Hlavní navigace

FVWM-Crystal: křišťálová kráska

9. 3. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Máte rádi drobná prostředí, ale přitom se nechcete nechat omezovat absencí kvalitního panelu nebo hlavního menu? Potrpíte si na eye-candy desktop, který ovšem zároveň musí být dobře funkční a nastavitelný? A pokud možno použitelný již v defaultní podobě? Pak zpozorněte, mám pro vás velmi zajímavý tip.

O co se jedná

Tak to je docela zapeklitá otázka. Svým způsobem je to komplexní desktopové prostředí založené na okenním správci FVWM. Nelze si ovšem představit prostředí jako je třeba KDE nebo Gnome, dokonce i do XFCE to má opravdu hodně daleko. Zároveň jej však nelze přirovnat ani k minimalistickým prostředím, která se starají tak akorát o okna, virtuální plochy a možná nějaké to menu a klávesové zkratky. FVWM-Crystal je takový kompromis mezi těmito dvěma skupinami.

Projekt si klade za cíl vytvořit uživatelsky přívětivé eye-candy prostředí, které bude zároveň konfigurovatelné a přitom ještě rychlé. To jsou nemalé nároky, viďte? Přitom myslím, že se to jeho tvůrcům docela pěkně daří plnit.

Co umí

Schopnosti tohoto drobka jsou poměrně úctyhodné. Hned po spuštění zaujme pěkným průhledným panelem s hlavní nabídkou i tray oblastí. Průhlednost nás provází opravdu na každém kroku. Jedná se však bohužel o klasickou pseudoprůhlednost, nikoliv o průhlednost skutečnou.

Také jste si všimli té moderní vlny používání Yakuake či alespoň Tildy? FVWM-Crystal má něco podobného. Říká tomu Quake konsole a vyvolat ji můžete stisknutím Alt+`. Musím říct, že je docela slušně návyková …

Chcete-li mít ikonky na ploše, není to problém. FVWM-Crystal za tímto účelem využívá ROX-Filer či Nautilus, dle vašeho výběru. Na přehrávání hudby podporuje MPD, XMMS, Quod Libet a cdcd. Co myslím tím „podporuje”? Jde o to, že na panelu je applet určený k správě playlistu a přehrávání hudby vůbec, no a funguje pouze se zmíněnými přehrávači.

Klasická konfigurace cestou FVWM-Crystal se odehrává v hlavním menu. Konfigurovat ovšem můžete samozřejmě i textově, přičemž využívá konfigurační soubory jak v ~/.fvwm-crystal/, tak v  ~/.fvwm/.

Menu aplikací generuje pythoní skript. Způsob řešení menu mi příjde velmi rozumný, na panelu jsou jednoduše přímo nabídky zpřístupňující aplikace z jednotlivých logických skupin. Nabídky jsou pouze jednoúrovňové, a tedy alespoň nehrozí hodinové klikací orgie napříč jedním mnohonásobně větveným menu, jak se stalo pravidlem v některých jiných prostředích.

Pomocí balíku ImageMagick si FVWM-Crystal poradí i se screenshoty. V souvislosti s tím bych rád FVWM-Crystal pochválil za rozumný, klasický unixový přístup spojování drobných utilitek. Zatímco prostředí stylu KDE si přepisují polovinu utilit pro sebe, FVWM-Crystal kde může si sáhne pro již existující software.

Klávesové zkratky se taktéž povedly. Šikovné je třeba přepínání dvou posledně použitých ploch mezi sebou pomocí Alt+Esc, zkratka Alt+Backspace aplikaci zase minimalizuje. Minimalizovaná aplikace se ve stylu Mac OSX hodí na panel, a to konkrétně do oblasti vedle traye. Dále třeba Alt+Shift+= pustí aplikaci ve full screenu. Nicméně toto prostředí má namapováno přes 100 klávesových zkratek, takže doporučuji zabrousit do dokumentace.

Srovnání s ostatními

Postavíme-li jej po boku komplexních grafických prostředí, na první pohled zaujme svou rychlostí. Vše funguje zcela okamžitě. Přitom co se funkčnosti týče, rozhodně nezaostává, ba právě naopak.

V porovnání s drobnými WM mi chybí taby jako má Fluxbox nebo PekWM. Naopak oceňuji možnost tvorby dynamických menu stejně jako v Openboxu nebo již zmíněném PekWM.

Mnohé z drobných správců oken fungujících zároveň jako samostatné prostředí můžete používat v součinnosti s KDE či Gnome, což samozřejmě v případě FVWM-Crystal není možné, protože již samo o sobě spadá do kategorie desktopových prostředí.

Jdeme na to

Co se spouštění týče, je to jednoduché. Stejně jako v případě kteréhokoliv jiného prostředí jednoduše do skriptu ~/.xinitrc vložíme příkaz exec fvwm-crystal. Podotýkám, že tento příkaz patří na samý konec skriptu, spouštíte-li tímto skriptem ještě conky, gkrellm a podobně, myslete na to.

Tato alternativa je platná pouze v případě, že používáte ke spuštění grafického prostředí přímo příkaz startx. Není-li tomu tak, pak ekvivalentní skript, který se ale vykoná po spuštění X serveru skrze GDM, KDM, XDM nebo jánevímcoještěDM se jmenuje  ~/.xsession.

Podrobnosti okolo těchto spouštěcích skriptů popisovat nebudu, poměrně podrobně jsem je popsal v článku o Openboxu.

A jak to vypadá …

Takto vypadá FVWM-Crystal po prvním spuštění.

FVWM-Crystal

Quake konsole.

QuakeConsole

Typické nastavování přes hlavní menu. Jak je vidět, mít v menu obrázky nečiní FVWM ani nejmenší problém.

main_menu

Menu aplikací.

menu

Menu playlistu.

MPD_menu

Editor playlistu.

CS24_early

playlist

Více screenshotů naleznete na domovské stránce.

Závěr

Pokud ještě nemáte vybrané to své oblíbené prostředíčko, věřím, že jsem vám právě dal pěkný tip. FVWM Crystal je neprávem opomíjeno a protože má opravdu co poskytnout, jeho volbou rozhodně nic nezkazíte.

Odkazy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Jakub Šťastný byl v letech 2007 až 2008 redaktorem serveru Root.cz. Mezi jeho zájmy patří Linux, programování a typografický systém TeX.