdefinovaných klíčových slov.

Že přes extrémně příznivé ceny nejde ani zdaleka o podřadné low-end produkty, svědčí výčet některých funkcí produktu UFFO:

root_podpora

  • rozpoznání jazyka indexovaného dokumentu
  • lingvistická podpora – vyhledávací rutiny systému najdou česká a anglická slova v jakémkoliv tvaru
  • řazení slov podle „váhy“ v dokumentu – např. podtržené slovo bude mít při hledání větší důležitost
  • šablony, kterými lze nastavit výstup z integrovaného vyhledávače
  • přímé napojení (jako další modul) na linuxový www server Apache
  • … a mnoho dalších

Solution nyní pracuje na závěrečné testovací fázi produktu. Připravuje se mezinárodní marketing produktu a bezplatná zkušební verze pro zájemce. Konečná verze produktu bude k dostání koncem května tohoto roku.

Kontakt:
Solution s. r. o.
Na Křivině 1
140 00 Praha
tel.: 02/61009400
fax: 02/61009424
www.2s.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku