Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Gentoo Linux FAQ od Tomas - Chci se zeptat, jake jsou duvody pro prechod...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2003 19:53

    Tomas (neregistrovaný)

    Chci se zeptat, jake jsou duvody pro prechod z Debianu? V cem je system balicku v Gentoo o tolik lepsi, aby presvedcil nekoho, kdo leta pouziva Debian, k prechodu? Jake je vyhoda toho mit stale nejnovejsi verzi daneho programu( ne, ze by to s Debianem nebylo mozne)? Ten nemusi byt vzdy nejstabilnejsi a navic u programu, ktere uz maji kus vyvoje za sebou to ani neni nutne - nepotrebuji stale nejnovejsi funkce, pokud mi neco vylozene neschazi. Kdyz to prezenu, k cemu je 10% zrychleni prikazu ls, mv atd. Napada me akorat mplayer, kde ma 10% narust vykonu smysl, nebot u slabsich procesoru to muze byt rozdil mezi plynulym a trhanym prehravanim. Jestli mi Mozilla nastartuje o desetinu rychleji asi nepoznam. Velke optimalizace mohou byt casto na ukor stability, takze mi nevadi, kdyz je vetsina Debianovskych balicku prelozena pro i386. Ty, co jsou narocnejsi na procesor, jsou i ve verzich pro Athlony a vyssi Pentia - viz. napr. knihovny pro FFT. Proti Gentoo nic nemam a nechci vyvolavat spory, nemam ale pocit, ze by lide hromadne prechazeli z Debianu na Gentoo.

  • 24. 4. 2003 9:13

    yenda (neregistrovaný)

    Berte to tak, že prostě další skupina lidí našla distribuci, která jim vyhovuje. Pokud máte rád Debian, používejte Debian, pokud jste celý život používal SuSE, MDK, RH a necítíte nějaké zavažné nutkání změnit distribuci, klidně tam zůstaňte. Některým lidem prostě nevyhovuje filozofie těchto "velkých" distribucí a když se objevilo Gentoo, tak zjistili, že "to je přesně to, co chci". A proč je kolem toho tolik hype? No jednak proto, že je to celkem nová záležitost a jednak proto, že po několika letech je určitá skupina lidí enormně šťastná :)

  • 24. 4. 2003 12:46

    Tomas (neregistrovaný)

    Taky to tak chapu. Asi kdybych prisel drive k Gentoo, nechtel bych pak migrovat na Debian. Podle me jsou rozdily mezi temito distribucemi bezvyznamne, podobne jako napr. RedHat a Mandrake. Proto nechapu, proc nekdo tak vyzdvihuje Gentoo nad Debian nebo naopak.

  • 25. 4. 2003 9:35

    kavol (neregistrovaný)

    mno, s tim RH a MDK to nebyl dobry priklad ... RH jsem tedy uz nejakou dobu pod rukama nemel, ale uz v dobe, kdy jsem jej zatratil, byly rozdily znacne ... ostatne jak vidno z predchozi diskuse, ani rozdily mezi Debilanem a Gentoo tak zanedbatelne nejsou ... asi nema smysl o nich plane diskutovat, chtelo by to zkusit si chvilku v jinem systemu pracovat

    btw, to o tom zvyku je _velmi_ pravdive ... na mk.zcu.cz se z tradice nasazoval Debilan; postavil jsem jeden stroj na Gentoo a nikomu to nevadi :)

  • 27. 5. 2004 5:03

    Tommy (neregistrovaný)

    Cele to hledani univerzalne nejlepsi distribuce je samozrejme nesmysl - pokud vam vyhovuje RH nebo Debian, tak prosim. Ja pouzival RH i Debian a nevyhovovaly mi. RH kvuli zavislostem, Debian kvuli nedostupnosti novych balicku (michat testing/unstable do stable je sebevrazda). Gentoo mi vyhovuje - nic vic, nic min. Svetovy mir asi neprinese ...

  • 25. 4. 2003 14:52

    ctirad (neregistrovaný)

    Na serveru/routeru nejsou k přechodu důvody žádné, tam je Debian nepřekonatelnej. Dřív jsem tam dával Slacka, ale pak jsem jednou chtěl rozeject server na streamig audia, kterej měl hafo závislostí, takže jsem půl dne louskal MANIFEST a tahal desítky soubůrků se závislostmi a závislostmi těch závislostí. Výsledek byl že jsem dal všude debian stable a mám pokoj.

    Na desktopu je ovšem situace diametrálně odlišná. U toho požaduju aby byl up to date, čím ale samozřejmě nemyslím aby v něm byly nějaké neotestované alfy stáhnuté den předtím z CVSka, ale poslední stabilní relasy. Na tohle prostě můžu u Debiana rovnou zapomenout. Že mám použít balíčky z testing nebo unstable větve, případně neoficiální zdroje balíčků ? Ano, to opravdu jde, ale pak jde všechno kouzlo apt do kytek, protože to člověk musí hlídat, aby nedocházelo ke kolizím starých a nových balíků při závislostech, což je ztráta času a navíc výsledek je mišmaš ve kterém aby se prase vyznalo.

    Gentoo tenhle problém nemá. Nejsou tam žádné verze, žádné stable/unstable/testing, jenom jedna průběžně updatovaná a doplňovaná "studnice", se kterou si čas od času, když to na vás přijde, syncnete svojí instalaci a jede se dál. Balíky ve studnici jsou velmi čerstvé, ale nikoliv experimentální, prostě tak akorát, aby člověk vůbec nemusel pomýšlet na to získávat příslušný kousek softu jinou cestou.

    V tom je právě největší síla Gentoo, nikoliv v tom, že se to kompiluje, nikoliv v tom, že to nemá instalátor. Naopak myslím si, že kdyby v Gentoo byly volitelně i binární balíky a instalátor, bylo by naprosto dokonalé. Navíc jsou tam i věci jako vmware, win4lin, wine(x),opera, mplayer a další, které v mnohých distrech nenajdete.