Hlavní navigace

GIMP podporuje AVIF, AMD chce koupit firmu Xilinx

11. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

GIMP 2.10.22 export do AVIF Autor: David Ježek, podle licence: CC BY-SA 4.0
GIMP 2.10.22 export do AVIF
Do hraní v rozlišení 8k je ještě daleko, tvrdí šéf Xboxu, všechny procesory Intel od Broadwellu (2014) dostanou OpenCL 3.0, Qualcomm bude vyrábět celé smartphony, TSMC navyšuje kapacity.

GIMP 2.10.22 dostal podporu formátu AVIF

Oblíbený grafický editor GNU Image Manipulating Program zase trošičku povýšil svoji verzi. Převážně jde o vydání opravující nahlášené chyby v rámci již zaběhlé řady 2.10.xx, nicméně v podpoře grafických formátů se do GIMPu dostává jedna významná novinka.

Od této verze si GIMP totiž poradí s importem a exportem z/do formátu AVIF. Připomeňme, že jde o formát vhodný pro fotografie, který staví na kontejneru HEIF a kompresi dat na bázi intra snímku otevřeného video formátu AV1 (podobně jako HEIF/HEIC, kde HEIC je intra snímkem na bázi MPEG formátu H.265/HEVC).

GIMP 2.10.22 export do AVIF
Autor: David Ježek, podle licence: CC BY-SA 4.0

GIMP 2.10.22 export do AVIF

AVIF je podporován jak s téměř bezztrátovým exportem YUV4:2:0, tak vedle 8bitové rovnou i 10bitovou a 12bitovou přesností barev a nastavitelností kvality komprese v procentech. Podpora v prohlížečích relativně pro AVIF již je – nový MS Edge jej sice neotvírá, ale Chrome/Chromium již bez řečí (stejně tak Opera), Firefox se nechá přesvědčit v about:config (hledejte řetězec  avif).

Z dalších novinek tvůrci GIMPu uvádí vylepšenou podporu právě HEIC, mnoho vylepšení v podpoře PSD, vylepšené exportování vícevrstvých TIFF souborů, lepší nakládání s orientací obrázku dle EXIF dat či nový GEGL nástroj / volba Sample merged.

Dále tvůrci připomínají novinku, kterou zapomněli zmínit při jejím entrée v GIMPu 2.10.20: byla vylepšena kvalita konverzí indexovaných barev. Nakonec tvůrci dodávají, že sice situace kolem OpenCL není ideální (ovladače, málo vývojářů atd.), a tak ač řada GEGL pluginů už má OpenCL kód, tak je nyní podpora OpenCL v GIMPu označena jako experimentální a v případě touhy některé tyto věci používat je potřeba GIMP spouštět s předvolbou --show-playground, jinak příslušné pluginy nebudou vidět (záložka Playground v Nastaveních není nyní ve výchozí konfiguraci bez uvedení zmíněného parametru viditelná).

A úplně poslední zmíněníhodnou novinkou jsou změny v GIMP Flatpaku. Ten nyní umí směrovat i na pluginy, takže tvůrci nyní mohou využívat Flatpak extensions. Díky patří vývojáři jménem Hubert Figuière, který takto již zpřístupnil sedm významných pluginů: BIMP, FocusBlur, Fourier, G’MIC, GimpLensfun, LiquidRescale, a Resynthesizer. Kdo má GIMP nainstalován přes Flatpak a aktivní Flathub, tomu stačí jediný příkaz:

  • flatpak install org.gimp.GIMP.Plugin.Resynthesizer org.gimp.GIMP.Plugin.LiquidRescale org.gimp.GIMP.Plugin.Lensfun org.gimp.GIMP.Plugin.GMic org.gimp.GIMP.Plugin.Fourier org.gimp.GIMP.Plugin.FocusBlur org.gimp.GIMP.Plugin.BIMP

Jinak Flathub zatím nepodporuje prohledávání softwarových rozšíření přímo ve webovém katalogu, takže případné hledání dalších pluginů je nutné zatím dělat přes příkazovou řádku:

  • flatpak search org.gimp.GIMP.Plugin

Nakonec to vypadá, že 2.10.22 není jen nějakou minoritní aktualizací. Každopádně na přelomový GIMP 3.0 zatím stále čekáme, vývojáře ale již pilně pracují.

Do hraní v 8k je daleko, tvrdí šéf Xboxu

Nejnovější Xboxy sice s 8k rozlišením počítají, ale ne pro hry. Phil Spencer, šéf Xboxového týmu v Microsoftu krotí mylná očekávání a připomíná, že bleeding-edge hardware v nových Xboxech nabídne 4k/120fps. Schopnost zobrazovat 8k je zde ale díky HDMI 2.1 a automaticky neznamená možnost hrát v 7680×4320 hry. Na to ani nejnovější čipy od AMD nemají. K hraní v 8k nám zbývá ještě řada let vývoje (ostatně teprve o nejnovější známé generaci Xbox / Playstation lze tvrdi, že plně uzrála/uzraje pro 4k hraní jako vůbec první).

Všechny procesory Intel od Broadwellu (2014) dostanou OpenCL 3.0

Nový balík Intelova Compute Runtime již brzy aktivuje podporu nové verze výpočetního systému OpenCL 3.0, a to pro všechny velké CPU architektury od Broadwellu výše, tedy zhruba od října 2014.

ict ve školství 24

Pár dní starý balík Compute Runtime 20.40.18075 již aktivuje OpenCL 3.0 pro nejnovější procesory rodiny Tiger Lake s Gen12/Xe grafikou, zatímco starší generace zatím zůstávají na OpenCL 2.1. Příští verze jej aktivuje pro všechna Intel GPU od Gen8 / Broadwell výše. Samozřejmě mimo architektur, které samotný balík Compute Runtime nepodporuje (například Haswell / Haswell Refresh).

Krátce

  • Enormní zájem o výrobu na nejnovějších procesech u TSMC vede tchaj-wanského giganta k dalšímu růstu výrobních kapacit. Společnost dle dostupných informací plánuje další navyšování výrobních kapacit nad rámec původních plánů, a to v oblasti 7nm a 5nm výrobních linek, což si vyžádá další navýšení výdajů na expanzi.
  • Americký výrobce špičkových ARM SoC, společnost Qualcomm, prý plánuje výrobu vlastních smartphonů. Partnerem v této aktivitě nebude nikdo jiný než tchaj-wanský Asustek.
  • AMD dle The Wall Street Journal jedná o koupi společnosti Xilinx za cenu kolem 30 miliard dolarů. Momentálně se mají diskutovat podmínky případného prodeje Xilinxu do rukou AMD. Dlužno dodat, že podobně Intel před 5lety koupil jiného specialistu na FPGA, firmu Altera, a to za ~17 miliard dolarů.
  • Před několika dny uběhlo 50 let od vydání přelomového alba Atom Heart Mother skupiny Pink Floyd. Šlo o první album, které to v UK dotáhlo na 1. místo žebříčku, první po odchodu Syda Barretta a také album, o kterém se později nelichotivě vyjadřovali jak Waters, tak Gilmour. Ale hraje se i živě dodnes.

Autor článku

Příznivec open-source rád píšící i o ne-IT tématech. Odpůrce softwarových patentů a omezování občanských svobod ve prospěch korporací.