Hlavní navigace

Gaim 2.0: Ukecaný všeuměl

22. 9. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Od vydání poslední stabilní verze Gaimu uběhl již více než rok a je patrné, že projekt dosáhl určitého stupně zralosti a nové verze již nechrlí tak často. Pokud vás zajímá, co se za ten rok událo, i když zatím bez nálepky „stable”, můžete se nyní podívat na aktuální testovací verzi 2.0 beta 3.1.

Počátky Gaimu sahají až někam k roku 1999, kdy se objevil jako další nenápadný instant messenger. Jeho obliba postupně narůstala do současných rozměrů a svůj podíl na tom jistě má i široká škála podporovaných protokolů. Když se podíváte v nápovědě do O aplikací, můžete zde nyní napočítat podporu 12 různých protokolů a to je již docela slušná sbírka. Hromada protokolů ale ještě není vše, a tak se pojďme podívat, jak si s nimi Gaim radí.

Instalace

Pokud se rozhodnete betu Gaimu sami vyzkoušet, oproti poslední stable verzi se nic nezměnilo. Můžete si buď stáhnout zdrojové kódy a instalaci provést klasicky pomocí ./configure && make && make install nebo sáhnout do vývojové větve své distribuce, kde již pravděpodobně najdete hotový balíček.

Pokud se již pro instalaci rozhodnete, je dobré mít na paměti, že se jedná o vývojovou verzi a zálohovat si profil, který se standardně nalézá v  ~/.gaim.

Co je nového?

Pokud spustíte nový Gaim bez profilu, na první změnu narazíte takřka okamžitě. Místo dosavadního průvodního dialogu se spustí rovnou celý Gaim a otevře se dialog pro správu účtů. Rozhraní pro přidání nebo nastavení jednotlivých účtů bylo rozděleno do dvou panelů základní a pokročilé a dialog tak působí poněkud přehlednějším dojmem. Horší je to již s rozhraním pro správu všech účtů. Doposud zde byly u jednotlivých účtů položky připojen a automatické přihlašování, které naprosto přesně vystihovaly aktuální stav i chování při příštím spuštění. Nyní je zde jen jedna na první pohled nic neříkající volba povoleno a k účtu je Gaim buď přihlášen a po příštím spuštění bude opět, nebo právě naopak. Bohužel nejen GNOME „just works”.

Gaim 01

Základní okno Gaimu rovněž prodělalo několik změn, a to spíše příjemných. V menu byly z položky nástroje vyňaty volby související s nastavováním účtů a v základní nabídce jim přibyla další položka účty. Členění teď sice působí logičtěji, ale také tím celé menu nabralo na šířce. Naštěstí okno Gaimu již nyní není zamykáno na minimální nesmyslně široký rozměr jako dřív a tak pokud vám nevadí, že celé menu neuvidíte, Gaim se teď může smrsknout do docela minimalistických rozměrů, jak je vidět i na následujícím obrázku. Ze zápatí okna navíc nyní zmizela i hromada tlačítek a zůstalo zde jen ovládání stavu, které bylo kompletně přepracováno. Nyní je z něj jasně patrný aktuální stav uživatele a fintám jako přidávání sám sebe do kontaktů ICQ již snad odzvonilo. Aktuální stav se navíc projevuje i na ikonách kontaktů, takže pokud jste neviditelní a dotyčný kontakt vás nemá právo vidět, je přes jeho stavovou ikonu vykresleno přeškrtnuté kolečko. Různé výjimky ve formě (in)visible listů se zde taktéž projeví.

Gaim 02

Další drobné změny se dočkal dialog sloužící ke komunikaci s ostatními, ze kterého byla odstraněna spodní řada tlačítek. Osobně si nejsem vědom, že bych je někdy používal, poněvadž ke všem funkcím se dalo dostat i (z mého pohledu) z logičtějších míst, a tak pouze zabíraly místo na obrazovce. Okno nyní působí příjemně odlehčeným dojmem. K přepínání panelů lze nyní použít i klávesovou zkratku ctrl+shift+tab, která přepíná panely i v opačném směru jako  ctrl+tab.

Gaim 03

Výraznější změny se dočkalo rozhraní pro nastavování celého Gaimu. Dříve se zde k členění na logické celky používala stromová struktura, která však byla nahrazena panely. Zpočátku jsem tuto volbu vnímal spíše pozitivně, ale to jen do chvíle, než jsem si uvědomil, že díky panelům ubyly některé možnosti nastavení.

Gaim 04

Změny se dočkaly i pluginy, jejichž nastavení se odstěhovalo z volby nastavení do položky zásuvné moduly. Tohle je ale jen drobná změna a zajímavěji jistě bude znít přepsaný zavaděč zásuvných modulů v Perlu a nově i jejich podpora v Mono. Nově přidané zásuvné moduly nyní navíc nevyžadují restart celého Gaimu. V jednotlivých modulech pak také docházelo ke změnám, např. modulnáhrada textu, který byl přepsán, nebo přidání GTK+, který umožňuje určité změny vzhledu a chování systémového nastavení knihovny GTK+.

CS24_early

Krom těchto viditelnějších změn došlo k úpravám spousty dalších drobností. Např. v historii jsou teď zvýrazňovány internetové adresy a dá se na ně kliknout. Historie se nyní ukládá se značkou časové zóny. Zajímavě by rovněž mohla být podpora přenosu souborů i s novějšími ICQ klienty či podpora SSL pro IRC. Milovníky do posledního detailu vyladěného desktopu zas jistě potěší ikona v SVG.

Závěrem

Nadcházející Gaim má jistě po delší době zase poněkud širší soupis změn a některé vnímám velmi pozitivně, jako třeba přepracování základního okna. Jiné působí spíše sporně, např. změny ve správci účtů a nastavení, a pak zde máme věci, u kterých bychom rádi viděli změnu, ale podle changelogu zatím bohužel nic. Pokud byste si rádi popovídali hlasově s kolegou jako v Google Talk pro Windows, zatím máte smůlu. Stejně tak přetrvávají problémy s diakritikou, když druhá strana používá jiné kódování a tak si alespoň místo nesprávně zobrazeného textu jen přečtete, jak chybový klient má váš kamarád.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje ve společnosti spravující počítačové sítě a používá Gentoo. Má rád otevřená řešení a pořádek v systému.